Johnson: Nem szabad megengedni, hogy az ukrán élelmiszerexport blokádjával Putyin felhajtsa az árakat

2022. június 27. 12:00
A Downing Street szerint egyre több a bizonyíték arra is, hogy Oroszország lopja és értékesítés céljából átcsempészi a határon az ukrán gabonát, ezzel is növelve a háborúra fordítható bevételeket.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem szabad megengedni, hogy az ukrán élelmiszerexport blokádjával Vlagyimir Putyin orosz elnök felhajtsa a világpiaci árakat. London olyan vizsgálati módszer kifejlesztését is kezdeményezi, amellyel kideríthető, ha Oroszország Ukrajnából lopott gabonát próbál értékesíteni a világpiacon. A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint Johnson a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) németországi csúcstalálkozóján sürgős cselekvésre szólítja fel a tagországokat annak érdekében, hogy ki lehessen juttatni Ukrajnából az alapvető fontosságú export-élelmiszereket.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta: a világ búzaszükségletének 10 százalékát, a globális kukoricakereslet 12–17 százalékát, a napraforgóolaj–kínálat felét Ukrajna adja. Jelenleg azonban 25 millió tonna ukrán kukorica és búza exportjára nincs lehetőség – ez a legkevésbé fejlett országok egy teljes évi fogyasztásának felel meg –, és fennáll annak a kockázata, hogy ez a terménytömeg ukrajnai silókban rothad el. A Downing Street szóvivőjének hétfői nyilatkozata szerint a probléma várhatóan

drámai mértékben még tovább romlik a júliusi betakarítási szezonban. 

A londoni miniszterelnöki hivatal hétfői ismertetése szerint az ukrán élelmiszerexport orosz blokádja világszerte 47 millió embert sodort a humanitárius katasztrófa szélére. Johnson szóvivője bejelentette: a brit kormány szakértői segítséget ajánl Ukrajnának ahhoz, hogy meg lehessen teremteni az áruszállító hajók biztonságos kijutásának feltételeit. 

A Downing Street közölte azt is, hogy Liz Truss brit külügyminiszter és Ben Wallace védelmi miniszter a múlt héten Törökországba utazott, ahol a tengeri exportútvonalak megnyitásának lehetőségéről tárgyalt a török kormánnyal. Az ukrán gabonaexport 96 százaléka a Fekete–tengeren keresztül zajlott, ám Oroszország ezen az útvonalon jelenleg nem engedi a kivitelt, ráadásul támadásokkal akadályozza a vasúti szállítást is. Ennek ellensúlyozására a brit kormány 10 millió fontig terjedő értékben szállít alapanyagot és felszerelést az ukrán vasúttársaságnak az infrastruktúra kijavítására és annak elősegítésére, hogy a gabonaszállítmányok vasúton kijuthassanak az országból – közölte Boris Johnson hivatalának szóvivője. Hozzátette: London közvetlen megbeszéléseket folytat az ukrán kormánnyal arról, hogy miként lehetne maximalizálni az ukrán vasúti szállítási kapacitást, mozgásban tartva a vasúti közlekedést és így a gabonaexportot is. 

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint egyre több a bizonyíték arra is, hogy

Oroszország lopja és értékesítés céljából átcsempészi a határon az ukrán gabonát,

ezzel is növelve az Ukrajna elleni háborúra fordítható bevételeket. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte: a brit kormány 1,5 millió fontot különít el egy olyan tesztelési módszer kifejlesztésére, amellyel meg lehet állapítani, ha Oroszország Ukrajnától illegálisan elsajátított gabonát próbál értékesíteni a világpiacon.

(Boris Johnson brit miniszterelnök a brit Nemzetközösség ruandai csúcstalálkozóján Kigaliban 2022. június 25-én.MTI/AP/Pool Getty/Pool/Dan Kitwood)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amúgy csak felületesen ránézve a számokra, meg a TELJES ukrán gabonatermelés sem egy akkora tétel globálisan, és ugye itt nyilván annak töredékéről beszélünk... ami már sokkal jelentősebb tétel, az az OROSZ gabona... na de hát OROSZORSZÁGOT EMBERGÓZNI KELL, NEM?!?

Elmebeteg háborús uszító ez a Johnson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés