Két év bujkálás után letartóztattak egy holokauszttagadót

2022. november 16. 12:34
Vincent Reynouard-t először 1991-ben ítélték el holokauszttagadásért, mert a koncentrációs táborokban lévő gázkamrák létezését tagadó szórólapokat terjesztett.

A Nagy-Britanniában bujkáló francia holokauszttagadót, akit a francia bíróság tavaly elítélt, két év szökés után Edinburgh-ban tartóztatták le – adta hírül a Neokohn.

Az 52 éves Vincent Reynouard-t 2020. november 25-én négy hónap börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság, majd 2021 januárjában ismét hat hónapra, pénzbüntetés mellett. Legutóbbi büntetését egy sor antiszemita Facebook és a Twitter bejegyzésért szabták ki, valamint egy 2018-as YouTube-videóért, amelyért társa, a szintén francia holokauszttagadó Hervé Ryssen (más néven Hervé Lalin) még az év elején tizenhét hónap börtönbüntetést kapott.

Reynouard azonban még a büntetése letöltése előtt elmenekült az országból, és az Egyesült Királyságban telepedett le, ahol állítólag magántanárként dolgozott, gyerekeknek tanított matematikát, fizikát és kémiát. Az Egyesült Királyságban a magántanároknak nem kell átesniük háttérellenőrzésen.

Reynouard-t 2022. november 11-én tartóztatta le a skót rendőrség egy edinburghi szállodai szobában, ahol nyilvánvalóan hamis személyazonosság alatt élt. Még aznap bíró elé állították, és elutasították a Franciaországnak történő kiadatását. Egy újabb meghallgatásig fogva tartják, a francia hatóságok pedig igyekeznek biztosítani, hogy hazatérjen hazájába, ahol letöltheti büntetését.

Reynouardnak összesen közel két év, francia börtönben letöltendő szabadságvesztés vár,

a többi, folyamatban lévő eljárásokkal kapcsolatos esetleges büntetésen felül.

A francia csendőrség gyűlölet-bűncselekményekre és háborús bűncselekményekre szakosodott részlege – vezeti a nyomozást. Jean-Philippe Reiland tábornok az OCLCH-tól elmondta: „Vincent Reynouard-t a nemzetközi együttműködésnek és különösen a brit kollégáinknak köszönhetően sikerült letartóztatni. Az esetleges jogi nehézségek ellenére a Hivatal nem fogja futni hagyni a gyűlöletet terjesztő ideológusokat, bárhol is vannak”.

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

 

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lámpaernyőt szabad már tagadni? Hát a szappant?

A szappan és a lámpaernyő nem a funkciója miatt került a témába, hanem a nyersanyag beszerzése miatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés