Zsozsóra várva

2022. szeptember 24. 09:54

Az Unióval szemben kakaskodókból nemhogy ismét páva, de valóságos házigalamb lett.

2022. szeptember 24. 09:54
null
Lendvai Ildikó
Népszava

„Beckett darabja, a »Godot-ra várva« semmi ahhoz képest, amilyen abszurd drámák részesei vagyunk itthon, zsozsóra várva. Mármint európai zsozsóra. Beckettnél ketten várnak Godot-ra, meglehetősen legatyásodva, de az az istennek nem akar megérkezni. Mi is ketten várunk a zsozsóra: az ország és a kormány.

Ám innentől már eltérnek az érdekek. Nekünk az volna jó, ha pénz is volna, meg jogállam is. Vagyis jönne a támogatás, de oda, ahová kell, vagyis ugyanakkor visszaszorulna a korrupció. A kormány viszont tisztában van vele, hogy működésük alapja a hűbéri lánc jóltartása. Ez pedig nem megy a lezsírozott közbeszerzések, kezes ügyészség nélkül. Ha muszáj, formálisan eleget tesznek az uniós feltételeknek, de minél könnyebben megúsznák az egészet.

Ezért meglepő jeleneteken ámulhatunk. Beckett ehhez képest egy fantáziátlan, unalmas, könyökvédős írnokocska, de komolyan. Az Unióval szemben kakaskodókból nemhogy ismét páva, de valóságos házigalamb lett. Tetszenek még egy korrupcióellenes intézményt parancsolni? Ó, hogyne, már itt is van a törvényjavaslat. Persze, független szervezet lesz, nálunk jobban senki sem rühelli a kormánynak alávetett testületeket, már a látásukra is kiverne minket a ragya. Varga Judit dicséri »az előremutató tárgyalásokat«, holott tegnap még arról beszélt, hogy a miskároló késsel az óvodák kapujában leselkedő brüsszeli bürokraták kötöttek belénk, akikkel szemben a kormány kivont karddal védelmezi a kisdedeket. Most meg akármit mondanak a miskárolók, (Lázár olvasata szerint: »kokainista gazemberek«), rábólint. A magyar óvodásoknak annyi.

Eddig fennen hirdették, hogy nálunk »zéró tolerancia« van a korrupcióval szemben, ami amúgy nincs is. Most a tolerancia a zéróból mínusz százba megy át. Azt nem tudni, mivel szemben, ha korrupció már enélkül sincs, de ezt majd később elmagyarázzák, Rogánék még gyorsan kiírnak egy kommunikációs pályázatot valamelyik barátjukra. Amíg lehet.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. szeptember 25. 23:17
ButthaBotox. Mennyit fizetsz a mandinak??
Pertli
2022. szeptember 25. 11:18
Mindig reménykedtem, hogy abbahagyja, visszavonul oda, ahová való. De nem teszi! Nyomja a süketelést ezerrel. De ő is tudja, - ezért javasolgat árnyék parlamentet is - hogy ő már egy zombi. Nincs lelke és agya sincs, csak a betüket még ismeri. De már csak árnyékmegmondó ember, mint a többi itt felejtődött idős, sötét "kommenista".
Tehetős Totó
2022. szeptember 25. 04:09
...ellentétben veled, aki hülyetyúkból hülyetyúk...maradtál.
Namond
2022. szeptember 25. 00:02
A 40 éves politikai tapasztalat, az 40 éves politikai tapasztalat. Orbán elmehet, Horvátországba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik