Elemző Donáth Annáról: beszéde alapján még Dobrev Klárával szemben is komoly a lemaradása

2023. február 4. 21:09
A momentumos politikus beszéde tartalmilag üres volt, és még azt sem sikerült megugrania, hogy a baloldal vezéregyéniségének tűnjön fel – értékelt lapunknak Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Donáth Anna szombaton „Jövőértékelőnek” nevezett beszédet tartott.

A momentumus EP-képviselő beszédének előzményeiről
A politikus beszédének előzményei ismertek: a párt két fázisból álló plakátkampányt indított a közelmúltban. Az első plakátokon egy fantomkép mellett szerepelt az a kérdés, hogy „Ki vezethet új útra minket?”, a második szakaszban pedig Donáth Anna került a plakátokra „Vezessük új útra Magyarországot!” felirat kíséretében.

De a Mandiner olvasói számára emlékezetes lehet az is: a Momentum jelenlegi EP-képviselője korábban már irányította elnökként a pártot. Gyermeke születése miatt nem indult újra a párt legutóbbi tisztújításán, a pozíciót így cikkünk írásakor Gelencsér Ferenc tölti be. Donáth Anna beszédét a párt követői így már csak azért is érdeklődéssel várták, mert tavaly nyár óta most először jelent meg a politikus a nyilvánosság előtt. 

Donáth: Személyeskedéssel telt az elmúlt harminc év

Beszédében Donáth azt hangsúlyozta, hogy a rendszerváltást szerinte csak papíron vitték végbe. Mint fogalmazott: „a rendszerváltás óta politikát csinálók vétsége, hogy csak papíron vitték végig a rendszerváltást. Személyeskedéssel telt az elmúlt harminc év. Politikai személyeskedéssel. Kicsinyeskedésre, az egymással való leszámolásra ment el az energia. Nem arra, hogy erős demokráciát építsenek fel. Magukat erősnek gondoló emberek estek egymásnak, tönkretették egymást, a mi életünket, Magyarországot”

A Momentum EP-képviselője ugyanakkor a Demokratikus Koalíciónak is odaszúrt, mondván, hogy szerinte aki azt ígéri, hogy a magyar kormányt idő előtt le lehet váltani, az hazudik „reggel, éjjel, meg este” – hangzott az őszödi fordulat Donáth szájából.

Elemző: Donáth Anna súlyos politikai hibát vétett

Lapunk a momentumos „jövőértékelő” kapcsán megkereste Talabér Krisztiánt, a Nézőpont Intézet elemzőjét. A szakértő kérdésünkre válaszolva elmondta:

Donáth Anna szombati beszéde nem elég, hogy tartalmilag üres volt, de még azt az akadályt sem sikerült megugrania, hogy a baloldal vezéregyéniségének tűnjön fel.

Az elemző szerint ehhez ugyanis arra lett volna szükség, hogy a politikus a Momentum és a Gyurcsány-párt viszonyáról is szót ejtsen. Talabér Krisztián úgy látja, hogy ennek elmaradása súlyos politikai hiba, amelyet Donáth már a visszatérés első pillanatában elkövetett. „Azért fontos ez, mert Gyurcsány Ferenc nélkül ma nincsen baloldali politika, pedig a választási és kutatási eredmények azt mutatják, hogy igény az volna rá” – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet elemzője úgy látja:

Donáth Anna elszalasztotta annak lehetőségét, hogy egy Gyurcsány-ellenes kiállással identitást adjon a pártnak, és szavazókat gyűjtsön maga köré.

A beszédet elemezve tehát elmondhatjuk, hogy nagy fordulatot a Momentum régi-új arca nem jelentett be, pedig nyilvánvaló, hogy az eddigi út zsákutcába vezetett.

Lehet-e Donáth Anna a baloldal alternatívája?

Arról is kérdeztük a Nézőpont Intézet munkatársát, hogy Donáth Anna tekinthető-e olyan politikusnak, aki a baloldal új alternatíváját jeleníthetné meg Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben. Talabér Krisztián lapunknak adott válaszában kiemelte:

Orbán Viktor beszédei rendszeresen nagyívűek, amelyekben egy pillanatnyi helyzetértékelést követően a jövő kihívásaira is körvonalaz válaszokat a miniszterelnök.

Az elemző szerint ezzel szemben Donáth Anna csupán olyan lózungokat puffogtatott, amelyeket az elmúlt tizenkét évben minden baloldali prominenstől hallottunk, konkrétumok viszont továbbra sem hangzottak el.

Talabér Krisztián rámutatott arra is: olyan fogalmak, mint a „Nyugat”, „liberális demokrácia”, vagy „jogállamiság” viszont természetesen megjelentek, kicsit olyan hatást keltve, mintha kötelező házi feladatot kellett volna teljesíteni, de Talabér úgy látja: inkább nyomasztó, semmint lelkesítő volt a beszéd keretezése.

Donáth Anna beszéde alapján nemcsak az Orbán Viktor elleni küzdelemhez nem nőtt fel, de látszólag még Dobrev Klárával szemben is komoly a lemaradása

– összegzett lapunknak Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Nyitókép: Facebook

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy néz ki ezen a képen? Te jó ég, na mindegy.

Zulu87
2022. szeptember 8-án:

MZP! Csak felfelé! Elindult a karaktergyilkosság, szóval féltek tőle. Innentől biztos szavazója vagyok.

Gébor Littlee
2022. szeptember 13-án:

MZP! Csel felfelé! 3 poszt egymás után MZP-ről, ennyire be van rezelve a narancsnép tőle?

zolizoltan
2022. szeptember 10-én:

A Nézőpont támadja MZP-t, ezek szerint tartanak tőle.

Amúgy az is egy érdekes kérdés lenne, hogy KI AZ A DONÁTH... konkrétabban: ki a frász VÁLASZTOTTA (!!!) erre a KVÁZI pártvezéri szerepre?!?
Egy olyan pártban ugyebár, amelyiknek az egyik hívószava a DEMOKRÁCIA. Ugye egyelőre ott tartunk, hogy egyszer valamikor pár hónapig volt a Momentum elnöke (54-46 arányban választották meg...), aztán LEMONDOTT, és választottak egy új elnököt, aki jelenleg is az. Azért is kérdezem, mert éppen a Momentumban voltak már nagy meglepetések, amikor TÉNYLEGESEN SZAVAZNI KELLETT személyi kérdésekről...

(ásít)

Hányadik csodafegyveretek Donáth?

Az összes többi ellenzéki párt (mínusz Mi Hazánk) meg lelkesen követte a DK-t a bunkerbe, és még magukra is zárták az ajtót.

ÖSSZEFOGÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS!

Persze.
És akkor most képzeld el, hogy ilyen képességekkel jutott el a 2018-as alig 5%-tól a moslékellenzék vezető (mi több: domináns, gravitációs pontot képező) erejéig.
Ugyanezen időtintervallumban hova is jutottak pl. a Jobbik vagy a Momentum politikusai?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés