Mészáros Lőrinc: A háborús helyzet miatt nehéz évek következnek

2022. augusztus 2. 17:34
A nagyvállalkozó a Mészáros Csoport VI. konferenciájának nyitónapján mondott beszédet Balatonalmádiban.

A kor egyik legnagyobb kihívása az, hogy a vállalatok miként tudják uralni az energiaválság nyomán kialakult nehéz helyzetet; a V-Híd Zrt.-nek megvan erre a stratégiája – hangoztatta a cég vezérigazgatója a Mészáros Csoport VI. konferenciájának nyitónapján Balatonalmádiban kedden.

Sárváry István közölte: a Mészáros Csoporthoz tartozó V-Híd Zrt. esetében is érződik a válság hatása, hiszen az alapanyagként használt acél ára 2016 óta háromszorosára nőtt, a rézé pedig 2 és félszeresére.

Elmondta, a válság kezelése érdekében olyan gépeket vesznek, amelyek fajlagosan olcsóbbá teszik az építési tevékenységet, emellett törekszenek az anyagok újrahasznosítására.

A 20 milliárd forintos eszközparkkal rendelkező V-Híd 50 kilométernyi vasutat épít át évente; a feladatai közé tartozik felüljárók, aluljárók építése, villamosítás – ismertette.

A felhasznált alapanyagokról szólva közölte: évi 1500 tonna acélt használnak fel a sínekhez, vasúti zúzott kőből 7500 tonna szükséges egy kilométernyi szakasz fedéséhez. Az anyagokat Ausztriából, Hollandiából szállítják, de hazai alapanyagokat is használnak.

„Nehéz évek következnek”

Az eseményen beszédet mondott Mészáros Lőrinc, a Mészáros Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy a háborús helyzet miatt

nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el.

Úgy vélte, ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni – számolt be a Magyar Hírlap.

A felsőoktatásban tanulók számára indított ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket. Tervben volt az ösztöndíjemelés, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban szeretnének rajta emelni – közölte a nagyvállalkozó.

Az orosz-ukrán háború következményeire fókuszál a konferencia

A Mészáros Alapítvány konferenciája az orosz–ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál,

a kétnapos rendezvényen mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt. Előadást tart többek között Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai tanulmányok intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Az alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő, ott állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülő diákok évente egyszer részt vesznek az alapítvány által szervezett, komplex programon – ismertette a portál.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés