A „csecsen Sztálin”, a nagyotmondás bajnoka – ki valójában Ramzan Kadirov?

2022. június 07. 09:01

„Putyin elragadó”, a demokrácia pedig „egy amerikai kitaláció”. A csecsen elnök-hadúr ontja az ehhez hasonló kijelentéseket, miközben csapataival rászabadult Ukrajnára. Ramzan Kadirov portréja!

2022. június 07. 09:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Csecsenföld, a fél Dunántúl nagyságú és másfél milliós lakosságú volt szovjet, jelenlegi orosz föderációs tagköztársaság ma már Putyin rendszerének feltétlen támasza. Érdekes metamorfózison esett át Csecsenföld az ezredforduló után, hiszen az 1990-es években komoly áldozatokat hozott a Szovjetunió felbomlása után megszerzett viszonylagos függetlenségének megőrzéséért,

kemény ellenállóból lett az orosz érdek lojális kiszolgálója.

Az első csecsen-orosz háborúban (1994-1996) a csecsenek egy, a jelenlegi ukrajnaihoz nagyon hasonló orosz inváziót vertek vissza jól szervezett gerillaharcmodorral, bár településeiket – ahogy most az ukránokéit – az oroszok lebombázták. A második csecsen háború idején (1999-2009) már egy megosztott csecsen társadalom és haderő állt szemben az oroszokkal: a szeparatista erőket mindinkább a Samil Baszajev vezette iszlamista csapatok dominálták, míg a csecsenek másik része az oroszokkal való kiegyezést támogatta.

Vlagyimir Putyin a Csecsenföld fölötti orosz ellenőrzést 2000 nyarán állította vissza, egy oroszbarát vezetőt helyezett a köztársaság élére, azt az Ahmad Kadirovot, aki az első csecsen háború idején imámként még az oroszok elleni dzsihád támogatója volt. 2003-ban új alkotmányt fogadtattak el – egy a krímihez hasonló népszavazás megrendezését követően –, amely korlátozott autonómiát biztosított a csecsenek számára, egyúttal

bebetonozta a Csecsen Köztársaság állami pozícióját az Orosz Föderáció keretei között.

Moszkva a következő néhány évben még 50 ezer orosz katonát állomásoztatott a csecsen területeken, a helyi iszlamista felkelést folyamatosan fojtották el – különösen megnövelt erővel a 2004-es beszláni túszejtő dráma után –, az iszlamista vezetőket egymás után likvidálták, így végül a Kreml 2009 tavaszán úgy döntött, hogy a „terrorellenes hadműveletet” hivatalosan is lezárja, az orosz katonák nagy részét pedig ezt követően kivonták.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Ramzan Kadirovot 2004. május 9-én, miután apja, Kadirov elnök ellen merényletet követtek el ezen a napon a grozniji Dinamo stadionban

 

Az ifjabb Kadirov felemelkedése

Ahmad Kadirov egy évig élvezhette az elnöki tisztséget, 2004-ben csecsen iszlamisták egy pokolgépes merényletben meggyilkolták. Másfél évvel később fia, Ramzan Kadirov lett a Csecsen Köztársaság vezetője, 2007-től pedig – miután elérte a 30. életévét, az alkotmányban az államfői tisztség betöltéséhez szükséges legalsó korhatárt – elnöke is.

Az ifjabb Kadirov 2004-ben szerzett jogi diplomát a Mahacskalai Egyetemen, majd közgazdasági végzettséget a Dagesztáni Állami Egyetemen. 20 évesen házasodott, hírek szerint a 2000-es években még két feleséget vett maga mellé, 12 gyermek apja (egyik lánya ma már a kulturális miniszter helyettese). Ramzan apja mellett sofőrjeként, illetve a csecsen legfőbb vezető személyes testőrségét ellátó milícia, a „kadirovci” vezetőjeként szolgált.

Kadirovot apja halálát követően először ügyvivő miniszterelnökké nevezték ki, ilyen minőségében

a saríja elveire hivatkozva betiltotta a szerencsejátékokat és az alkohol-előállítást az országban.

Amikor 2006-ban kormányfő lett, első rendelkezésével előírta a kötelező fejkendőviselést a nők számára, valamint felhatalmazást adott egy grandiózus elnöki palota építésére Groznij belvárosában.

Nem véletlenül, ugyanis célja nem a miniszterelnöki, hanem az államfői poszt megszerzése volt. Putyin elnök ezzel meg is ajándékozta: 2007 februárjában rendeletben váltotta le Alu Alhanov csecsen elnököt, és Kadirovot jelölte a helyére – a csecsen parlament pedig megszavazta. A Kreml célja ezzel egyértelműen az volt, hogy a lojális Kadirov hatalomba emelésével a nyolc éve tartó katonai akciók, politikai bizonytalanságok és társadalmi feszültségek után végre normalizálódjon az orosz-csecsen viszony.

Az új államfő tisztában volt feladatával, unokatestvérét nevezte ki a megüresedő kormányfői tisztségre, és

Csecsenföld stabilizálását, a fegyveres konfliktus, a gerillaháború lezárását ígérte.

2009-ben, miután orosz segítséggel a szeparatista erőket visszaszorította, a háborút befejezettnek nyilvánította, saját tisztségét pedig elnök helyett vezetőnek neveztette el, mondván: az Orosz Föderációban egyetlen elnök lehet csak, az pedig az orosz elnök.  

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Ramzan Kadirov Ahmad Kadirov volt csecsen államfő sírjánál Centorojban 2012. június 19-én

 

Az egyszemélyes csecsen állam

A Kreml 2011-ben második ciklusra is Kadirovot jelölte a csecsen állam vezetőjének, a grozniji parlament újra meg is választotta. A vezető fő célkitűzése a megkezdett gazdasági reformok és az infrastrukturális beruházások folytatása volt, és ebben látványos eredményeket is fel tudott mutatni: a két háborúban elpusztított települések jó része újraépült,

Groznij belvárosa megújult, modern felhőkarcolók, mecsetek épültek – túlnyomó részben orosz támogatásokból,

beruházásokból. Az orosz finanszírozás jelentős gazdasági növekedést hozott, a gazdaság motorja beindult.

A pénzek jelentős része az Ahmad Kadirov Alapon keresztül érkeztek a csecsen kormányzathoz, ugyanakkor az alap pénzeszközeinek felhasználásáról nemcsak a kabinet, de legfőképpen a vezető és családja hozott döntéseket. Az orosz pénzek egy része magánzsebekben landolt, ezt a törvénytelen gyakorlatot az orosz pénzügyi hatóságok többször bírálták, kevés eredménnyel. Kadirov és bizalmas üzleti köre hatalmas magánvagyonokat halmozott fel – a vezető évente nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozataiban ennek természetesen semmilyen nyoma nincs, ugyanakkor a villák, a luxusautók, az aranytárgyak, a magánrepülő, a fényűző életmód mögött kell lennie vagyonmozgásnak.

Az állami korrupció mellett az emberi jogi visszaélések adnak további támadási felületet a Kadirov-rezsim gyakorlatában. Nyugati emberi jogi szervezetek évek óta datálják a csecsen ellenzékieket ért atrocitásokat, hosszú a lista. Ezt a felsorolást a rejtélyes politikai gyilkosságok vezetik,

tucatnyi ismert csecsen közéleti figura vesztette életét merényletekben külföldön az elmúlt 15 évben;

közös bennük, hogy keményen és a nyilvánosság előtt bírálták Kadirovot. Közülük a legnevesebb eset Anna Politkovszkaja orosz újságíró 2006-os meggyilkolása: a riporter a csecsenföldi hatósági kínzásokról írt oknyomozó anyagot, és állítólag közvetlen bizonyítékai voltak Kadirov ebben játszott szerepével kapcsolatban, amikor lelőtték. A visszaélések listáján sok konkrét eset áll, amelyek bizonyítják, hogy a csecsen vezető személyes parancsnoksága alatt álló milícia embereket fenyegetett, rabolt el vagy kínzott meg. A csecsen hatóságokat homoszexuálisok elleni szisztematikus akciókkal is vádolják (zaklatás, kínzás, börtönbüntetés) – Kadirov válasza erre: Csecsenföldön nincsenek buzeránsok.

Joe Biden az ENSZ közgyűlésén mondott 2021. szeptemberi beszédében a következőket mondta: „Mindannyiunknak meg kell védenünk az LMBTQ személyek jogait… legyen szó akár Csecsenföldről, akár Kamerunról, akár más országról”. Ezt nem hagyta szó nélkül Ramzan Kadirov: azt mondta, „Biden annyira abszurd kijelentést tett, amire válaszul csak annyit tehetek, hogy meghívom hozzánk, hogy a saját szemével láthassa, a Csecsen Köztársaságban nincsenek buzeránsok.” 

Kadirovot egyébként az épp akkoriban tartott oroszországi választásokon a hivatalos adatok szerint 99,7 százalékkal választották újra. 

Csecsen és orosz katonák a félig bevett mariupoli Azovsztal acélmű egyik lerombolt épületénél (forrás: YouTube)

 

Csecsen részvétel az oroszok ukrajnai hadműveletében

A 2014-s ukrajnai orosz hadműveleteket a lojalista Kadirov támogatta, a Viktor Janukovics ukrán elnököt megbuktató Majdant államcsínynek nevezte, mert

úgy vélte: a Nyugat Ukrajnával akarja revolverezni Oroszországot.

A következő években az orosz hadseregnek az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet elleni szíriai beavatkozását is helyeselte, de a csecsen hadseregnek is volt dolga belföldön az iszlamista merénylők semlegesítésével. A katonai együttműködés olajozottságát jelzi, hogy Kadirov 2020 nyarán tábornoki rangot kapott az orosz hadseregben, a nemzeti gárda alárendeltségében.

Amikor 2022 tavaszán az ukrajnai orosz hadműveletek megindultak, Kadirov több üzenetet helyezett el Telegram-oldalán, amelyben megadásra szólította fel az ukránokat, illetve tudatta, hogy a csecsen harcosok Putyin parancsára várnak a beavatkozásra. Az orosz médiában február végén meg is jelent egy videófelvétel, amelyen fekete egyenruhás csecsen különleges egységek sorakoznak Groznij utcáin, bevetésre indulva.

Meg is érkeztek, Kijev ostrománál már az orosz egységek mellett harcoltak,

majd felröppent a hír, hogy az ukrán különleges egységeknek kiszivárogtatott orosz titkosszolgálati információk segítségével sikerült semlegesíteniük egy csecsen halálosztagot, amely Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolására érkezett.

A csecsen harcosok ott voltak Mariupol ostrománál, és harcoltak az Azovsztal erőmű-erődben magukat elbarikádozó utolsó ukrán egységek ellen – a hadi epizódokat Kadirov Telegram-, illetve Instagram-oldalának követően részleteiben követhették, a csecsen hadúr mániákus posztoló. Ezekből azt is megtudhatjuk, hogy jelenleg az Ahmat különleges egység csecsen harcosai küzdenek az orosz szeparatista erők oldalán az ukrán védők ellen Szeverodonyeck utcáin.

Ramzan Kadirov és Jean-Claude van Damme belga színész a csecsen vezető 35. születésnapja alkalmából rendezett gálaműsoron Groznijban 2011. október 5-én

 

Szigor és luxus

Ramzan Kadirov tetteit, nyilatkozatait, megjelenéseit vizsgálva egy ellentmondásos karaktert látunk: szigorú muszlim, aki

négy gyermekéből is a Korán összes szúráját fejből citáló, példás muszlimot neveltetett,

aki állami törvénnyel rendelte büntetni a fejkendőviselést elhagyó nőket, a kaszinózó vagy alkohollal kereskedő férfiakat; miközben maga luxusautókat, aranykarórákat, csecsen szablyaritkaságokat gyűjt, villákban él.

 

Kadirov táncol

 

Aki a nemzeti szuverenitásról másként gondolkodó csecsen honfitársát, vagy az oroszok ellen forduló muszlim hittársát egy rendelkezéssel eltetet az útból, miközben a brazil fociválogatottat Groznijba hozza, hogy barátságos meccsen népszerűsítse a focit hazájában – úgy, hogy a csecsen válogatott kapitánya ő maga lett, miközben felvételek tanúsága szerint luftot rúg a gyepen.

Aki szeret katonai egyenruhában fegyverekkel pózolni, rajong a háborúskodásért, születésnapi bulijaira viszont nyugati sztárokat fizet, hogy neki énekeljenek; akinek saját ökölvívó egyesülete van, miközben videófelvételeken az látható, hogy egy pr-rendezvényen egy profi birkózó aláfekszik neki, hogy a vezető nagy nehezen be tudjon vezetni neki egy fogást.

 

Kadirov egy igazi keleti despota – mondják róla volt testőrei, volt ismerősei, ellenfelei. Már kormányfői mandátuma idején figyelmeztettek bírálói, hogy a személyi kultusz veszélyes tendenciáit látják körülötte épülni,

Politkovszkaja pedig egyenesen „a csecsen Sztálinnak” nevezte.

A csecsen vezér ezeket a kritikákat egy kézmozdulattal elhessegeti; amíg mögötte áll a szilárd hátországgal bíró, nagy hatalmú orosz elnök, amíg érkeznek az orosz beruházások, amíg fut a gazdaság, amíg tart a csecsen büszkeség, addig nincs oka félni, hatalmát akár élete végéig megtarthatja.

Kadirov luftot rúg

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz kormányfő beszélget a csecsen államfővel, Ramzan Kadirovval a grozniji Ahmad Kadirov mecsetben 2008. október 16-án

Fotók: MTI

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anyád70
2022. június 08. 12:47
Az uskrán nácikról persze nincs mit írni. Hála Kadirovéknak, lassan tényleg okafogyott is lesz ez a téma. Gondolom ez fáj a náci újságíróknak.
Málaga21
2022. június 07. 22:26
Kicsit keményebb legények, mint az azovosok.
Tárkány Álmos
2022. június 07. 17:19
Olvassátok el az egészet úgy, hogy az orosz helyébe románt, a csecsen helyébe székelyt tesztek. Egy gusztustalan nemzetáruló janicsár, egy Prada csizmás kötsög, egy szarházi, aki nélkül jobb hely lenne a világ.
tttt4
2022. június 07. 16:19
Inkább vele szövetkeznék, mint nyugat európával, kulturálisan közelebb állnak hozzánk a csecsenek, mint a franciák vagy németek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!