Felbecsülték a háború árát: a német gazdaság 260 milliárd eurót veszíthet

2022. augusztus 09. 19:38

Előrejelzésükben a kutatók azzal a feltételezéssel éltek, hogy az Oroszország elleni szankciók 2030-ig érvényben maradnak, még akkor is, ha a háború addigra véget ér.

2022. augusztus 09. 19:38
null

Németország gazdasága 2030-ig több mint 260 milliárd euró hozzáadott értéket veszíthet az ukrajnai háború és a magas energiaárak miatt, ami negatív hatással lesz a munkaerőpiacra is – derül ki a foglalkoztatáskutató intézet, az IAB (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) kedden publikált tanulmányából.

A tanulmány szerint a foglalkoztatottak száma 2022 és 2028 között átlagosan 150 ezerrel lesz kevesebb. Azzal számolnak, hogy 2026-tól viszont az expanzív intézkedések ellensúlyozni kezdik a negatív hatásokat, és 2030-ban már mintegy 60 ezer fővel emelkedik a foglalkoztatottak száma.

Előrejelzésükben a kutatók azzal a feltételezéssel éltek, hogy az Oroszország elleni szankciók 2030-ig érvényben maradnak, még akkor is, ha a háború addigra véget ér.

A háború hatásai miatt a koronavírus-járvány utáni fellendülés elmarad – mondta Enzo Weber, az IAB munkatársa.

Jelentésükben a kutatók a fosszilis nyersanyagok árának emelkedését tartják a legerősebb növekedésfékező tényezőnek. Az áremelkedés az exportgazdaság és a magánháztartások fogyasztási lehetőségeit egyaránt megterheli.

A visszaesés nagy vesztesei a vendéglátóipar, a szociális szolgáltatások és az élelmiszeripar lesznek, amelyeket már a koronavírus világjárvány is súlyosan érintett, és valószínűleg a fogyasztók csökkenő vásárlóereje is meg fogja szorongatni. Ez azonban csak arra a feltételezésre vonatkozik, ha az energiaárak nem emelkednek még magasabbra. Ha ez bekövetkezne, Németország recesszióba csúszna – figyelmeztetett Weber.

Ha viszont a már eddig is 160 százalékkal megemelkedett energiaárak ismét megduplázódnának, akkor Németország 2023-as gazdasági teljesítménye a tanulmány szerint majdnem 4 százalékkal lenne alacsonyabb, mint a háború nélkül.

Ezekkel a kiindulófeltételekkel három év múlva 660 ezerrel kevesebb lenne az alkalmazottak száma, 2030-ban pedig még mindig 60 ezerrel kevesebb – áll a tanulmányban.

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. augusztus 13. 12:28
Az lesz a legszebb, hogy a sem a békéről, sem a szankciók feloldásáról nem beszél senki nyugati vezető. Ebből annyi származik majd, hogy a ruszki időközben keleti irányba leköti minden kapacitását, vagyis ha fel is oldjuk a szankciót, akkor sem lesz eladó olaja, leginkább mert az EU megbízhatatlan partner. Ha pedig idő közben az orosz import is keletről jön majd, akkor ők fogják a nyugati termékek beáramlását fékezni. Vagyis a nyugat szempontjából annyi történik, hogy eddig volt egy nyugati partnereknek viszonylag kitett orosz piac: magas arányban innen vett kész termékeket és ide adott el nyersanyagokat. Na erre mondta Európa, hogy Konec.
pandalala
2022. augusztus 10. 05:35
marhák :-((
hátakkor
2022. augusztus 10. 05:29
Az két NS2 ára. Egyelőre az is kidobott pénz..
kirishitan
2022. augusztus 10. 02:00
Nem véletlenül alulbecsülték?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik