„Az év nagy komédiása”, „amerikai bábu” – így reagáltak a franciák arra, hogy Zelenszkij lett az év embere

2022. december 8. 9:40
Az ukrán elnök lett az év embere a Time szerint, amit se a francia jobb-, se a francia baloldal nem hagyott szó nélkül.

A Time is Volodimir Zelenszkijt választotta az év emberének (az ukrán néplélekkel egyetemben). Korábban a Financial Times is az ukrán elnököt tartotta a legérdemesebbnek. A díjazott személyéről itt olvashatnak bővebben:

Tévés komikusból háborús vezető - ki valójában Volodimir Zelenszkij?

Még az sem egyértelmű, hogyan kell átírni a nevét angolra - Zelenski, Zelenskii, Zelenskiy, Zelensky, és így tovább -, de mára az egész világ ismeri a nevét: Volodimir Zelenszkij zsáner- és sorozatszínészből lett ukrán elnök, ukrán elnökből pedig még gyorsabban kellene a haza háborús atyjává válnia a független Ukrajna történetének legvéresebb katonai konfliktusában.

Na, de mit szólnak a franciák?

Volodimir Zelenszkij új díjáról beszámolt a liberális/baloldali Le Parisien, valamint a jobboldali Le Figaro is. Érdekesség, hogy bár ki-ki a maga vérmérséklete szerint reagált a díjra, mégis tömegesen érkeztek mindkét oldalról a negatív hozzászólások.

Vegyük először a Le Parisient. A lap kapcsolódó Facebook-posztján elsöprő többségben vannak a „nevetős” reakciók. A liberális/baloldali lapnál így reagáltak a hírre: 

Teszi a dolgát, színészkedik!”.

Többen is kiemelték az elnök komikus múltját: „a Time megválasztotta az év legnagyobb humoristáját! Oscar-díj az életművéért!”„Az év legnagyobb komikusa, jaja!”. Van, aki szintén megragadta a komikus múltját, viszont Putyinnal hasonlította össze Zelenszkijt„Mindazoknak, akik nagy komikusnak tartják, és megtagadják tőle az államfői poszthoz való jogot, azt mondom nekik, hogy

ezerszer jobban szeretem a komikust, mint egy vérszomjas és megalomán diktátort, aki több ezer ember haláláért felelős Ukrajnában,

valamint a katonái soraiban, akiket kiképzés nélkül küldött a szemétdombra!”. 

Más kiemelte, hogy az elnök „egyértelmű, hogy rögtön elnyerte a legjobb színészi alakításért járó Oscart”, megint más javaslatot tett a Time-nak: 

adjatok neki inkább egy Oscart. Vagy talán az év amerikai ügynöke címet. Ami alapvetően ugyanaz a dolog.”

Oscar-díjat ennek a bajnoknak! A legjobb amerikai bábu!”.

Van aki azért méltatta is Zelenszkijt a baloldalon

„Nyilvánvaló volt, és megérdemelte. Nárcisz biztos féltékenységi rohamot kapott. De az igaz, hogy egy igazi vezető, aki megvédi az országát” – írta egy kommenttelő. „Nagyon bátor ember, aki úgy áll ki a népéért, ahogyan kevesen tennék” – írta egy másik.

Egy harmadik viszont kiemelte; 

érdekes, hogy mindenki gyorsan elfelejti, hogy Ukrajna Európa legkorruptabb országa,

és hogy Zelenszkijt a panamai lapok idézik, mert milliókat rejtegetett adóparadicsomokban!”.

Mit írtak ezek után a jobboldalon?

„Az ember, aki feláldozza a népét, aki háborút vív a Nyugat nevében, aki nem törődik azokkal a szegény emberekkel, akik minden nap meghalnak... mindezt a világuralomért” – írta az egyik kommentelő a Le Figaro Facebook-oldalán. Egy másik szintén kiemelte, hogy Zelenszkij nevének jelenlétét a Pandora-iratokban gyorsan elhallgatták.” 

Zelenszkij felrázta a világot? Milyen világ?” – tette fel a kérdést annak kapcsán, hogy a Time indoklása és méltatása szerint Zelenszkij ezt tette idén. „A világ nem csak a Nyugatból áll, és a régi egypólusú világ már nem létezik.

Ez a valóság, és néhány embernek jobb, ha felzárkózik”

– fejtette ki a hozzászólás írója. Mások megjegyezték, hogy „egy jó kis amerikai katona”, illetve „a világpusztítás embere”.

A jobboldaliak is Oscart adtak volna Zelenszkijnek

„Inkább Oscart érdemelne”, írta az egyik kommentelő. Egy másik leszögezte,

a következő aranylabda már az övé!”.

„Ez sokat elmond a Time magazinról” – tette hozzá egy harmadik. „Szegény világ és szegény Franciaország, nincs semmi bajom Ukrajnával, de egy amerikai uralom alatt álló ország támogatása túlzás. Oroszországnak törvényes joga van ahhoz, hogy visszautasítsa az amerikai hatalomnak való alávetettséget a határainál” – jegyezte meg egy másik.

Ön mit gondol Volodimir Zelenszkijről? Valóban ő az év embere? Miért? Fejtse ki véleményét a Mandiner Facebook-oldalán!

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zelenszkij teljesítette megbízását, magára húzta az orosz agressziót. Elkerülhette volna, ha az EU közvetítést veszi igénybe az USA uszítás helyett.

A primitívséget nem lehet szorgalommal kompenzálni, sőt.
Igazából nem is érdekel, hogy melyik régi troll jött vissza új néven, könnyen jött, könnyen ment.

Rákerestem a cikkben említett Pandora-iratokra, első találat:
"A valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás révén több millió dokumentum került elő, az úgynevezett Pandora-iratokból pedig kiderült, hogy 35 jelenlegi és volt vezető is offshore-cégeket és -számlákat nyitott. Köztük Tony Blair brit kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, II. Abdullah jordán király, Uhuru Kenyatta kenyai elnök." - HVG.hu, 2021. okt. 3.
Hát igen, akkor még a balos sajtóban a korrupció szinonimája volt Ukrajna, azóta viszont minden igaz demokratának támogatni kell őket, korrupcióról pedig szó sem eshet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés