Listázta volna a zsidókat és asszisztált Putyin első ukrajnai agressziójához – portré Gyöngyösi Mártonról, a Jobbik új elnökéről

2022. július 2. 16:21
Párton belüli megválasztása napján érdemes felidézi néhány – máig az emlékezetünkbe égett – incidenst a Jobbik új elnökével kapcsolatban.

Amint arról beszámoltunk, Gyöngyösi Márton lett a Jobbik elnöke. A támogatottságát tekintve szebb napokat is látott párt elnöki pozícióért Ander Balázs, Földi István és Gyöngyösi Márton indult el. Emlékezetes, azért kellett új elnököt választani, mert a Jobbik tavasszal ugyan két évre bizalmat szavazott Jakab Péternek, a politikus egy hónappal később mégis lemondott (a párton belüli belharcok miatt).

A Jobbik az elnökválasztás után a Facebook-oldalán élő videóban számolt be annak eredményéről, miszerint

Gyöngyösi Márton a szavazatok 68 százalékával lett a Jobbik új elnöke.

Győzelme apropóján érdemes lehet felidéznünk az új Jobbik-elnök politikai karrierjének egyesek szerint talán legemlékezetesebb mozzanatait.

Gyöngyösi listázná a zsidókat

Talán olvasóink közül is sokan emlékeznek Gyöngyösi Márton 2012-ben felháborodást keltett mondataira. Mint arrról annak idején mi is beszámoltunk, a jobbikos politikus egy alkalommal a következőket találta mondani a parlamentben: 

„itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak” – húzta alá akkor Gyöngyösi. A politikus szavaitól a pártja akkor nem határolódott el.

Pedig az Index egy 2012-es cikkében még arra is kitért, hogy nem teljesen világos, hogy milyen körben tartaná szükségesnek a zsidók összeírását Gyöngyösi.

Gyöngyösi Márton és az oroszok

De a „magánrepülőző” jobbikos, Szabó Balázs ügye kapcsán tavaly beszámoltunk arról is, hogy az eset kapcsán napvilágot látott többek között Gyöngyösi Márton EP-képviselő oroszbarát múltja is.

A Jobbik akkor, Szabó tagságának felfüggesztése után közölte, elkötelezettek az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia mellett, és sem most, sem a jövőben nem fogják tolerálni azt, „ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni”.

Mit gondolnak, ki volt még orosz érdekszférába tartozó országok választásait megfigyelni? Csak nem a Jobbik (akkori – a szerk.) elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton?

tette fel a kérdést kapcsolódó cikkében kollégánk.

Az oroszbarát megfigyelő

Az újdonsült Jobbik-elnök kapcsán ugyanis kiderült az is, hogy Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából.

De a történet itt sem ért véget. Gyöngyösi később ugyanis a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról is pozitívan nyilatkozott. „A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes” – idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről ugyan Gyöngyösi azt nyilatkozta, hogy a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát, úgy tudjuk, ő maga végül nem utazott el a félszigetre.

Aki helyeselte a Krím-félsziget orosz annexióját

Pedig Gyöngyösi múltja kapcsán a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Mateusz Piskorski (az oroszbarát lengyel Változás nevű párt politikusa) még arra is kitért, hogy szerinte a Jobbik képmutató Szabó ügyében, hiszen emlékszik, hogy személyesen találkozott Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallotta, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Pikorski felidézte azt is,

hogy Gyöngyösi helyeselte a Krím-félsziget orosz annexióját is.

A korábbi pálfordulások alapján talán már nem is lepi meg a kedves olvasót, ha megemlítjük, hogy mostanában korábbi „véleményével” szembe menve konkrétan követeli az Oroszország elleni gazdasági szankciók elfogadását.

Nyitókép: Gyöngyösi Márton Facebook-oldala

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés