Nagyon durva harcok folynak Gáza déli részén

2023. december 09. 19:30

Az izraeli hadsereg szerint Hán Júnisz a Hamász fő erődítménye, ezért házról házra járva próbálják kiiktatni a terrorszervezet fegyvereseit.

2023. december 09. 19:30

Hán Júnisz környékén harcol az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász ellen, közben sürgős felhívást tettek közzé a civilek számára, hogy hagyják el a terület nagy részét – számol be az Euronews. Térképen öt blokkot jelöltek meg, ahonnan evakuálni kell a civileket. Nem világos, hányan értesültek az utasításról, mivel Gáza nagy részén nincsenek kommunikációs hálózatok és internetkapcsolat.

A Gáza déli részén azután folytatódtak a harcok, hogy a múlt héten összeomlott az Izrael és a terrorszervezet közötti tűzszünet. Az IDF szerint Hán Júnisz a Hamász fő erődítménye, ezért 

házról házra járva próbálják kiiktatni a terrorszervezet fegyvereseit.

Megölték a Hamász több harcosát is, ezenkívül fegyvereket találtak egy iskolában. A katonák egy liftet tartalmazó alagútaknára is bukkantak az egyik külvárosban. A terroristák egy, az ENSZ által működtetett iskolából is tüzet nyitottak az északi Beit Hanun városában. A Hamász eközben kijelentette, továbbra is rakétákkal támadja Izraelt.

Megöltek egy Gázában fogva tartott izraeli túszt, a 25 éves Sahar Baruchot 

– jelentette be az a kibuc, ahol a férfi elrablása előtt élt. A Hamász azt állítja, hogy Baruchot péntek reggel ölték meg egy sikertelen izraeli mentőakció során. A túszok családjainak fóruma közölte, hogy követelni fogja a férfi holttestének visszaszolgáltatását a Hamásszal kötött, a fogvatartottak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás részeként. Az izraeli hadsereg szerint jelenleg 138 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube, Euronews

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2023. december 10. 06:28
"Israel was deliberately targeting residential blocks to cause mass civilian casualties in the hope people would turn on their Hamas rulers." Izrael szandekosan tamadott lakonegyedeket, hogy tomeges civil elhalalozast okozzon abban a remenyben, hogy az embereket a Hamasz ellen forditsa. https://www.theguardian.com/world/2023/dec/09/civilian-toll-israeli-airstrikes-gaza-unprecedented-killing-study
szeekely
2023. december 10. 06:08
A civil halalos aldozatok szama 18 ezer folott van. Ebbol majdnem a fele gyerek. Az amerikai szuper-hatalom szetvetozta az ENSz bekefolhivasat, tuzzel-vassal megakadalyozva hogy a judaista vazallus-allam fegyverszunetre lephessen szomszedjaval. Nem ertik, hogy egy tobb-polusu vilagban, ahol legalabb ket nap tundokol az egen, nem varhato el, hogy a fenyt az emberek csakis es kizarolag ugyanattol az egyetlen birodalmi fenyforrastol varjak . A vilag osszes tobbi resze beket akar.
cserszömörce
2023. december 10. 05:55
Ket okori vallas, - ahol a felvilagosodas es a demokracia kimaradt, - brutalis kegyetlen teruletszerzo vallashaborut viv egymassal - egy olyan foldteren, ami pat evtized mulva 50C os, elhetetlen ures sivatag lesz. Abszurd. Europanak azzal kellene foglalkoznia, hogy az allamvallast hirdeto eszmektol (iszlam es zsido) megvedje magat, es csak olyan embereket fogadjon be, akik nem hiszil felsobbrendunek, kivalasztottnak, magukat a vallasuk es a nemzeti hovatartozasuk miatt, es akik nem alkotnak parhuzamos, nőelnyomo es sajat torvenyekkel mukodo zarvany-tarsadalmakat. (az ortodox zsidok es a muszlimok is ilyenek, ok megragadtak az okorban). Ha ez nem sikerul, akkor a vilag a klimavaltozas evtizedeiben a legrosszabb iranyba fordul: a barbar vallasi fanatizmus ideje jon majd
cserszömörce
2023. december 10. 05:44 Szerkesztve
1945 ben a zsidok mar reges reg europai nep voltak. Pechjuk volt, mert keson erkeztek, nem volt mar szabad terulet. Europa es az ENSZ fifikasan kipakolta oket a sivatagba, kihasznalva nehany cionista holdkoros almait az "osi Izraelrol". Ha nem mas f...val akartak volna verni a csalant, akkor EUROPABAN hoztak volna letre egy zsido allamot Na de akkor a mienkbol kellene adni... az nem jo... az arabok foldjebol adjunk, az jo.... Akkor meg nem gondoltak, hogy a szerencsetlen sivatagi arabok az olajvagyon miatt a vilag leggazdagabb szeglete lesznek, es a zsidok nem fogjak tudni pikkpakk kisoporni oket a kiszemelt teruletrol... Mintha mi magyarok az oshazankat kovetelnenk vissza. Vagy az olaszok a romai birodalmat. Rengeteg zsido nem ertett mar akkor sem egyet ezzel a cionista hagymazas remalommal, es nem vandorolt ki Izraelbe. De mindegy is, mert a klimavaltozas miatti 50C os sivatagbol majd ugyis mindenki elmenekul, ember szamara elhetetlen lesz. EZERT teljesen ertelmetlen ez a haboru.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!