Dárdai Pál, a magyar jobboldal húsz éve, uniós források, ukrán kilátások és Kaáli Nagy Géza – itt az új Mandiner!

2022. szeptember 22. 7:00
Mit gondol a válogatott esélyeiről Dárdai Pál? Mi a mérlege az eltelt húsz évnek a jobboldal számára? Németország hadserege, aszályhelyzet, Amerika hanyatlása az új hetilapban!

Dárdai Pál élete nemrég fordulatot vett: huszonöt év után szerződést bontott a Hertha BSC-vel. A Magyarországra látogató korábbi válogatott játékossal és szövetségi kapitánnyal családról, karrierről, a válogatott esélyeiről és a focipályára beszivárgó politikáról is beszélgettünk Sport rovatunkban.

Vezércikkünkben, az Első karakterben a napokban feltámadt abortuszvita kapcsán Veczán Zoltán mutat rá: „a szívhang veszélyezteti azt a szélsőségesen materialista szemléletet, hogy a magzat csupán egy sejtcsomó”.

Közélet 

Közélet rovatunkban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nekrológját olvashatják Wittner Máriáról.

Mérlegre tettük a jobboldal elmúlt húsz évét: Szilvay Gergely átfogó elemzést írt az eltelt két évtizedről, Bayer Zsolt, Lánczi András, G. Fodor Gábor és Bencsik András pedig véleménycikkben értékeli a jobboldal állapotát. 

Bemutatjuk azt is, hogy külföldön milyen, az Orbán-kormányok által fémjelzett intézkedéseket emeltek be szakpolitikájukba a kormányok. 

Politikai nyomásra a huszonhét tagállam közül Magyarországot választotta ki az Európai Bizottság, hogy tesztelje, hogyan lehet pénzügyi szankciókat fűzni egy olyan tág értékrend érvényesüléséhez, mint a jogállamiság – a rovatban áttekintettük az elmúlt évek főbb állomásait.

„Ursula von der Leyen beszéde egy összeurópai ideológiai belháború rémét vetítette előre” – értékeli Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter publicisztikájában Ursula von der Leyen évértékelő beszédét. 

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója arra mutat rá írásában: nem csak II. Erzsébettől vettünk búcsút, vele búcsúztattuk a 20. századot, és a régi, nagy európai ideál még megmaradt foszlányainak jelentős részét is.

Külhon & Külföld

Pozsonyból minden eszközt bevetettek, hogy Somorján a város akarata ellenére új szlovák általános iskolát nyissanak  – a fogadtatást Külhon rovatunkban jártuk körül. 

Külföld rovatunkban Ukrajna gazdasági és pénzügyi állapotáról, valamint Németország haderejéről olvashatnak.

Makronóm

„Ha az Egyesült Államok a jelenlegi úton halad tovább, elveszítheti számos olyan tulajdonságát, amely az utóbbi hetvenöt évben a világ meghatározó hatalmává tette” – figyelmeztet a Foreign Affairsben megjelent tanulmány. De vajon mi tesz egy nemzetet sikeressé? Makronóm rovatunkban Lóránt Károly közgazdász írt elemzést.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

A következő évtizedek három legfontosabb trendje a népességcsökkenés, a tengeri kereskedelemben eluralkodó káosz és a klímaváltozás miatt visszaeső élelmiszer-termelés lesz. Mindez nem mindenkit érint ugyanúgy – állítja Peter Zeihan geopolitikai elemző, akinek könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja sorozatában.

Tudomány kisrovatunkban az aszályhelyzettel kapcsolatos magyar kutatásokról olvashatnak.

Harmincezer magyar gyermek köszönheti életét a családnevét viselő egykori Kaáli Intézetnek, orvosi szabadalmai világszerte segítik a gyógyító munkát, sikeres ingatlan- befektetései révén fiatalon dollármilliomos lett Amerikában, ennek ellenére újabbana dörgicsei veteránjármű-múzeummal kapcsolatban hangzik el leggyakrabban a neve. A közel nyolcvanéves Kaáli Nagy Géza professzorral a Balaton-felvidéken beszélgettünk. 

Élet rovatunkban film- és könyvajánlóval készültünk, a tárcát Leimeiszter Barnabás írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor Wittner Máriára emlékezve írja: a forradalmároknak szavakban, de úgy is csak tétován szolgáltattak igazságot. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés