Szakértő: Jöhet még rosszabb a háborúban az orosz mozgósításnál

2022. szeptember 24. 19:49
„Egyelőre nincs biztos adat arról, hogy az orosz mozgósítás hány tartalékost, hány orosz polgárt érint” – véli Csiki Varga Tamás.

Csiki Varga szerint nem tud jelenleg Oroszország több százezer harcképes katonát egyből a frontra küldeni – a szakértő a 24.hu portáljának elemezte az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit. 

Ha Oroszország abbahagyja a küzdelmet, akkor a háborúnak vége. Ha Ukrajna abbahagyja a küzdelmet, akkor Ukrajnának vége – így jellemezte a helyzetet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri szintű ülésén Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy az USA továbbra is növelni fogja a Kijevnek adott támogatását. Blinken szerint egy ember választotta ezt a háborút, ezért egyetlen ember tudja ezt befejezni – utalt Vlagyimir Putyin orosz elnökre az amerikai diplomácia vezetője, akinek előadásáról orosz kollégája, 

Szergej Lavrov demonstratívan távol maradt.

(Az anyai ágon magyar származású Blinken édesapja, Donald Blinken, az USA volt budapesti nagykövete egyébként éppen pénteken hunyt el.)

Az amerikai politikus azután beszélt a BT tanácskozásán, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette: részleges mozgósítást rendelt el, hogy feltöltse Ukrajnában megtizedelt csapatait. „Egyelőre nincs biztos adat arról, hogy az orosz mozgósítás hány tartalékost, hány orosz polgárt érint” – mondja az egyik bizonytalansági tényezőről a 24.hu-nak Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) tudományos főmunkatársa. A legvalószínűbb, hogy háromszázezer embert hívnak be, de erről is csak az orosz védelmi miniszter kijelentései alapján lehet spekulálni – magyarázta a lapnak a védelempolitikával foglalkozó kutató.

Napvilágot láttak egymillió fő behívásáról szóló hírek is, de ezek igen valószínűtlenek, és ezeket a Kreml is cáfolta.

Egy izraeli becslés – amit egyébként a román Adevarul című lap vett észre – szerinta friss mozgósítás a legjobb esetben is 130-140 ezer új orosz katona ukrán frontra vezénylését jelentheti.Ők többek között a jelenleg harcoló állomány cseréjére lehetnek alkalmasak.

Nyitókép: AFP

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés