Ilyen volt az orosz hadifogság egy Azov-gárdista szerint (videó)

2022. július 7. 15:27
„Meg akartam kérni a menyasszonyom kezét. Aztán csettintés, benne is vagyunk a háborúban” – kezdi történetét a „Tork” hívójelű harcos.

„Meg akartam kérni a barátnőm kezét. Aztán csettintés, súlytalanság, benne is vagyunk a háborúban. A srácok futnak, aztán bumm, mint egy dinnye, az egyik feje felrobban” – kezdi beszámolóját Tork, aki az Azov-ezred keretében harcolt, Mariupolban került hadifogságba, miután elvesztette lábát és nem tudott tovább harcolni. Maga is meglepődött azon, hogy az oroszok elengedték fogolycsere keretén belül, mint mondta, először az is felmerült benne, amikor felpakolták egy autóbuszra, hogy vesztőhelyre viszik.

Az orosz hadifogságról alapvetően nem fest túlságosan szörnyű képet: azt mondja, az oroszok, szakadárok nem voltak túl beszédesek, de nem is bántak vele rosszul. Mint mondta: az oroszok közül „sem mindenki örült” a fejleményeknek, de „szolgálni akarnak.”

A hadifogság körülményeit „átlagosként” értékelte, nem börtönben volt, hanem egy egészségügyi létesítményben: azt mondta, hogy olyan, mintha egy idősotthonba tették volna be őket. Viszont mindenhova, még mosdóba is csak kísérővel mehetett ki. Az orosz orvosi segítséget viszont „kérdés nélkül jó” minőségűnek értékelte, de hozzátette: műtéteket nem végeztek, csak stabilizálták az állapotukat. Többször ki is hallgatták őt az oroszok az Azov vezetőségéről, Redisz, Kalina és Taurus kódnevű parancsnokokról akartak terhelő információkat. 

Tork elmondta:

az Azovsztal alatti tábori kórházban műtötték először, helyi érzéstelenítővel amputálták a lábát.

Egy éjszakai felderítő misszión, robbanás miatt sérült meg. Arról is beszélt, hogy miközben evakuálták, majdnem meghalt, mivel tüzérségi tűzzel célozták meg a járművet, melyben szállították. A vezető pánikba esett, hirtelen fékezett, a mögöttük haladó jármű pedig nekiment a kocsinak, ami összetört. Torkot ezután egy páncéloson szállították tovább, amely viszont nem tudott átkelni egy folyón, és elsüllyedt. Az Azov-harcos állítása szerint sérült lábbal is kiúszott a folyóból, majd egy híd alatt bújt fedezékbe az oroszok elől. 

Tork a videóban kifejti azt is: a hadifogságban egyetlen tárgyat tudott megmenteni, egy fényképet, amelyen menyasszonyával látható. Az Azov-harcost bár elengedték, de még nem találkozhatott újra menyasszonyával. 

Az Azov-gárdistával készült interjút angol felirattal megtekintheti itt:

Nyitókép: YouTube

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi? Hát az összes független objektív sajtó megírta, hogy a nácik ukrajnai jelenléte csak orosz propaganda!
Most inkább hiszel a szemednek mint nekik?

A cikben ez áll: "Maga is meglepődött azon, hogy az oroszok elengedték fogolycsere keretén belül, "

Ezekhez a fogolycserékhez annyit tennék hozzá, hogy az ukránok nem hajlandóak a cseréhez az egyszerű ukrán katonák ellenében és csakis az Azovosok, Aidar stb. náci alakulatok tagjaival hajlandóak egyenlőre a csere lebonyolítására. Mert az ukránok elsősorban ezeket a náci alakulatok tagjait akarják kiváltani. Disznóság, de így van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés