Hatalmas tűzvész pusztított a felvidéki Selmecbányán – és rég nem látott szépségű közép-európai összefogás követte

2023. április 08. 17:00

Erre a közösségi szellemre már építeni lehet – ha akarnak.

2023. április 08. 17:00
null
Veczán Zoltán

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban

 

Selmecbánya Magyarország egyik legjelentősebb és leggazdagabb bányavárosa volt óriási ezüstkészleteinek köszönhetően. Itt született meg lényegében Európa első műszaki felsőoktatási intézménye 1770-ben, a bányászati akadémia. S bár a város lakossága sosem volt magyar többségű, számtalanszor példát mutatott hűségből és bátorságból, aminek visszfénye még a két világháború között is rávetült a Selmeci-hegység festői lankáira.

A városmag mostani látványa ellenben cseppet sem festői. Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás alapító elnöke, felvidéki közéleti és örökségvédő aktivista drónfelvételeket is megosztott velünk,

amelyeken látható a március 18-ai tűzvész pusztítása.

„A régi épületek nyilván nem feleltek meg a modern tűzbiztonsági előírásoknak, ez a fenntartó környezetvédelmi minisztérium mulasztása. Hajdanán a várostüzekben egy-egy városnegyed is leégett, képtelenség volt megállítani a lángokat” – nyilatkozza megkeresésünkre, megjegyezve: szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak hét épületet érintett a tűzvész. A lángok a bányászati levéltár tőszomszédságában lévő épületből, az úgynevezett Szerelembankból indultak – a turistacsalogató magánmúzeum Andrej Sládkovič szlovák költőnek állított emléket, aki selmeci szerelméhez, Marínához megírta a világ leghosszabb szerelmes versét.

Fotó: Facebook / Orosz Örs
Fotó: Facebook / Orosz Örs

Végzetes tűzijáték

Orosz Örs elmondása szerint az épület tetőszerkezete rézpléhvel volt borítva, így amikor rövidzárlat következtében tűz ütött ki, a héjazat alatt kiégtek a gerendák. A tűz átterjedt a Szerelembankkal tűzfal nélkül egybeépült szomszédos épület tetejére. 
A tetőszerkezet a rézfedés súlya alatt beszakadt, 

a tetőablakokon keresztül kicsapó lángok a jelenlévők szerint tűzijátékszerű látványt nyújtottak.

A tűz martalékává vált a városi zeneiskola eredeti barokk tetőszerkezete, amely az Osgyánban és a Krasznahorka váránál is használt gyúlékony zsindelytetővel volt fedve. A szél továbbfújta a tüzet egy másik zsindelytetejű régi épületre, az Eleuzína kulturális központra, onnan egy magánházra, majd a magyar szempontból is fontos, a Szlovák Bányászati Múzeumhoz tartozó egykori bányabírósági (Berggericht) épületre.

Mint a polgári társulás elnöke elmondja, a Berggerichtet szinte minden turista felkeresi, a főtér egyik legfontosabb épülete, a Mihály táró bejáratának és egy híres antikvá­riumnak is otthont ad. Az emeleteken volt látható a neves mineralógiai kiállítás ritka ásványokkal, amelyeket nem menekítettek ki a magyarok az 1918-as megszálláskor, az időszaki kiállítóterekben a Selmeci Akadémia történetéről is voltak tárlatok. „Itt leszakadt a födém, az ásványgyűjtemény biztosan roncsolódott.”

A tüzet másnap kora délutánig oltották, s közben csodálatos erővel fogott össze a város: a Szerelembanktól háromháznyira lévő Jozef Kollár galériából a járókelők, helyiek hanyatt-homlok mentették az értékeket – írja le a helyzetet Orosz.

A levéltárból is mentették a pótolhatatlan – szintén jelentős részben magyar vonatkozású – dokumentumokat.

A tűzoltók is azt a parancsot kapták, hogy ezt mindenáron védeni kell, így itt csak az oltásból eredő vízkár keletkezett. A Berggericht földszinti helyiségeiben elhelyezett tárgyakat szintén ki tudták menekíteni, az emeletre azonban már nem engedték fel az embereket a tűzoltók. Az emeleti mineralógiai tárlat huszonhatezer ásványa a UNESCO világörökségi listáján szereplő épületek reneszánsz és barokk tetőszerkezetei mellett felkerült a veszteséglistára.

Fotó: Facebook / Orosz Örs
Fotó: Facebook / Orosz Örs

 

Folyik a romok eltakarítása, a károk felmérése és a levéltár tisztítása a városlakók gyűjtéséből származó eszközökkel, sok önkéntessel. A szlovák kormány felajánlotta segítségét, és egyből bejelentkezett Petr Pavel cseh elnök is, támogatásáról biztosítva a múzeumot. Informátoraink szerint a magyar állam részéről is zajlik valamiféle segítség előkészítése.

Ha így lesz, az a közép-európai kultúra és a normalitás győzelme lesz,

Selmecbányánál szimbolikusabb helyszín pedig kevés akadna erre.

