Orbán csúsztatása: a foci nem politika, de az államhatár átrajzolása az

2022. november 23. 13:26

Bartus László
Amerikai Népszava
Orbán már a nacionalista futballhuligánok szintjén áll, csak ő egy miniszterelnök, ami mást jelent.

„Alapos csúsztatással próbálta leplezni Orbán, hogy immár nyíltan is a szélsőjobboldali, rasszista, antiszemita, nacionalista és irredenta futballhuligánok szintjén áll és nyílt közösséget vállal velük. Miután Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat viselt, a szomszédos országok egy része pedig tiltakozott emiatt, ezt posztolta: »A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!«

Először is, a magyar válogatott nem minden magyar csapata, mióta Orbán Viktor kisajátította és saját rendszere propagandájára és politikai céljaira használja a magyar futballt, nekünk például ez a magyar válogatott nem a csapatunk. Mi Brazíliának, Argentinának és az olaszoknak szurkolunk. Mi az Orbán-rendszert szolgáló magyar válogatott minden meccsén az ellenfélnek szurkolunk. A magyar válogatottnak való szurkolás egyelőre nem kötelező, sem a határon belül, sem a határon kívül. Ez még elvárás sem lehet, ez minden ember lelkiismereti szabadságának része.

De attól, hogy mi Braziliának szurkolunk, nem rajzoljuk át sem a brazil, sem az amerikai, sem a magyar térképet, ahogy senki nem teszi ezt, ha más nemzetek válogatottjának szurkol, mint ahol él. Bárki szurkolhat egy másik ország, vagy akár több ország csapatának, attól nem rajzolja át az ország politikai térképét, nem változtatja meg az államok határait. Ha Magyarország miniszterelnöke jelenik meg olyan szurkolói sállal, amelyen Magyarország államhatára magában foglalja a határon túli magyarok lakta területeket, más országok területeit is, az irredentizmus és revizionizmus.

Egy játékos szívét normális esetben a nemzeti himnusz, az ország címere és a nemzeti színek dobogtatják meg. Ebből a célból készülnek szurkolói sálak. Ha ezeken a sálakon az elvesztett magyar területek Magyarország részeként jelennek meg, az politika. Azt feltételezi, hogy a játékosokat ez a politikai cél is motiválja, illetve a futballcsapatot is ezeknek a politikai céloknak a szolgálatába állítják. Ha az ország miniszterelnöke hord ilyen sálat, azzal kifejezi a területi igényeit, és azt a vágyat, hogy a nemzeti válogatott egy olyan országot képviseljen, amelynek ezek az államhatárai.”

Nyitókép: Mandiner Archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem átrajzolná, hanem összefirkálná és összetépné majd megenné.
Ez is már egy gyakorló őrült.

Ez a kis propagandista hazudik .
Senki nem akar változtatni a határokon, az ezzel kapcsolatos egyezményeket mindig tiszteletben tartottuk.
Persze értem az ellenérzését egy történelmi térkép iránt.

Az államhatár átrajzolása az nem politika, hanem erőszaktevés. Így érvénytelen. Lenin és az amerikaiak szerint is az volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés