A Mandiner olvasói 2012-ben

2012. május 09. 13:58

Iskolázott, városi férfiak; fogyóban lévő fideszes többség.

2012. május 09. 13:58
Mandiner

I. Iskolázott, városi férfiak

2012-es olvasói kérdőívünk kiértékelését a Mandiner olvasótáborának demográfiai mutatóival kezdjük. Kérdőívünket 1.450-en töltötték ki teljesen.

Olvasóink között még mindig hatalmas a férfiak túlsúlya, de a hölgyek aránya évről-évre növekszik valamelyest, idén már majdnem minden ötödik olvasónk közülük kerül ki.

Továbbra is a 25-39 éves korosztály adja olvasótáborunk magvát, de 2011 óta csökkent részesedése a teljes közönségünkből: arányuk a tavalyi 54% után idén 45%-os. A 40 és 49 év közöttiek 19%-ot tesznek ki, az 50 év felettiek 26%-ot. Utóbbi csoporton belül a legnagyobb mértékben az 50-59 éves korosztály részesedése növekedett a teljes közönségből, a tavalyi 7%-ról 15%-ra emelkedett arányuk.

A Mandinert továbbra is Budapestről olvassák a legtöbben. Az idei felmérés egyik érdekessége, hogy olvasóink jelentős hányada, 7,4%-a nem szomszédos külföldi országból követ minket.

A jelentős budapesti jelenlét után egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbben Közép-Magyarországról látogatnak a Mandinerre.

A válaszadók között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya egy százalékponttal növekedett, így idén már olvasóink 78%-a mondhatja ezt el magáról (a középiskolai végzettségűek közül minden harmadik válaszadó tanul még, azaz összesen a megkérdezettek 85%-a rendelkezik vagy fog rendelkezni felsőfokú végzettséggel). A PhD fokozattal rendelkezők idén 2 százalékponttal vannak többen, mint előző évben.

A tavalyi elemzés elkészülte után többen is javasolták, hogy a háztartások nettó jövedelmét firtató kérdésünknél a felső kategóriát tegyük szofisztikáltabbá. Megfogadtuk a tanácsot. Olvasóink több mint 78%-ánál haladja meg a háztartás nettó jövedelme a havi 180 ezer forintot, míg minden negyedik válaszadónál a 450 ezer forintot is eléri ez az érték.

II. Elfogyott a Fidesz-többség

Olvasóink között legnagyobb arányban még mindig a magukat jobboldalinak vallók jelennek meg, azonban az idei 46%-os eredményükkel elveszítették eddigi abszolút többségüket. Több mint húsz százalék azok aránya, akik nem tudták/akarták hova sorolni magukat, ezzel a második legnagyobb halmazt képezik, megelőzve a 17 százaléknyi liberálist. Radikális baloldali olvasóink aránya dinamikusan növekszik, a tavalyi 0,8% után idén 0,9% sorolta magát ebbe a körbe.

2010-ben még 93,5, tavaly 86 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy biztosan elmennének egy most vasárnapi választásra – 2012-re ez 83%-ra csökkent, de még így is messze-messze meghaladja olvasóink politikai aktivitása az országos választási részvételi hajlandóságot. A biztosan nem szavazók aránya eközben 3,6%-ról 8,5%-ra emelkedett.

Továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb párt olvasóink között, azonban a tavalyi 53%-hoz (és a tavalyelőtti 64%-hoz) képest jókora visszaesés a mostani, alig 41%-os eredményük. Ez az arány amúgy nagyjából megfelel a TÁRKI márciusi országos felmérésében található adatnak. Az LMP továbbra is őrzi a második helyet, bár idén 2 százalékponttal kevesebben voksolnának rájuk. A harmadik helyre a Jobbik futott be a maga 9%-ával, alig megelőzve a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot. Ha olvasóinkon múlna, az MSZP nem jutna be a parlamentbe, a Demokratikus Koalíciónak viszont nem sok hiányozna az 5%-os bejutási küszöb eléréséhez.

Továbbra is az MSZP a leginkább elutasított párt, de míg tavaly a válaszadók 85%-a nem szavazott volna semmiképpen rájuk, addig idén már csak 77%-uk, alig többen, mint a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióra. A legkevésbé elutasított politikai párt idén az LMP lett, hajszálnyival megelőzve a Civil Mozgalmat, a Fideszt és az MKKP-t. A Fidesz elutasítottsága jelentősen emelkedett a tavalyi 29%-hoz képest.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. május 10. 10:45
És hol vannak a királyságpártolók, mint például én ? Éljen a Szabad Szent Magyar Királyság !!!
kalasnyikov
2012. május 10. 05:44
vajon a mandinert folyamatosan rohamozó vattakabátok és maceszgombócaik milyen szegmenség képezik a portálnak. Ők ugye a sittörmelék nevü részlegben futnak még egy darabig???vagy a feriherenyalogatók táborát nézzük ki számukra????DDDD
realista
2012. május 09. 23:48
Az már igaz, hogy a kitartó Fidesz fanokat már csak egy-egy Gyurcsánnyal foglakozó cikk tudja igazán összekovácsolni. Ha a kormány újabb ténykedéseiről van szó, akkor inkább nem égetik magukat.
HSL
2012. május 09. 22:36
és mennyi a részesedése vekkernek a közgépnek talicskázott milliárdokból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!