Hős szlovák honvédek

Bár a csehszlovák történetírás szisztematikusan elhallgatta, és a mai napig nem szivárgott vissza a köztudatba: a szlovákok elsöprő többsége a magyar szabadságharc oldalán küzdött, Habsburg-kötelékben másfél ezren, ha akadtak közülük. „Ennek emlékére született a lőcsei aranyozott honvédszobor, amelyet az egyesületünk talált meg és öntött újra” – jegyzi meg Orosz Örs.

Az aktivista a Sine Metu Polgári Társulás élén kiemelkedő értékmentő munkát végez. A környéken vívott harcok kapcsán szívesen idézi fel Erdősi Imre honvéd piarista szerzetes példáját, aki nem sokkal korábban magyarosította nevét Poleszniről: ő tartotta a lelkesítő beszédet a híres branyiszkói csata előtt, s anyanyelvükön szólva úgy felbátorította a honvédeket – akik 70 százalékban zólyomi szlovák, 15-15 százalékban magyar és szepességi német nemzetiségű katonák voltak –,

„A branyiszkói közös, testvéries harc emléke a Prágából mesterségesen szított, a szlovákokat a magyarokkal szembefordító politika ellenére évtizedekig megmaradt.”

Fotó: Facebook / Orosz Örs
Fotó: Facebook / Orosz Örs

 

Akadt is jócskán emlékműve a csatának: a közeli Körmöcbányán, Selmecbányán, Hodrusbányán és Hegybányán is. Ezeket tiszteletben tartották, főleg ahhoz képest, ahogy más helyeken bántak a közös múlttal – jegyzi meg Orosz. Hegybányán egyébként kuriózumként

a mai napig érintetlen az 1870-es években kétnyelvű, magyar és szlovák felirattal készített honvédemlékmű.

Az 1899. október 8-án felavatott selmeci szobrot a debreceni Tóth András szobrász készítette, Tóth Árpád költő édesapja. Ady Endre így méltatta a Debreczen című lap hasábjain. „A szobor 48-as honvédet ábrázol rohanó állásban, ágyú-romok között […] Általában a szobor rendkívül kifejező. […] irigylem a szobrot a selmecbányaiaktól. Milyen szép lett volna ez a művészi alkotás Debrecen valamelyik terén!” A bronzszobor 285 centiméter magas volt, és jókora talpazatra emelték – tudhatjuk meg Orosz Örs könyvéből, a Szoborsorsainkból. A szerző hozzáteszi: „Amikor a csehszlovák hatóságok 1919-től elkezdték ledönteni, felrobbantani a szobrainkat, néhol tömegbe lövés mellett is, Selmecbánya toleráns és magyarbarát polgársága még sokáig meg tudta védeni a saját szobrát.”

Fotó: Facebook / Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet
Fotó: Facebook / Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet

 

Egy 1933-ban kiadott kormányrendelet értelmében aztán el kellett távolítani a szobrot, de akkor se ledöntötték, hanem leszerelték – mutat rá a fontos különbségre Orosz. Ráadásul mindez a szlovák lakosság hangos tiltakozása mellett történt, ami miatt több asszonyt előállított a csendőrség. Végül Baker Béla, a városi múzeum igazgatója gondoskodott a szobor megőrzéséről. A vár egyik bástyájában, félredobva tárolták, „csak az találta meg, aki tudta, mit és hol kell keresni”. Ott élte túl a második világégést –golyószórók letörték a kardját, és csaknem beolvasztás lett a sorsa. „A háború után megvásárlásra kínálták Magyarországnak; nemcsak a lakosságot, de az emlékét is szívesen eltüntették volna” – fogalmaz az aktivista. Végül maradt, és a Pro Patria Honismereti Szövetség kezdeményezésére 2002-re felújították és kiállították – igaz, nem az eredeti helyére, hanem a vár udvarára és talpazat nélkül. Egykori helyére a világháború után szovjet hősi emlékművet állítottak, s annál magasabb szobrot a városban nem lehetett emelni.

A talpazata is méltó elhelyezést kapott, Oro­szék lényegében „kegyelettel újrahasznosították”. A vár parkolójában és a városban gazdátlanul és leltározatlanul szanaszét heverő, olykor esővetőnek használt darabokat – mivel se a múzeumnak, se a városnak nem kellettek – a Sine Metu Polgári Társulás elkérte és megkapta a település vezetésétől.

Két nagy fuvarral hoztuk el 2019. március 15-én. Restaurálása után a gombaszögi Bebek Rezidencia udvarán állítottuk újra, elhelyeztük rajta a felvidéki zászlót, elkészítettük az eredeti tábla és az eredeti láncok másolatát.”

Az emlékművet a trianoni centenárium idején adták át,

a talpazatba pedig egy olyan kapszulát tettek, amelybe minden magyarlakta felvidéki településről vittek egy marék földet.

