„Hullazsákokba” bújtak a tiltakozók a Kossuth téren

2022. november 22. 18:43
Az Országgyűlés kedden elfogadta a szociális gondoskodásban részt vevőkre vonatkozó rendelkezések megváltoztatását, a szavazás eredményével egyet nem értő demonstrálók fekete zsákokba bújtak.

Kedden tárgyalta az Országgyűlés a szociális törvény módosítását, melyet végül 134 igen szavazattal, 54 ellenvoks mellett fogadtak el. A szavazás eredmény nem mindenkinek tetszett.

A polgári törvénykönyv határoz

Mindenki felelős önmagáért – tartalmazza a szociális törvény módosítása, amely kiemeli az egyéni és hozzátartozói felelősséget az egyén szociális biztonságáért, képességeiket és lehetőségeiket figyelembe véve.

A módosítás a polgári törvénykönyv alapján határozza meg a hozzátartozói kört.

A gondoskodási sorban a következő szinten a települési önkormányzatok állnak, azzal a kikötéssel, hogy kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek szerint áll fenn gondoskodási kötelezettségük. Az önkormányzatot követi az állam gondoskodási felelőssége. Az állam és az önkormányzat együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel a szociális gondoskodási feladatok ellátása során. A szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működésének biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata.

A módosításban szerepel az is, hogy nő a nevelőszülők juttatása. A jövőben a szociális ellátások és támogatások vetítési alapja nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem a szociális vetítési alap. A tartásdíjat megelőlegezi az állam, ha a fizetésre kötelezett szülő nem teljesíti kötelezettségét, a bírósági végrehajtás eredménytelen, és az adós fél legalább háromhavi díjjal tartozik.

„Hullazsákokba” bújtak a tiltakozók

A szavazást követően a parlament előtt pár tucat ember demonstrált, akik performanszuk során hullazsákoknak álcázott szemeteszsákba bújtak be, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket. 

Miközben a Fidesz elfogadta a szociális törvény brutális módosítását, amely az állam szerepét leértékelné a bajbajutottak támogatásában, 30 szociális szakmai szervezet képviselői mutatták meg, mi a törvény következménye – számolt be a demonstrációról Jámbor András, a Párbeszéd-frakció országgyűlési képviselője. 

(MTI)

Nyitókép: Jámbor András Facebook-oldala

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehogy felfázzanak!

Nem volt jobb dolguk. Nagyon ráértek.

Jót nevettem a szellemes kommenteden, köszi!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés