Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

VI. évfolyam 10. szám

Zavar balról, erősítés jobbról

Politikai és morális értelemben is kezd kicsúszni a talaj a baloldal alól

2024. március 06.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Fókusz

Óriási magyar siker a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon: Molnár Attila az ötödik helyen, 46,11 másodperces idővel ért célba a 400 méteres síkfutás döntőjében múlt szombaton. Az atléta már korábban teljesítette az olimpiai szintidőt, azonban ő az első magyar férfi 400 méteren, aki döntőt futhatott fedett pályás világbajnokságon. A szám világbajnoka a belga Alexander Doom lett 45,34-os idővel.

Cikk kép

Kik vagyunk mi, jobbosok? „Pedofilsimogatók” és „hazugsággyárosok”, „autoriter putyinisták? „EU-ellenesek”? Vagy talán „népirtáspárti cionisták” vagyunk?

Nem. A magyar jobboldal olyasmit tud, amit Európában senki más: értékekből politikát, az álmokból pedig működő rendszert csinál. Kohán Mátyás írása.

Cikk kép

Amerika kiszorul az egyik olajpiaci fellegvárból

Az amerikai támaszpontokat érő iráni hátterű csapások nyomán megrendültek az USA közel-keleti pozíciói. Irak egyre nagyobb nyomást helyez Washingtonra, hogy vonja ki az országból a csapatait, eközben Kína, Oroszország és Irán növeli a befolyását. Szemünk előtt zajlik a globális olajpiac átalakulása?

Cikk kép

A tűrttől a csodabogáron át a népszerűig

Ő volt az első a világon, aki az épek és a fogyatékkal élők között is érmet szerzett az olimpián. Autóbalesete miatt fiatalon kerekesszékbe kényszerült, és elképesztő akadályokon keresztülküzdve magát lerakta a parasport alapjait. Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok vívóval beszélgettünk.

A közgazdaságtan nem a közgazdászoké

A modern közgazdaságtan művelői elfelejtik, hogy tudományuk az erkölcsfilozófiából született. Bár a mai közgazdászok szinte kizárólag a matematika törvényeire hivatkoznak, a gazdaságról csakis a politika, a történelem, a vallás és a pszichológia összefüggéseiben lehet és érdemes vitázni.

Cikk kép

Az élet erősebb, mint a halál

Hinnünk kell, hogy nem egy „ember utáni csend” vár erre a világra.

Cikk kép

Budavári barangolás

Nincs négy négyzetkilométer, a galamb négy perc alatt átrepüli, mi pedig keresztbe-kasul besétálhatjuk a főváros és az ország ősi szívét – de mennyire ismerjük Buda várának mély rétegeit?

Cikk kép

A hagymát is hagymával eszem!

A makói és a környéki őstermelők jelenleg is bizakodva dolgoznak a nagy múltú fajta megmentésén.

Cikk kép

Az utolsó akcióhősök

Párhuzamos életrajzok, hollywoodi kiadás: Stallone és Schwarzenegger kitárulkoznak, és sztorijaik bőven többről szólnak, mint két veterán filmsztárról.

Külföld

Cikk kép

Régi-új elnököt választ Oroszország – autokrácia extrákkal

Nem az a kérdés, ki és mennyire fog győzni – Vlagyimir Putyin és nagyon –, hanem az, miként.

Cikk kép

A klasszikus oktatást meg kell védeni!

A politikai aktivizmusnak nincs helye az iskolákban, a műveltség ma is fontos, a hiteles történelemoktatáshoz ragaszkodni kell – hangzott el az MCC konferenciáján.

Moszkva visszatért oda, ahonnan indult

Az orosz hatóságok egyre keményebb eszközökkel fojtják el a társadalmi elégedetlenséget.

Közélet

Cikk kép

Érkezhet a varsói modell Budapestre – sőt, akár Osváth Zsolték is csatlakozhatnak a legújabb Orbán-buktató projekthez

Több jel utal arra, hogy a kormánnyal szemben álló külföldi erők egy látszólag polarizált, valójában azonban nagyon is koordinált ellenzékben gondolkodnak.

Cikk kép

Nemzetgazdasági érdek a nők munkaerőpiaci részvétele

Tavaly ismét csúcsot döntött a foglalkoztatási ráta. A női foglalkoztatottak létszáma nagyobb mértékben növekedett, mint a férfiaké. Nőnap apropóján megnéztük, hogy mi áll a jelenség hátterében.

Cikk kép

Zavar balról, erősítés jobbról

Politikai és morális értelemben is kezd kicsúszni a talaj az utóbbi hetekben magát aktivizáló baloldal alól. Már a bicskei gyermekotthon körüli botrányban is magyarázkodni kényszerül, közben Újbudán befutott egy újabb pedofilügy. A gyermekvédelem kapcsán a kormányzatot kioktató liberálisok ráadásul élen járnak a pedofília relativizálásában.

Mephisto

Európát fogva tartja egy rögeszme: klímavédelem bármi áron, ha törik, ha szakad.

Nesze neked, európai piac, ilyen a német „gázszolidaritás”

Brüsszelből állandósult jelleggel össztűz zúdul Magyarországra azzal kapcsolatban, hogy továbbra is importál orosz földgázt.

Élet

Cikk kép

„Magyarország a bölcs országok közé tartozik” – Li Zhen Árpád, a magyar kultúra lovagja a Mandinernek

Hogyan lesz egy mandzsu kisfiúból a magyar kultúra lovagja? Mi motivál valakit arra, hogy magyar nyelvet tanuljon a pekingi egyetemen? És vajon miért avatnak Kiskunfélegyházán Baj Mang-emlékművet? Li Zhen Árpáddal a Mao-korszakról, a Petőfi-kultuszról és a keleti nyitásról is beszélgettünk.

Cikk kép

Indul az élet a Balatonon

A hétvégén kezdődik az első Taste Balaton fesztivál.

Cikk kép

Kötelezően érdekes tünemények – Patchwork

Szép Ernő kiadatlan írásai, élni kezdés, róka. Kulturális ajánlónk!

Ezékiel kenyere – A kertember 22.

A kertember talán még sohasem állt olyan jól az előkészületekkel, mint most, a szökőnap elmúltával, eddigi élete legmelegebb februárjának végén.