Mint Orosz Örs fogalmaz: „Egy központi emlékhelyet hoztunk létre a küzdelmes száz év és mindazon felvidéki magyarok emlékére, akik nem hagyták, hogy közösségünk eltűnjön a szülőföldünkről.”

Szövetségeseket találni

Mindehhez persze az is kellett, hogy a társulás olyan szlovák partnereket találjon, akik szintén úgy vélik, „történelmünk egyes fejezeteit együtt kell feldolgoznunk, s akikkel ki tudunk húzni egy-egy olyan fullánkot a közös történelmünkből, mint a szobordöntések”. Selmecbányán Nadežda Babiaková polgármester és Jozef Labuda korábbi múzeumigazgató is ilyen ember, az ő segítségükkel több emlékjelet sikerült megmenteni a városban. „A Pro Patria Honismereti Szövetség és a Csemadok tagjai is hiánypótló munkát végeztek e téren” – teszi hozzá Orosz Örs.

Szerencsére sokat változott a helyzet Felvidék­szerte, s már vannak pozitív példái a nemzetközi együttműködésnek, ilyen a késmárki Thököly-­lovasszobor felállítása vagy a roskoványi honvédemlékmű esete. Az egyszerű kőoszlopot alig két évvel a szabadságharc leverése után, 1851-ben állították fel hazafiak, természetesen illegálisan, éjszaka egy magánbirtokon – a kezdeményező Dessewffy Gyula Mór a börtönt is megjárta ezért.

Ez volt a legrégebbi emlékmű, amit megtaláltak.

„Százkét év után a földbe temetve bukkantunk rá, a helyi szlovákok ásták el azért, hogy megmentsék az utókornak. Idén velük együtt fogjuk újraállítani Roskoványban” – meséli az aktivista. Roskovány egy színszlovák település húsz kilométerre a lengyel határtól – mégis a képviselő-testület minden egyes tagja támogatta a honvédemlékmű visszaállítását az eredeti helyére.

Fotó: Facebook / Orosz Örs
Fotó: Facebook / Orosz Örs

 

Persze nem csak ilyenre van példa. „Nehéz úgy kapcsolatokat építeni és megbékélést hirdetni, hogy egyszer csak jön egy diplomáciailag felkészületlen külügyminiszter, Rastislav Káčer, aki primitív, magyar­ellenes szólamaival igyekszik mindent lerombolni. Kijelentései akkor is óriási károkat okoznak, ha tudjuk, hogy ennek a kormánynak a napjai meg vannak számlálva” – fogalmaz Orosz Örs. Pedig, teszi hozzá,

a közép-európai népek megbékélése nélkül nincs túlélésünk a mai világban,

ahhoz pedig kölcsönös tisztelet és konstruktív hozzáállás szükséges.

 

Felvidéki értékmentés
Orosz Örs geológus, nyelvi jogi és környezetvédő aktivista, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, a Sine Metu Polgári Társulás alapító elnökének könyve a több mint tíz éve működő társulás értékmentő munkájáról tavaly ősszel jelent meg. A Szoborsorsaink bevezetőjét Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, méltatását Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke írta. A vaskos kötet gazdag képanyaggal illusztrálva, részletesen, mégis olvasmányosan mutatja be legfontosabb felvidéki emlékeinket s a megmentésük érdekében a társulás által végzett kőkemény civil és szakmai munkát.

Orosz Örs geológus, nyelvi jogi és környezetvédő aktivista, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, a Sine Metu Polgári Társulás alapító elnökének könyve a több mint tíz éve működő társulás értékmentő munkájáról tavaly ősszel jelent meg. A Szoborsorsaink bevezetőjét Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, méltatását Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke írta. A vaskos kötet gazdag képanyaggal illusztrálva, részletesen, mégis olvasmányosan mutatja be legfontosabb felvidéki emlékeinket s a megmentésük érdekében a társulás által végzett kőkemény civil és szakmai munkát.

Nyitókép: Facebook / Orosz Örs

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. április 09. 07:08
Valóban végzete tűzijáték. Végzetes a magyar kultúra ott lévő emlékeire. Felmerülhet a kérdés, hogyan is történt?
agenda
2023. április 08. 20:27
Vajon - ha nem is volt hallgatója/oktatója az egyetemnek - aki adakozna, hogy teheti? Számlaszámra, címre?....
csicseriborso
2023. április 08. 19:04
Köszönet Orosz Örsnek a munkájáért. A Miskolci Egyetem és a Soproni egyetem hallgatói és oktatói - mint az egykori Selmecbányai Akadémia jogutódjai - gyűjtést indítottak a selmeci tűz kárainak mérséklése érdekében, várnak minden egykori és mai hallgatót, hogy támogassák az újjáépítést. Hiszen az egyetemi nóta szerint : " Selmec, Selmec, sáros Selmec, te vagy az oka mindennek.."
masikhozzaszolo
2023. április 08. 18:59
Krasznahorka vár leégése, építése szintén ugyanígy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!