Olasz alkotmánybíróság: nem lehet népszavazást tartani az eutanázia kérdésében

2022. február 16. 10:55

Az olasz alkotmánybíróság elfogadhatatlannak tartja, hogy népszavazás útján döntsenek az eutanázia liberalizálásáról. A kérdés így újfent az eutanáziától távolságot tartó parlament elé került.

2022. február 16. 10:55
null

Az olasz alkotmánybíróság keddi döntésében alkotmányellenesnek találta, hogy népszavazást lehessen tartani az eutanázia kérdésében. A kérdés körüli parázs vita így a parlamentben kell, hogy folytatódjon, amely viszont hosszú ideje képtelen döntést hozni ebben a tárgykörben. Nemcsak az eutanázia kérdésének eldöntése okoz problémát az olasz jogalkotónak: az utóbbi években több progresszív, az abortusszal és a házasságok felbonthatóságával kapcsolatos kezdeményezés is népszavazás alkalmával teljesedett be.

A referendumhoz szükséges aláírásgyűjtés során

1.2 millió ember szignója gyűlt össze.

A szám különösen az 500 ezres határhoz képest tűnik különösen magasnak. Ha a fejlemények alapján érvényes és eredményes népszavazást tartottak volna, az olasz büntető törvénykönyvet kellett volna módosítani. Ebből kikerültek volna azok a rendelkezések, amelyek azon személyeket büntetik, akik teljesítik a gyógyíthatatlan betegségben, vagy kibírhatatlan fájdalomtól szenvedő betegek kívánságát, és a halálba segítik az illetőt.

 Az alkotmánybíróság szerint azonban a népszavazási kezdeményezés "elfogadhatatlan".

A testület szerint a büntethetőség megszüntetése nem biztosítja a minimális alkotmányos keretek érvényesülését az emberi élet védelme területén - sem általánosságban, sem pedig a gyengék és a sérülékenyek vonatkozásában.

Az alkotmánybíróság döntését a centrista-kereszténydemokrata szenátor, Paola Binetti üdvözölte. Az 5 Csillag Mozgalom szintén támogatta azt, a jogalkotás szükségességét hangsúlyozva. A mozgalom elnöke, Giuseppe Conte keddi tweetjében a következőket írta: "rengeteg a szenvedő család, a szenvedő ember; alapvető fontosságú tehát, hogy a parlament mihamarabbi válaszában reagáljon és törődjön ezen emberek méltóságával."

Az ügyhöz Ferenc pápa is hozzászólt: "az élet jog, s nem pedig a halál. Ezt ünnepelni kellene, nem pedig igazgatni."

Más a helyzet az asszisztált öngyilkosság esetében: egy 2019-es döntés rögzítette, hogy bizonyos feltételek fennállása, orvosetikai bizottság jóváhagyása mellett az öngyilkosságban való közreműködés nem büntethető. 

A népszavazás hátterében álló lobbicsoport a Politico szerint nem adja fel a küzdelmet.

"Az eutanázia legalizálásának irányába tartó út nem ér véget itt. A bíróságnak a népszavazást elutasító döntése csak hosszabbá és kínzóbbá teszi az utat. Sok egyébként is szenvedő ember számára ez többletterhet jelent. Csakhogy az az ösvény, amelyre ráléptünk tiszta.

- kommentálta közleményben a fejleményeket a Luca Scocioni Association.

Kép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. február 21. 12:33
nehogy az emberallatnak is joga legyen az euthanaziara mint ahogy ez megengedett az allatok eseteben !
pipa89
2022. február 17. 20:45
Na, és mi lesz, ha az Európai Unió másképp gondolja és elkezd veletek is szívózni, mint velünk a buzergák óvodába való beengedése miatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!