Ausztria, Csehország és Szlovákia is Magyarország oldalára állt a németek elleni küzdelemben

2024. február 23. 09:06

A német különadó miatt több EU-s tagállam is kénytelen lehet növelni az orosz gázimportot, ami teljesen szembemegy a brüsszeli elvárásokkal.

2024. február 23. 09:06
Scholz receives Prime Minister of the Slovak Republic

Magyarország mellett Ausztria, Csehország és Szlovákia is arra figyelmeztet, hogy a határaikon keresztül szállított gázra kivetett német adó miatt kénytelenek lehetnek növelni az orosz gázimportot – írja a Financial Times, amely szerint az ügy rávilágít az Európai Unió energiaforrások diverzifikálására irányuló törekvésének feszültségeire.

Németország 2022-ben vezette be a tranzitdíjat, hogy fedezze a gáztárolók feltöltésének költségeit, a többi tagállam viszont azzal érvel, hogy a költségnövekedés árt a nyugati szomszédoktól való gázvásárlásra irányuló erőfeszítéseknek.

Eközben a Le Monde arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben főképp Orbán Viktor és Robert Fico oroszországi kapcsolatai vannak fókuszban, Ausztria decemberben még mindig a felhasznált földgáz 98 százalékát Oroszországtól vásárolta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/DPA/Kay Nietfeld

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2024. február 25. 01:00
Mindenféle európaiegységről hablatyolnak az EU-ban, miközben világos és a gyakorlat is azt mutatja, h csak alkalmi, 1-1 témára, projektre szóló csoportosulások, szövetségek vannak és ezek működnek. És még ezenközben is minden ország a maga malmára hajtja a vizet... No persze, mindig vkit, vmelyik tagországot kipécézni, elverni rajta a port a csoport-pszichológia tipikus esete. Mindig kell egy feketebárány, amibe /akibe az összes többi beletörölheti a maga piszkos kezét-lábát! Ami /aki elviszi a többi bűneit, amiket saját maguk is megtesznek. A gázkérdés az EU orvosi lova.
polárüveg
2024. február 24. 09:51
Ausztria már régóta az orosz gáz nyugat-európai egyik elosztóközpontja. Mindig többet megtehettek, mint más, régebben meg is gazdagodtak a keleti kereskedelmen. A szegényebb keleti országokon. Ráadásul a drága és kevés gáz miatt hátrányba került német ipar persze hogy elsősorban Ausztriába menekül, utána Magyarországra, és csak ezekután néz körül, hol van még olcsó és elég gáz. A lengyelekhez, csehekhez települt német ipar már nem jut olcsó gázhoz. A helyzet gáz!
atti64
2024. február 24. 09:46
MIKOR SZAKAD MÁR SZÉT EZ A SZAR GITTEGYLET??????????????
Reszelő Aladár
2024. február 24. 09:38
Ez a lényeg. Az adott országok versenyképességének visszanyesése. A diverzifikálás 2.0 azt jelenti, hogy vehessünk nyugatról és keletről, majd betiltják a keleti és többszörösére emelik a nyugatit. Nekünk délről a horvátok emeltek, nekik most a németek. Nincs mese, vagy lesz több migráns és beszállunk a háborúba vagy ők csinálnak ki. Akivel háborúzni kellene az nem az ellenségünk. Aki ki akar csinálni, az a szövetségesünk. Árpád baszki hova hoztál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!