Biztonságpolitikai szakértők a Trump-merényletről: súlyosan hibázott a biztonsági szolgálat

2024. július 16. 08:23

Kis-Benedek József és Horváth József is keményen fogalmazott, szerintük súlyos hibák történtek.

2024. július 16. 08:23
Donald Trump holds an election rally

Nyitókép: Rebecca DROKE / AFP

Két biztonságpolitikai szakértő is megszólalt tegnap este a Donald Trump elleni merénylet kapcsán. Azt elemezték, hogy és miként kerülhetett olyan közel a merénylő az exelnökhöz, hogy rálőhessen.

Kis-Benedek József az ATV hétfő esti adásában elmondta:

„súlyosan hibáztak” azok, akik a távoli biztosítást szervezték, „azaz nem közvetlenül az elnök személyes biztonságára ügyeltek – azok kiválóan tevékenykedtek”.

Szerinte az előkészítés során nem nézték meg, milyen veszély fenyegetheti a védett személyt, márpedig egy, a védett személytől százharminc méter távolságra lévő, lövésre alkalmas pontot nem ellenőrizni „durva hiba”. Kis-Benedek elmondta azt is, hogy nem látott kamerát, a helyszínen körberepülő drónt sem, azt pedig, hogy egy szemtanú értesítette a rendőrséget egy fegyverrel mászkáló személyről, „lehet, hogy viccnek vették”.

Szöllősi Györgyi műsorvezető kérdésére, hogy lehet-e bármi igazság azokban az összeesküvés-elméletekben, melyek szerint a merénylet valójában használt Trumpnak, így esetleg önmerényletről lehet szó,

nemmel felelt, szerinte „hibák sorozata” vezetett a merénylet-kísérlethez, ami miatt „fejek fognak hullani”.

Kis-Benedek ugyanakkor kifejtette: a merénylet után sem fognak változtatni az Egyesült Államokban a fegyverviselés jogán, „ez állampolgári jog”, és „sokkal több fegyver van kint, mint az Egyesült Államok lakossága”. Elmondta: valójában inkább az ellenőrzési oldalon kellene változtatni, hiszen Izraelben és Svájcban is vannak a lakosságnál fegyverek, ezekben az országokban mégsincs ilyen probléma. A biztonságpolitikai szakértő figyelmeztetett: el tudja képzelni, hogy a merénylet-kísérletet erőszakhullám követi majd.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek nyilatkozott hétfő este, s elmondta: a merénylet alapvető okát abban látja, hogy a biztonsági szolgálat túl kevés pénzből gazdálkodott. 

Amikor a biztonsági zónát túl kicsire húzom, az azért van, mert nincs elég emberem, akivel nagyobb területett tudnék lefogni” 

fejtette ki a szakember, hozzátéve, hogy a mai világban egyébként 130 méter nem nagy távolság.

Horváth is elismerően nyilatkozott az elnök közvetlen személyi védelmét ellátókról: elmondta, „hármat lő a merénylő, a negyedik lövéssel a mesterlövész már fejbe is lőtte”. Ismertette azt is, hogy egy exelnök rendezvényein „három, négy, öt szervezet biztonsági embereinek kell összehangolniuk a munkát”.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor egy másik hibára is: szerinte ugyan az elnök közvetlen személyi védelmében indokolt egy hölgy jelenléte, hogy esetlegesen hölgyekkel szemben könnyebben tudjon intézkedni, motozni,

de az elnök biztonsági szolgálatában dolgozó hölgy alacsonyabb volt a magas, nagydarab Trumpnál, így egy biztonsági rést jelentett,

melyet a többiek igyekeztek legjobb tudásuk szerint lefedni.

Beszélt arról is, hogy ilyen helyzetekben a védett személynek semmi befolyása nincs arra, hogy mi történjen vele, „ha nem csinálja azt, amit mondanak neki, megfogják és viszik”. A védett személy „ilyenkor egy tárgy, akit ki kell vinni a tűzvonalból” – fogalmazott Horváth József.

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­­s­z­­­e­­­x­i­ ­p­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Tehetős Totó
2024. július 16. 15:45 Szerkesztve
Genyósnyestdzsem & Co Haldoklik az öreg székely és a család megbotránkozásàra oláh ortodox pópát kér. Miért, éd'sapánk? Át akarok állni ortodoxnak! Mért teszi éppen most ezt a csúfságot, hisz életibe' hívő katolikus magyar ember vót?! Épp azé"! Haljon csak még egy hitvány oláh ortodox, ne egy magyar Na ezért regisztrált a hülyegyerek republikánusnak. Annyira imádta a demokratákat!
catalina11
2024. július 16. 15:06
zsuzsa-963 2024. július 16. 08:42 Qui prodest? A merényletben keményen benne volt Biden és Obama bandája. " a gyanú eloszlatása érdekében haarosan szerveznek egy álmerényletet Biden ellen, amit azonban az utolsó pillanatban lelepleznek..
2024. július 16. 12:11 Szerkesztve
Itt már semki sem ért magyarul, nem lát a pályán és nem gondolkodva értékel. Ezt érték el az általános néphülyítéssel. =fel kell tennem a kérdést több nyelven is.: Sto mü vigyim na etot kartyinke? What do you see in this picture? Mindezt a nyilvánvaló és látható Trump jobb füle felé tett bemozdulása miatt kellett megkérdeznem. Trump fejmozdulata a röppálya irányába kb. max 5 foknyi volt. Ami hiányában a lövedék talán hátra lapos fejű Tumpot el se érte volna. 130 méterről egy gyerekcsúzli is eltalálhastta volna. Nyilvánvalóan kissrác volt a béna. A féloldalas szembeszél alig tolhatott ekkora távon ennyit jobbra. Itt van a Palma de Mayorka díjas Alejandro Mayorkas, aki szart megfelelő védelmet adni. Még olyat se ami egy volt elnököt megillet. Oklahomai választmányi gyúlésen bezzeg már vagy 3x akkora létszám kísérte. Kordonok mögül nem, de szabad széksorokba válogatottakkal fogott csak kezeket. Árulkodó jel, hogy utána hátat mert fordítani nekik. 1x kiderül majd az igazság...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!