Puskás Aréna 2.0

2022. augusztus 23. 14:44

Szöllősi György
Nemzeti Sport
2002. augusztus 21-én, a játékoskijáróban kísérve Öcsit, nem kívánhattam volna ennek a pályának és magunknak, futballrajongóknak szebb 20. évfordulót.

„»Élő emberről nem szabad elnevezni semmilyen objektumot. Sem közterületet. A metrómegállót végképp nem, micsoda költsége lenne annak, ha rögzíteni kéne, hogy 'a Puskás Stadion következik' és le kellene cserélni a hangfelvételt minden járművön. Na meg aztán a feliratokról nem is beszélve.«

Ilyen és hasonló válaszokat kaptunk, amikor két évtizede kezdeményeztük – az MLSZ sajtóosztályát vezettem akkor –, hogy Puskás Ferenc, a legnagyobb magyar labdarúgó nevét vegye fel nemzeti futballstadionunk. A névcserét persze abban a reményben javasoltuk Puskás 75. születésnapja alkalmából, hogy a hajdan félkészen maradt, s aztán a végletekig lepusztult Népstadion végre maga is megújul és megfelelő otthona lesz a válogatottnak.

Sokat, a reméltnél sokkal többet vártunk rá, de 2019-re elkészült. Azokat az embereket ugyanis, akik még egy stadionelnevezésben is megoldhatatlan feladatot láttak, felváltották azok, akiknek az elmúlt száz év legnagyobb építkezése sem volt megugorhatatlan magasság.

2002 tavaszán csak odáig jutottunk, hogy – felkarolva a legendás vendéglős, Fejér Miklós ötletét – hivatalos javaslatot fogalmaztunk meg, és az első Orbán-kormány egyik utolsó ülése döntött a Népstadion átnevezéséről. Köszönet azoknak, köztük Bozóky Imre MLSZ-elnöknek és Deutsch Tamás sportminiszternek, akik 2002-ben nem azt nézték, miért nem, hanem azt, miért igen.

Mire elérkezett Puskás Ferenc nevének ünnepélyes felvétele, az augusztusi magyar–spanyol gálamérkőzés, már olyanok irányították az országot és a köztévé sportosztályát, akik nem tartották érdemesnek hivatalosan archiválni az utókornak sem a beteg Puskás személyes részvételével zajló felvezető ceremóniát, sem magát a meccset. Hogy a hétfői évfordulós rendezvényen legalább a meccset vetíteni lehetett, az csak a lelkes gyűjtőknek köszönhető.

Kilenc évig hiába küzdöttünk azért is – a Nemzeti Sport is kampányolt –, hogy a Népstadion metróállomás kövesse a névváltozást. Tarlós Istvánnak kellett főpolgármesterként hivatalba lépnie ahhoz, hogy 2011-ben öt perc alatt megoldódjon ez a sokáig megoldhatatlannak hazudott probléma.

De persze mindez semmiség ahhoz képest, hogy 2019-re az évszázados álom is valóra vált: Orbán Viktor harmadik és negyedik kormányának hivatali ideje alatt, Fürjes Balázs kormánybiztos irányításával, Skardelli György főtervező és a magyar kivitelezők munkáját dicsérve elkészült maga az új nemzeti stadion, a Puskás Aréna is. Amelyben, rövid története alatt is, játszott már az FC Barcelona, a Bayern München, a Juventus, a Manchester City, a német, a francia, a portugál válogatott, s hogy mást ne mondjunk, csakúgy, mint a régi Népstadionban, megvertük itt már az angolokat is…

Mindent összevetve, 2002. augusztus 21-én, huszonöt évesen a játékoskijáróban kísérve Öcsit, nem kívánhattam volna ennek a pályának és magunknak, futballrajongóknak szebb 20. évfordulót.”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

@Fideszkutya
Tízből kilenc magyar nyaralt az idén.
A zátlagbér félmillió.
A zinfláció 3%
A Fidesz nyert megin 2/3-dal.
Örökélet, ingyensör, és a Zorbán most csökkenti a zadónkat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés