Rossi: Jó lett volna még egy csodát tenni

2022. szeptember 27. 6:21
A szövetségi kapitány büszke a tanítványaira, különösen a második félidőben nyújtott teljesítményükre, mert „mindent, tényleg minden tőlük telhetőt beleadtak” minden meccsen.    

Marco Rossi szövetségi kapitány sajnálta, hogy a csoportgyőzelem kapujában nem sikerült még egy bravúrt elérnie a magyar labdarúgó-válogatottnak, de nagy büszkeséggel beszélt a játékosairól annak ellenére, hogy 2-0-ra kikaptak az Európa-bajnok olasz csapattól.

„Olyan jó lett volna ma még egyszer csodát tenni. Ilyen csapatok ellen tökéletesen, majdnem hibátlanul kell játszani és bízni abban, hogy ők elkövetnek néhány hibát.”

De ma mi hibáztunk. A szerencse sem volt mellettünk, Donnarumma óriási napot fogott ki, ő volt a mezőny legjobbja”

– értékelt az olasz szakvezető, aki szerint a játék olvasásában kell előrelépni és javulni, mert ilyen magas letámadás esetén, nem röviden kellett volna passzolni hátul, hanem például hosszú labdával Szalai Ádámot keresni elől.    

Rossi azt viszont hangsúlyozta, nem akar és nem is engedheti meg azt a luxust, hogy felelősöket keressen. Ahogy fogalmazott, amikor rosszul mennek a dolgok, akkor is együtt vannak, nemcsak amikor jól. Hozzátette, büszke a tanítványaira, különösen a második félidőben nyújtott teljesítményükre, mert „mindent, tényleg minden tőlük telhetőt beleadtak” minden meccsen.    

A magyar válogatott mestere szerint ez a vereség kicsit olyan, mint a tavalyi Európa-bajnokságon a 2-2-es döntetlen, azaz hiába volt nagy eredmény ez a Nemzetek Ligája-menetelés, most mégis mindenki kicsit csalódott, ahogy az akkori búcsú után is. Ettől függetlenül lehülyézte volna, ha valaki azt mondja neki a sorsolást követően, hogy az utolsó meccsen Olaszországgal a csoportgyőzelemért játszik a magyar csapat. Egyúttal jelezte, mára a magyarok kivívták a teljes európai labdarúgás tiszteletét.    

Ádám tisztelte a magyar válogatott mezét és az országot, melyet képviselt. Most se játszik három hónapja a Baselben, mégis oroszlánként küzdött és jól is játszott, elképesztően fontos volt a jelenléte a válogatottnak.”

„A fontosságát akkor látjuk majd meg igazán, amikor már nem lesz” – beszélt a búcsúzó csapatkapitányról Rossi kiemelve Szalai Ádám vezetői szerepét, amelyet szerinte sem tanulni, sem megvenni nem lehet, azt ki kell vívni a csapattársak körében. „Bár a csoda elmaradt, de ezt az emléket örökre hazaviheti szívében és lelkében, hogy álló ovációval köszöntötték, az egész közönség a stadionban maradt, hogy őt éltesse.”

Rossi az olasz himnusz megtapsolása kapcsán azt is kiemelte, a szurkolók bebizonyították, hogy nagy tisztelet van bennük. Saját bevallása szerint sok éve van a futballban, látott sok B-közepet, telt házas stadionokat, de ezt az atmoszférát egyedülállónak és különlegesnek nevezte.    

Az a tervem, hogy kitöltöm a szerződésemet 2025 decemberéig. Régi módi vagyok, kezet ráztam és aláírtam, én ehhez tartom magam”

– jelentette ki a jövőt illetően Rossi, aki megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs „megkapja az őt megillető elismerést”, azaz novemberben Görögország ellen még egyszer utoljára magára öltheti a címeres mezt, ezáltal Király Gábort megelőzve válogatottsági csúcstartó lehet.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs okunk szomorkodni, ebből az NL sorozatból az erkölcsi/szakmai sikeren túl is lényegében mindent kihoztunk, amit technikai értelemben ki lehetett. 1. Bent maradtunk a csoportban, amivel biztosítottuk, hogy a 2 év múlva a következő NL kiírásban is top csapatok látogassanak a Puskásba vélhetően telt házas meccsekre. 2. Ezzel jelentősen javíthatjuk a 2026-os vb kijutási esélyeinket, akár a rájátszáson keresztül, és 3. az A kalapból sorsolnak minket a márciusból rajtoló EB-re, ami jelentősen javítja mind az egyenesági vagy a rájátszáson keresztüli kvalifikáció esélyét. Az NL négyes döntője hab lett volna a tortán, de további előnyök már nem származtak volna belőle, szóval örüljünk lés nézzünk előre.

A jelenleg sérült Sallai és Nagy Zsolt valamint Fiola, Nego és még páran fel tudják vinni a labdákat, szélről nagyon hiányzott Sallai, akit megindítani is jól lehet, és gólt is tud lőni. Ha gyáván játszunk, öljük a játékot és előrevagdossuk a labdákat, le tudtuk volna hozni x-szel a meccset, az első gólt is mi lövettük az olaszokkal, a maguk erejéből nem nagyon alakítottak ki helyzetet. A statok alapján egyenrangú ellenfelek voltunk, lövések, szögletek, nagy helyzetek tekinintetében jobbak voltak a mutatóink.

Ádám Martint a 16-oson belül hátulról kézzel fellökték. Két ismétlésen is látszott. Jók voltak az olaszok, egyéniben feltétlenül jobbak, szenzációs volt a kapusuk, de ezt a 11-es megérdemeltük volna.

Bizony jó. Ahhoz viszont nem szabad tolerálnod a pilinckázást a saját tizenhatosunkon. Ez szocreál foci, aminek nincs már helye magyar csapatnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés