Borrell: Új, átfogóbb megállapodásra van szükség Törökországgal

2020. július 06. 16:32

Josep Borrell látogatása a török fővárosban egy héttel előzi meg az EU külügyminiszteri tanácsának ülését.

2020. július 06. 16:32

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Ankarában egy olyan új megállapodást szorgalmazott az EU és Törökország között, amely a kapcsolatokat érintő összes ügyre kiterjed, nemcsak a migráció, hanem a schengeni vízummentesség, a vámunió fejlesztése, a Földközi-tenger keleti medencéjében folyó geopolitikai vita, valamint a polgárháború sújtotta Szíriában és Líbiában kialakítható együttműködés kérdésére is.

Borrell a török külügyminiszterrel, Mevlüt Cavusogluval tartott közös sajtótájékoztatóján rámutatott: a 2016-os EU-török migrációs megállapodás elemei közül soknak a végrehajtása nem valósult meg, mert az eltelt négy évben politikai nézeteltérések adódtak a két fél között. Tárgyalóasztalhoz kell ülni, és egyeztetni kell az egyezmény frissítéséről – hangsúlyozta Borrell, hozzátéve, hogy az egyezségnek mindkét fél elégedettségét kell szolgálnia. Josep Borrell látogatása a török fővárosban egy héttel előzi meg az EU külügyminiszteri tanácsának ülését, amelyen Brüsszel és Ankara jövőbeni együttműködésének kérdése is napirendre kerül.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!