Merkel nem kapkodná el az európai bankfelügyeletet

2012. október 19. 08:11

Elégedetten nyilatkozott a hajnali órákba nyúló megbeszélések után a francia államfő pénteken, a német kancellár szerint 2013 folyamán már hatékonyan működhet az eurózóna közös bankfelügyelete.

2012. október 19. 08:11

A júniusban kitűzöttnél gyorsabban megvalósulhat a bankunió – értékelte az uniós csúcstalálkozó első napja után a történteket a francia államfő. Francois Hollande úgy vélekedett, hogy Európa nem szenved késést, éppen ellenkezőleg, az eredeti elképzeléseknél gyorsabban halad.

„Ennél gyorsabban nem lehet haladni” – nyilatkozott Francois Hollande, aki úgy vélekedett, hogy az euróválság szempontjából már túl van a nehezén az Európai Unió. A francia elnököt sajtótájékoztatóján arról is kérdezték, hogyan sikerült végül közös nevezőre jutnia Angela Merkellel a csúcs előtt felmerült nézeteltérésekkel kapcsolatban. Hollande válaszában kifejtette, hogy az ütemtervvel kapcsolatban végső soron nem is kellett kompromisszumot kötniük, mert kiderült, hogy azonosak az álláspontjaik.

Francois Hollande a tanácskozás után méltányolandónak nevezte a német kormányzat felvetését, miszerint szükség volna egy uniós „szuperbiztosra”, aki a túlköltekező tagországok nemzeti költségvetéseit is megvétózhatná. Hozzátette azonban, hogy ez az éjszaka folyamán nem került szóba.

Angela Merkel a megbeszéléseket követően ismét hangsúlyozta, hogy a bankfelügyelet létrehozásával kapcsolatban a sebességnek nem szabad a minőség rovására mennie. Az Európai Központi Bank (EKB) elnökére hivatkozva a német kancellár úgy nyilatkozott, hogy az eurózóna közös bankfelügyeletének kiépítése „eltart egy ideig, nem egy-két hónap alatt fog megvalósulni”.

A német kormányfő kifejtette, abban állapodtak meg, hogy az eurózóna különféle bankjait a közös felügyelet más-más szintjének rendelik majd alá. Egyes bankok közvetlenül az EKB felügyelete alá kerülnek, másokat viszont a most is működő tagállami bankfelügyeleti hatóságok fognak ellenőrizni az EKB égisze alatt.

„A cél egy olyan bankfelügyelet megteremtése, amely méltó erre a megnevezésre” – jelentette ki Angela Merkel, aki megerősítette azt is, hogy a bankok közvetlen feltőkésítése az Európai Stabilitási Mechanizmus bevonásával csak akkor veheti kezdetét, ha a bankfelügyelet gyakorlati megvalósítása befejeződött. A német kancellár azt is támogatja, hogy a tagországok megállapodjanak bizonyos reformokról az Európai Bizottsággal gazdaságpolitikájuk összehangolása érdekében. A „fiskális kapacitásra” utalva pedig kifejtette, hogy bizonyos intézkedések megvalósításához létre lehetne hozni egy „szolidaritási eszközt”.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. október 19. 12:30
Merkel nagy talány nekem és egyre inkább unszimpi! Mint volt NDK-s, ő aztán igazán tudhatná, hogy az általa oly annyira erőltetett bankfelügyelet megfojtja a klf, nemzeteket. Ja, hogy ő már Nyugaton él, az mindent visz, ugye?
Potymog
2012. október 19. 09:10
"bankok közvetlen feltőkésítése" Nem lehetne inkább a polgárokat feltőkésíteni? Demokrácia van, szavazzunk!
Potymog
2012. október 19. 08:59
"bankfelügyeletének kiépítése „eltart egy ideig, nem egy-két hónap alatt fog megvalósulni”." Pedig jobb lenne, ha igyekeznének vele
nyugalmazott tanár
2012. október 19. 08:26
"A német kormányfő kifejtette, abban állapodtak meg, hogy az eurózóna különféle bankjait a közös felügyelet más-más szintjének rendelik majd alá." Ki van ez találva... És kik fogják a rövidebbet húzni, kiknek lesz rövidebb a póráza? Hát nem a németeké meg a franciáké, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!