Egyre jobban hajlik a Pentagon arra, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnának

2023. január 29. 22:15
Nyerésre áll a Pentagonban az a frakció, amelyik F-16-osokat küldene Ukrajnának, ugyanakkor mások szerint nem erre van szükség – írja a Politico. De vajon kitörne-e emiatt az atomháború?

Katonai vezetők egy csoportja csendben arra próbálja rávenni a Pentagont, hogy engedélyezze F-16-osok Ukrajnának küldését – írja a Politico. Kijev a háború kitörése úta szeretne F-16-os vadászgépeket kapni, amelyeket az orosz rakéta- és dróntámadások elleni védekezéshez használna fel. De eddig Washington fontosabbnak tartotta a tüzérségi fegyverek, a földi légvédelmi rendszerek és a páncélzatok Ukrajnának juttatását.

A Politicónak névtelenül nyilatkozó amerikaiak szerint a washingtoni védelmi minisztériumban nyerésre áll az a kampány, ami a vadászképek küldéséért folyik az intézményen belül. Ugyanakkor Kijev hivatalosan még nem jelezte, hogy az F-16-osok lennének számára a top prioritás, és Washington sem döntött még a vadászképek küldéséről.

Egy, az amerikai-ukrán tárgyalásokkal képben lévő forrás azt nyilatkozta a Politiconak, hogy még hetekbe telhet, amíg Washington dönt az F-16-osok döntéséről, illetve arról, hogy engedélyezi más országok F-16-osainak oda küldését.

Jurij Szak, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter tanácsadója kissé harciasabban nyilatkozott a Reutersnek:

„Nem csak F-16-osokat akarunk, hanem negyedik generációs gépeket is!”

Az amerikaiak azonban nagyon óvatosan nyilatkoznak ezzel kapcsolatban, azt hangsúlyozva, hogy még semmi sem biztos.

Ukrajna le szeretné cserélni szovjet fegyverzetét, és F-16-osok mellett F-15-ösöket is szeretne, vagy európai megfelelőit, a német Tornadót és a svéd Gippent – írja a Politico.  – Ezekből egy tucatnyi nemsokára elérhető lesz számára, ugyanis Finnország, Németország és Hollandia F-35-ösökkel modernizálja saját hadseregét.

A lap szerint Ukrajna eddig egész jól uralta saját légterét, de elkezdett kifogyni a légvédelmi rakétákból, ami sérülékenyebbé teszi. A Pentagon egyik frakciója szerint a modern vadászgépek jelenthetnek megoldást a problémára. A F-16osok le tudnak lőni rakétákat és drónokat. És a szárazföldi rakétaelhárító rendszerekhez képest sokkal gyorsabban képes mozogni. A Pentagon egyes hivatalnokai szerint ugyanakkor

Ukrajnának elsősorban mégis földi légvédelmi rendszerekre van szüksége, és a problémát nem oldanák meg az F-16-osok.

Az ukránok szerint számos pilótájuk készen áll a kiképzésre, amire szerintük elég volna három hónap, mivel többük már részt vett amerikai képzésen a 2010-es években. Utoljára a két ország 2018-ban tartott közös hadgyakorlatot. Az ukránok szeretnék, ha pilótáik kiképzése már most megkezdődne, sőt amerikai vállalatokkal is tárgyalnak erről.

Ha Amerika nem ad F-16-osokat, az európaiak még mindig adhatnak, például a hollandok, de ezt az amerikaiaknak engedélyeznie kell. A Politicónak nyilatkozó amerikaiak szerint a nyolcvanas években gyártott F-16-osok küldése nem fenyeget az atomháború veszélyével, és sokkal kevésbé okozna eszkalációt, mintha F-22-est vagy F-35-öst küldenének. Egy európai illetékes, akit a Politico megkérdezett, egyetértett.

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Összesen 203 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elképesztő... ezek tényleg el akarják pusztítani a világot. :(

Ezt mondom... minek nyüglődnek, húzzák az időt... HA LE AKARJÁK JÁTSZANI, JÁTSSZÁK LE! Üzenjenek hadat, lőjék ki az atomrakétákat, oszt jónapot.

Ha meg nem akarják... akkor miért küldenek akár csak egyetlen tankot is?!?

És ugye ezekben a NAGYSZERŰ, magasságos DEMOKRÁCIÁKBAN teljes kuss van... gyakorlatilag NINCS KÖZBESZÉD arról, hogy hogyan jutott el az USA (és gyarmatai) a "nem küldhetünk semmit, a NATO-nak semmi köze ehhez a konfliktushoz" állásponttól (2022. február-március) a vadászrepülőgépek küldéséig...

es ki kerte hogy dogolj meg ezert? zelenszki
na ot kell kiiktatni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés