Ez lehet az EP-választás végeredménye a legújabb becslés szerint

2024. június 06. 13:20

Kijöttek az adatok: a jobboldal a liberálisok rovására törhet előre, de a centrista erők dominánsak maradnak.

2024. június 06. 13:20
Maráczi Tamás

Nyitókép: Az Európai Parlament képviselői szavaznak Strasbourgban 2024. április 23-án  /  fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

A hétvégi EP-választások előtti egyik nagy felmérés jött ki szerdán, az Euractiv megbízásából Europe Elect készítette. A szonda nagyon azokat az adatokat mutatja, amelyeket már hónapok óta jeleznek a közvélemény-kutatók.

Az Európai Parlament hét frakciójából 

továbbra is a jobbközép Európai Néppárt (EPP) lehet a legerősebb, 182 mandátummal, 

ami enyhe erősödést jelent a jelenlegi helyzethez képest; a Szocialisták és Demokraták (S&D) számára 136 mandátumot jelez előre a mérés, ami enyhe visszaesés; a Renew Europe lehet a nagy vesztes, 20 mandátum elvesztésével 81 képviselői helyre számíthat; a másik visszaeső a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA), amely mandátumai egynegyedének vesztésével már csak 55 képviselővel számolhat; 

a két jobboldali frakció azonban legalább plusz 10 mandátumot söpörhet be: 

az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 79, az Identitás és Demokrácia (ID) 69 képviselőt delegálhat, míg a Baloldal (GUE/NGL) stagnál majd 38 mandátummal.

Centrista erőtér

Ha a felmérés adatai igazolódnak, akkor a három centrista frakció, az EPP, a S&D és a Renew tovább folytathatja együttműködését az Európai Parlamentben, továbbra is biztos többségük lesz. Ezek az erők dönthetik el tehát továbbra is az EU külpolitikai irányát, belső szabályozásait, övék lehet a végső szó a költségvetés kérdésében is.

Ugyanakkor az ECR és az ID megerősödése játékteret enged az EPP-nek: 

ha a szocialistákkal és a liberálisokkal nem értenek egyet egy törvényhozási vonalvezetésben, blokkolni tudják azt az ECR és az ID segítségével.

Jobboldali előretörés, liberális hátravetés

Nagy kérdés, hogy lesz-e előretörés, vagy csak előrearaszolgatásnak felel meg a támogatás növekedése a jobboldali képviselőcsoportok mögött. 

A jobboldal erősödése más politikai együttműködéseket is lehetővé tehet majd: az EPP már jelezte, hogy kész egyes ügyekben a kooperációra az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni Fratelli d'Italia nevű pártjával, az az általa dominált ECR-rel.

Nem lejátszott meccs, hogy a néppárti és a szocialista frakció után ki lesz a harmadik erő: az ECR vagy a Renew 

– matematikailag mindkét erőnek esélye van a befutásra. És további nagy kérdés, hogy az ECR és az ID csoportok együttműködése milyen mélységű lesz, hiszen együtt, a mandátumaikat összeadva akár a második erő is lehetnek az új EP-ben. Az ID részéről vannak kétségek, de úgy tűnik, botrányai miatt sem esett vissza jelentősen a támogatottsága, és azzal, hogy kizárta tagjai sorából a német AfD-t, akár új szövetségkötési esélyek nyílnak az ECR-rel.

Meloni, Orbán Viktor, Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki mind azon vannak, hogy létrejöhessen egy ellensúly az EU-barát erők ellenében, 

a jobboldali „szupergroup” létrehozását sok ellentét, illetve szakpolitikai nézetkülönbség hátráltatja. 

Az Euractiv megállapítja: az EPP és az S&D megőrzi a szavazóbázisát, a liberálisok azonban menthetetlenül gyengülnek, ennek oka pedig az, hogy a spanyol Ciudadanos párt szétesett, EP-képviselői átültek az EPP-tag  jobbközép Partido Popularhoz. A másik tényező, hogy a Renew vezető ereje, a Macron elnök körüli francia koalíció szintén gyenge eredményeknek néz elébe.

A zöldek visszaesése szintén két tényezőtől függ: hiába a környezetvédelem prioritása az uniós politikában, a tagpártjaik rosszul állnak, a német koalícióban amortizálódnak, a francia politikában pedig marginalizálódnak.

--

 

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:38
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­a­­­ ­s­­z­e­x­­i­ ­­p­u­n­­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
polárüveg
2024. június 07. 16:17
Azért kíváncsi lennék, hogy a Magyarországon korábban bevetett választási trükkökből mennyit alkalmaztak a gyanútlan nyugatiaknál? A választási szavazatszámláló szoftverről nem is beszélve...ami az USÁ-ban már megmutatta, hogy tud 1 mp alatt éjszaka 300 ezer szavazót találni. Remélem, van annyi elszántság, hogy a szavazatokat a szavazatszámlálókat pártok által küldött ellenőrök jelenlétében újra kézileg átszámolják. Online szavazásnál, levélszavazásnál meg annyi.
lofejazagyban-2
2024. június 06. 17:36
lényegében minden marad, ha nem jön Trump.
alexandrosz-2
2024. június 06. 17:28
NULLA változás. A fehérellenes zsidó projekt ezerrel dübörög tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!