Mangalica, az ínyencek malaca – New Yorktól Szingapúrig imádják, a hazai közönség most kezdi felfedezni

2023. február 15. 00:00

2023. február 15. 00:00
null

Prémium, páratlan, pikáns. Így jellemzik rajongói a mangalicahúst, amelyet a világ legdrágább, felsőkategóriás éttermeiben sztárszakácsok készítenek a kényes ízlésű gourmet közönségnek. Ma már bátran hívhatjuk a mangalicát a magyar gasztroforradalom zászlóshajójának is, noha harminc évvel ezelőtt szinte csak egyetlen ember, az akkor frissen végzett agrármérnök, Tóth Péter, a „mangalicás” bízott abban, hogy megmenti az egykor szinte minden magyar háztájiban megtalálható, kihalás szélére került sertésfajtát. Immár a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökeként nem kisebb feladatra vállalkozott az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szoros együttműködésével, hogy őshonos sertésünket itthon is újra felfedezzék az emberek. A mangalica nemzeti kincsünk, a magyar gasztrokultúra kuriózuma.

Ez zsír! Miért egészséges a mangalica?

A mangalica – bár minősége miatt magasabb árkategóriás terméknek számít –, egyáltalán nem luxusélelmiszer, érdemes rendszeresen fogyasztani.  Élvezeti értékét az ízletesség, lédússág és porhanyósság biztosítja, s mivel húsában kedvező az Omega 6 és Omega 3 zsírsavarány, valamint fontos tárháza az ásványi anyagoknak és mikroelemeknek (pl. B-vitamincsalád, vas, foszfor), az egészségtudatos táplálkozásban is helye van. A mangalica nagyüzemi körülmények között szinte nem is nevelhető, tartásának szigorú szabályai vannak: csak természetes eredetű, ún. „makkoltató” táplálékot kaphat, valamint hagyni kell az állatot a saját ütemében növekedni. A mangalica így háromszor annyi zsírt növeszt bőre alatt, mint a hússertés, és ez a kulcsa páratlan ízvilágának is: a rugalmas textúrájú, nedves, lágy zsírfoltokkal barázdált húsa elképesztő ízharmóniát nyújt.

A mangalica prémium élelmiszer, ez az árából is kitűnik, nem a mindennapok eledele. Ünnepi alkalmakkor, vagy egy vasárnapi családi ebéd alkalmával viszont bátran gondolkodhatunk benne, s ez a célja a mangalicahús belföldi fogyasztásösztönzésének is.

Ismerd meg a mangalicát és egy termékekkel teletöltött hűtő lehet a jutalom!

Őshonos sertésünk világkarrierjét látva, elit éttermek sztárséfjeinek elismerő szavait hallva csak idő kérdése volt, hogy a magyar fogyasztókkal is újra felfedeztessék ezt az ínyencséget. A szándékból 2019-ben lett valóság, akkor valósult meg az első mangalicahús fogyasztásösztönző kampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szervezésében. Ezúttal már negyedik alkalommal, 2023. február 6. és 23. között folytat kéthetes, intenzív fogyasztásösztönző kampányt a három szervezet kóstoltatásokkal, promóciós hirdetésekkel, valamint egy nyereményjátékkal. A jatek.amc.hu weboldalon 2023. február 13-tól elérhető kvízkérdésekre helyesen válaszolók egy mangalicatermékekkel teletöltött hűtőszekrényt nyerhetnek, így – habitustól függően –, akár hónapokig ismerkedhetnek a prémium ízekkel, legyen szó nyershúsról, vagy füstölt termékről. Nem csoda, hogy a gyakran borsos áron kínált ibériai vagy serrano sonkák alapanyaga is legtöbbször a magyar mangalica.

A korábbi kampányoknak van már kézzelfogható eredménye: a szervezők szerint az elmúlt négy év alatt mintegy négyszeresére nőtt a mangalicahús belföldi fogyasztása (jelenleg körülbelül 300 tonna évente, amely mind az éttermi felhasználást, mind pedig az áruházi forgalmazást és a családi gazdaságok közvetlen értékesítését is magában foglalja).

Michelin-élmény a konyhánkban – a minőség ugyanaz, az ár nem

Ráadásul a magyar vevőközönség számára komoly érv lehet, hogy a piacokon, vagy kistermelőknél pontosan azt az elit minőségű mangalicahúst vásárolhatják meg, mint amit New Yorktól Szingapúrig a világ legdrágább éttermeiben fogyasztanak az oda betérők. Bár a mangalica nem a legolcsóbb húsféle, az ízélmény ugyanaz lehet a saját konyhánkban is, mintha egy luxusétteremben fogyasztanánk. Addig is, amíg a magyar háztartások újra felfedezik ezt az egykor őshonos és gyakorlatilag minden parasztudvarban megtalálható sertést, nemzetközi sikertörténete tovább folytatódik: négy év után a világ egyik legdrágább, prémium hústermékeket forgalmazó hentesüzlete, a szingapúri Huber’s butchery is újra felvette kínálatába a magyar mangalicát.

A kampányról bővebben tájékozódhatnak a https://www.amc.hu/kampanyok/mangalica/ weboldalon, aktuális híreket pedig a https://hu-hu.facebook.com/agrarmarketingcentrum/ felületen találnak.

 

(X)

Fotók: AMC

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!