Neue Zürcher Zeitung: Az ukrajnai háború szövetségessé tette Orbánt és Vučićot

2023. január 17. 12:28

Az, hogy Magyarország ennyire kiáll Szerbia mellett, az országok közötti folyamatos közeledés eredményeként értelmezhető.

2023. január 17. 12:28
null

Nem is olyan régen még Szerbia és Magyarország gyanakvó szomszédok voltak – tájékoztatott kedden Neue Zürcher Zeitung.

Jelenleg a tekintélyelvű uralmi modelljük és Oroszország-politikájuk egyesíti a két országot.

Szijjártó Péter a múlt héten azt nyilatkozta, hogy szükség esetén vétót emel Koszovó idő előtti felvétele ellen, mert az megakadályozná a területi konfliktus kompromisszumos megoldását Szerbiával.

Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha Szerbia minél előbb csatlakozna az Európai Unióhoz. Ebben támogatja őt Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa. Orbán Viktor bizalmasa nagyvonalúan értékeli Szerbia reformjainak előrehaladását. Az, hogy Magyarország ennyire kiáll Szerbia mellett, az országok közötti folyamatos közeledés eredményeként értelmezhető.

Az ukrajnai háborúval azonban új szintre lépett a két ország kapcsolata. Orbán Viktor és Aleksandar Vučić szerb elnök most már szövetségesnek tekintik magukat.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2023. január 17. 17:59
Mikor a világ ellenük fordult már nem Antall volt a miniszter! Magyarország 1999. márc. 17. én lett a Nato teljes jogú tagja! És az év áprilisában kezdte a NATO Szerbia bombázását. Na, de ki is volt akkor a miniszterelnök?
kishal
2023. január 17. 16:47
Naná, hogy haverkodunk velük, az egyetlen kijárat egy másik világ felé. Csak azt nem értem, miért akarjuk az EU-ba csábítani őket?! Magunk alatt vágjuk a fát ezzel.
néhai Ch.Pilot
2023. január 17. 15:13
És? Hála Istennek! Ha már a Nyugat nem hajlandó szövetésgeshez méltóan viselkedni.
Kanyar
2023. január 17. 15:08
Na Vucicnak is annyi. Bukik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!