Zsozsóra várva

2022. szeptember 24. 9:54

Lendvai Ildikó
Népszava
Az Unióval szemben kakaskodókból nemhogy ismét páva, de valóságos házigalamb lett.

„Beckett darabja, a »Godot-ra várva« semmi ahhoz képest, amilyen abszurd drámák részesei vagyunk itthon, zsozsóra várva. Mármint európai zsozsóra. Beckettnél ketten várnak Godot-ra, meglehetősen legatyásodva, de az az istennek nem akar megérkezni. Mi is ketten várunk a zsozsóra: az ország és a kormány.

Ám innentől már eltérnek az érdekek. Nekünk az volna jó, ha pénz is volna, meg jogállam is. Vagyis jönne a támogatás, de oda, ahová kell, vagyis ugyanakkor visszaszorulna a korrupció. A kormány viszont tisztában van vele, hogy működésük alapja a hűbéri lánc jóltartása. Ez pedig nem megy a lezsírozott közbeszerzések, kezes ügyészség nélkül. Ha muszáj, formálisan eleget tesznek az uniós feltételeknek, de minél könnyebben megúsznák az egészet.

Ezért meglepő jeleneteken ámulhatunk. Beckett ehhez képest egy fantáziátlan, unalmas, könyökvédős írnokocska, de komolyan. Az Unióval szemben kakaskodókból nemhogy ismét páva, de valóságos házigalamb lett. Tetszenek még egy korrupcióellenes intézményt parancsolni? Ó, hogyne, már itt is van a törvényjavaslat. Persze, független szervezet lesz, nálunk jobban senki sem rühelli a kormánynak alávetett testületeket, már a látásukra is kiverne minket a ragya. Varga Judit dicséri »az előremutató tárgyalásokat«, holott tegnap még arról beszélt, hogy a miskároló késsel az óvodák kapujában leselkedő brüsszeli bürokraták kötöttek belénk, akikkel szemben a kormány kivont karddal védelmezi a kisdedeket. Most meg akármit mondanak a miskárolók, (Lázár olvasata szerint: »kokainista gazemberek«), rábólint. A magyar óvodásoknak annyi.

Eddig fennen hirdették, hogy nálunk »zéró tolerancia« van a korrupcióval szemben, ami amúgy nincs is. Most a tolerancia a zéróból mínusz százba megy át. Azt nem tudni, mivel szemben, ha korrupció már enélkül sincs, de ezt majd később elmagyarázzák, Rogánék még gyorsan kiírnak egy kommunikációs pályázatot valamelyik barátjukra. Amíg lehet.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nap kommentje! :-DDD

A Népszava még él?

Te mikor szálltál szembe a Szovjetunióval?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés