Lukasenka: Abházia létezik és semmiféle szankció sem fogja eltörölni a térképről

2022. szeptember 28. 21:35
Abházia létezik és semmiféle szankció sem fogja eltörölni a térképről – jelentette ki szerdán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a csak Moszkva által elismert, Georgiától elszakadt térségben tett látogatásán.

A fehérorosz vezető abház hivatali partnerével, Aszlan Bzsaniával tartott tanácskozásán elmondta, hogy hosszasan megvitatták az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és - mint fogalmazott - azonos következtetésre jutottak:

Abházia létezik, a térképről letörölni nem lehet, erre semmilyen szankció nem képes”

– mondta.

 A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint Lukasenka és Bzsania egyebek között Fehéroroszország és Abházia közös gazdasági projektjeit és a további együttműködés kilátásait vitatták meg találkozójukon. Lukasenka hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatoknak kell képezniük a kapcsolatok alapját Szuhumi és Minszk között. Kiemelte, egyben, hogy Minszk nem csupán

a barátság hídját akarja felhúzni, de nagyon komoly kapcsolatokra törekszik.

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Twitter-oldalán tett bejegyzésében ítélte el Lukasenka Abháziában tett látogatását, amely szerinte nemcsak a fehérorosz-georgiai kapcsolatokat ássa alá, de a nemzetközi jogba is ütközik.

A történtek miatt a fehérorosz nagykövetet bekérették a tbiliszi külügyminisztériumba. Georgia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett arra, hogy fegyverrel visszahódítsa a szakadár Dél-Oszétiát, de ezt Oroszország katonai erővel megakadályozta. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét.

Abházia nem tervezi, hogy Oroszországhoz csatlakozzon, de stratégiai partnerének, szoros szövetségesének tekinti. Fehéroroszország szintén szövetségese Oroszországnak. Georgia egyébként a nap folyamán elítélte a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban, valamint a Herszon és Zaporizzsja ukrajnai megyék orosz megszállás alá került területein az Oroszországhoz történő csatlakozásról rendezett népszavazásokat.

A törvénytelen népszavazások Ukrajna területeinek annexiójára irányuló elfogadhatatlan kísérletek. Georgia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását”

– olvasható a tárca Twitter-oldalán szerdán közzétett nyilatkozatban. Egy nappal korábban Szalome Zurabisvili államfő is elítélte a népszavazásokat.

(MTI)

Nyitókép: Alexander Nemenov/AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés