Jelentősen drágul a nyaralás, de könnyebb lesz bejutni Horvátországba

2022. július 06. 12:50

A nyári időszakban vigyázó szemeinket már-már magától értetődő módon Horvátországra vetjük. Mérlegen Horvátország euróövezeti és schengeni tagságának hatásai!

2022. július 06. 12:50
null
Pócza István

Mikortól lehet határellenőrzés nélkül elérni a horvát tengerpartot?

Az utazások során jelentősen felértékelődött a szomszédos országok schengeni tagságának kérdése. Ez a hétköznapokban meglehetősen egyszerűen, de úgy csapódik le, hogy van-e határellenőrzés vagy nincs: a nem „schengeni országokban” van, míg a „schengeni országokban” nincs.

A képlet persze nem ilyen egyszerű, hiszen különböző okokból, de jelenleg hat olyan ország határán találkozhatunk ellenőrzésekkel, amelyek részei az úgynevezett schengeni övezetnek. A legközelebbi ilyen tapasztalat Ausztriába menet érhet bennünket, a sógorok ugyanis jelenleg is fenntartják az ellenőrzést több határszakaszukon – így a magyaron is.

De térjünk vissza Horvátországra! Mi a helyzet a déli végeken?

A határellenőrzéssel bizony idén is szembesülhetünk, ugyanis a horvátok ugyan 2013 óta tagjai a schengeni egyezménynek, de jelenleg nem alkalmazzák azt, vagyis nem tagjai az övezetnek. Ennek oka az, hogy

az övezet egyfajta elitklubhoz való tartozást jelent,

 olyan országok vannak itt, amelyek képesek teljesíteni a meglehetősen szigorú biztonsági, adminisztrációs és technikai feltételeket. Ez egy viszonylag hosszadalmas folyamat, komoly ellenőrzési mechanizmussal. Nem véletlenül, hiszen a közös biztonságunk múlik rajta. Gondoljunk csak azokra a szomorú esetekre, amikor nem egészen az üldözés elől történő menekülés vagy a jobb élet reményében való bevándorlás szándékával érkező migránsok akadálytalanul tudtak közlekedni, terrorcselekményeket előkészíteni és végrehajtani a schengeni övezeten belül.

Jó hír, hogy az Európai Unió Tanácsa már egy tavaly év végi állásfoglalásában rögzítette: Horvátország maradéktalanul megfelel a schengeni övezethez való csatlakozás kritériumainak. Ez egy fontos zöld lámpa volt a megannyi közül, amelyek a tagsághoz vezető úton kerültek felszerelésre.

A következő ilyen lámpa egyelőre még sárga: a Tanács június végén, még a nagy nyaralási hetek előtt az Európai Parlamenthez fordult, az intézmény véleményét kérve Horvátország teljes jogú schengeni tagságát indítványozó határozattervezetről. Amennyiben a Parlament véleménye is megérkezik, úgy az ügy visszakerül a Tanácshoz, de már határozathozatal céljából. Ezt a tanácsi határozatot egyhangúlag kell elfogadniuk azoknak a tagállamoknak, amelyek már tagjai a schengeni klubnak, illetve Horvátországnak is. A korábbi (óvatos) becslések még arról szóltak, hogy a horvátok 2024-ben válnak majd teljes jogú taggá a schengeni klubban, de minden jel arra utal, hogy ez már jóval hamarabb, 2023 év elejével megtörténhet. Vagyis – ha valamilyen okból a horvátok nem vezetnek be egyből korlátozásokat, akkor –

jövő nyáron a horvát tengerpartra utazóknak már nem kell a fékre lépniük a határon,

 elég lesz csupán a gázról elvenni kicsit a lábukat.

 

Mikor fizethetünk euróval a horvát tengerparton?

A kérdés becsapós, hiszen akik jártak már Horvátországban azok tudják, hogy a nagyon sok helyen már most elfogadják az eurót. Ez persze nem jelenti azt, hogy Horvátország tagja lenne az eurózónának. De dátum már itt is van – és már ez hosszú ideje biztosnak is tűnik:

2023. január 1. Ezen a napon váltja majd fel a horvát kunát a közös uniós fizetőeszköz.

Aki nosztalgiázni szeretne, az jövő nyáron még megteheti: kunával tud fizetni a nyaralásért, ugyanis az euró mellett az év végéig még érvényes fizetőeszköz marad. De még mielőtt irigykedni kezdenénk déli szomszédainkra, érdemes hozzátenni, hogy itt is – mint szinte minden országban – az európai fizetőeszköz bevezetése európai árakat is magával hoz.

Ez pedig már idén is érzékelhető; akik Horvátországba vették az irányt, azok minden bizonnyal tapasztalhatták is. Bár az „euró-optimizmus” a helyzetet szépíteni kívánó horvát politikusokkal azt mondatja, hogy az amúgy is magas infláció miatt az euróra való átállás árdrágító hatása marginális lesz, ez aligha vigasztalja a horvátokat – vagy éppen azokat, akik nyaralni mentek és

bizonyos helyeken már most 40 százalékos árnövekedéssel találkozhatnak.

Egy felmérés szerint a horvátok nem éppen felhőtlen ünneplést szerveznek az új fizetőeszköz miatt, több mint 80 százalékuk ugyanis kifejezetten arra számít, hogy a pénznem-váltást burkolt áremelésre használják majd.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami66
2022. július 06. 17:52
Horvátország most legalább 10 évig le lett cserélve Szlovéniára nyaralásilag. Addig gondolkodjanak hogy megérte-e kirakni a "magyarokat nem szolgálunk ki" táblát
Ólat a trolloknak
2022. július 06. 15:24
Nem akarok bejutni Horvátországba :-D
amca
2022. július 06. 14:55
Azért a tschoró állibsi megszólal.. 600 000 hun nyaral Horvátban,akiket magornak hívnak. 1. nagy a szegénység. Akkora ,hogy Horvátotországban nagy a drágaság. Znaci da ti madjari svi su bogati !!!
f5vkaroly
2022. július 06. 14:14
azért írjátok, hogy magától értetődő, hogy Horvátországot vesszük górcső alá, mert a magyarok annyira szegények, hogy többnyire csak a szomszéd ország köves-szaros tengerpartját engedhetik meg maguknak a magyar Európa csórója
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik