Ha a Szovjetunió felbomlása „geopolitikai katasztrófa” volt, most Putyin csinált még egyet – Mandiner Vita

2022. október 1. 11:00
A háború taktikai orosz győzelemmel végződhet, földterületeket szerez Oroszország, de stratégiailag, hosszútávon saját nagyhatalmi céljait ásta alá. Oroszország a nyugati világban pária lesz, egy gazdaságilag, katonailag gyengülő állam, amely „beszorul Kína alá”. Ki rongálta meg az Északi Áramlat vezetékeket? Milyen hatása lesz a háború dinamikájára a négy ukrán terület orosz annektálásának? Rácz András Oroszország-szakértő és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő vitája a Mandineren.

***

Oroszország számára a legjobb forgatókönyv a pirrhuszi győzelem: területet szerez, de cserébe az ország jövőjét áldozza fel gazdasági, technológiai, társadalmi értelemben. Ukrajna pedig meg tudja tartani magát szuverén államnak, de cserébe irtózatos pusztítást szenved el, egy generáción belül nem fog újjáépülni.

Ki rongálta meg az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket? Milyen hatása lesz a háború dinamikájára négy ukrán terület annektálásának, az orosz mozgósításnak és az újabb nyugati haditechnika érkezésének Ukrajna számára? Mik a háború lehetséges kimenetelei?

A Mandiner Vita két vendége: Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) tudományos főmunkatársa és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen... ez a fenenagy (zorbánista, putyinbérenc stb.) DIKTATÚRA, ahol a kormánypárti portálon a 444-hvg-telex szupersztárja és az ukránbarát törökgábor "vitázik"...

Az "elemzők" a lényegről nem beszéltek, milyen jogon avatkozik be az USA és az EU a szláv belviszályba, s nem vezették le, hogy ki ennek az egésznek a gazdasági nyertese. S Demkónak katedrája van, egy zöldséges standot sem bíznék rá. hasbeszélők sokasága.......

Sokatmondó a kétosztatú megközelítés. Az egyik tábor szerint vannak, akik Putyin-pincsik, a másik tábor a globális nagytőke kiszolgálóinak tekinti vitapartnerét. Miközben a karaván halad....a kisember meg mit lát?
Egész Európában energiaválság van, a németek után a magyar kisember is aggodalommal tekint a tél elé, az árak a magasban, az infláció a csillagokban -tegnap írtam, hogy Itáliában 83 óta nem volt ilyen magas, s ezt csak azoknak írom, akik buta demagógiával, tájékozatlanul Orbán rovására írják a magyarországi árak elszabadulását - , egész Európában elbocsájtások, gyárak, üzemek bezárása várható, leállhat az autóipar, az unió versenyképessége elszállt, s mi jön még, elég a tőzsdékre pillantani. Vagyis Európa gazdaságát valakik a térdre rogyasztották - csak jelzem, hogy Orbán ehhez egyedül kevés volt, elvtársak -, míg az USA gazdasága, versenyképessége szárnyal, Európát kilőtte a ringből, maradt Kína és India.
De a Putyin-pincsiző tábor vígan megy vásárolni, s néz a tél elé, utolsó fillérig támogatják az EU-t szétverő folyamatokat. jánosbácsi, a többiek a hasznos hülyék, az általuk támogatott politikai elit a homár mellett jót röhög rajtuk, ők túlélnek mindent, valódi és a többi vakló meg beledöglik.

VAN egy réteg, amelynek tök MINDEGY, csak az a baj, h. ez a réteg nagyon-nagyon vékony, nem is része a társadalomnak, valahol afölött lebeg. Egy részének gondtalan lebegéséhez a választói járultak hozzá. A választóit a média motiválta.

Múltkor belehallgattam az RTL Klubba. Tiszta uszítás volt a kormány ellen.

Akkor most közlöd a beavatkozás pontos jogi indoklását?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés