Végre egy EU-s kérdés, amiben Magyarország és Svédország közös állásponton van

2023. szeptember 15. 17:47

Mindkét ország fenntartásokkal viszonyul a spanyolok kéréséhez.

2023. szeptember 15. 17:47

Spanyolország nemrég azzal fordult az Európai Unióhoz, hogy az eddigi 24 hivatalos nyelv mellé vegyék fel az országban kisebbségben beszélt baszk, katalán és galíciai nyelveket is.

A felvetéssel kapcsolatban először Svédország fogalmazta meg az aggályait. Svédország európai uniós ügyekért felelős minisztere, Jessika Roswall úgy nyilatkozott, hazája bizonytalan azt illetően, hogy van-e lehetőség így módosítani az európai rendeletet – írja a spanyol 20minutos.

Hozzátette, ez a javaslat komoly jogi és pénzügyi következményeket von maga után, amiket alaposan meg kell vizsgálni, hiszen a spanyolok által javasolt nyelveken kívül közel 60 másik kisebbségi nyelv van még az unióban.

Nem csak Svédországnak, Magyarországnak is vannak fenntartásai a kérdést illetően. Hazánk azt javasolta, a spanyolok először rendezzék saját belső konfliktusaikat a hivatalos nyelvekkel kapcsolatban, és csak aztán forduljanak ilyen kéréssel az EU-hoz. A spanyol média által megkérdezett több európai partner is attól tart, hogy ez a változtatás rossz hatással lehet az EU más kisebbségeinek nyelveire. 

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2023. szeptember 18. 09:14
A katalánt többen beszélik, mint egy rakás más európai nyelvet (szlovén, szlovák, finn, svéd, cseh, horvát, stb.). Szerintem teljesen indokolt, hogy hivatalos nyelv legyen, főleg úgy, hogy Spanyolország magára vállalja a többletköltségeket. A másik kettő viszont tényleg nem egyértelmű.
irmag2
2023. szeptember 16. 03:22
És az igazi belgák hova álljanak és milyen nyelven beszéljenek a jiddisen kívül?
röviden
2023. szeptember 16. 00:01
Nem tudom, hogy a számi, a breton, az alsó- és felső szorb vagy éppen a ruszin miért lenne alávalóbb a galíciainál.:)
Muki46
2023. szeptember 15. 22:46
Pár ilyen javaslat elfogadása, és hamarabb hull szét az eu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!