Vérszem kapható

2022. május 21. 9:13

Lendvai Ildikó
Népszava
Vérszem korlátlan mennyiségben kapható. Persze akárkinek nem, de régi-új főnökeink kaptak.

„Manapság minden szédült iramban drágul. Legfeljebb annak örülhetünk: jó, hogy kapni. Ha nem is mindig annyit. A benzinadagot a kutaknál korlátozzák, máshol néhány árstopos termékkel teszik ezt. Na de a vérszem! Vérszem korlátlan mennyiségben kapható. Persze akárkinek nem, de régi-új főnökeink kaptak. Vérszemet. Hogy milyen áron, azt nem tudjuk, de mi fogjuk megfizetni, az egyszer biztos.

Nem mondom, hogy hatalmi és vagyoni ügyekben azelőtt túl visszafogottnak mutatkoztak, szó sem volt szemérmes hárításról, pironkodásról, vagy ha már szem, hát lesütött szemekről, szerényen rebegtetett pillákról. Az ember lassan visszasírta a »Ne mi nyerjük a legtöbbet!« időszakát. Hát mégis, ki a csuda nyerné, ha nem ők? Nem véletlenül vált korjellemzővé a »ne a legtöbbet…« helyett a »mindent is« szófordulat. »Mindent is« akartak.

Néhányan abban reménykedtek – talán még a szavazóik közül is –, hogy az újabb választási siker után megengednek maguknak és az országnak egy kicsit nyugisabb, békésebb időszakot. Hátha lecsillapodott a már sokszorosan kielégített hatalmi étvágy. De már az első napokban kiderült: a győzelem után csak vérszemet kaptak.

Ahogy a népszavazás ügyében is. Elkaszálhatták volna korábban is, de az nem lett volna taktikus. Akkor még kellemetlennek tűnt, ha a választási kampányban ismét bebizonyosodik: amióta ők kormányoznak, csak nekik volt szabad népszavazást kezdeményezni. A többinek coki. Hol a kopaszok, hol a dús fürtű választási bizottság vagy az Ab, de valaki mindig elgáncsolja. Hogy ez ne legyen túl világos, nem siettették a csak az ő delegáltjaikból álló, kezes Alkotmánybíróság döntését sem. A Kúria decemberben hagyta jóvá az ellenzék két fennmaradt kérdését. Az Ab mostanáig várt.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ildikónak a tyúkszemére léptek és ez hosszan tartó fájdalmat okoz neki.

Lendvai Ildikó nem vehetett 100, illetve 52 liter üzemanyagnál többet?
De kár, így kevesebbet tud majd pattogni.

Ugye Ildikó tuja; A sakál vonyítása sem hallatszik az égig, legfeljebb korábban Moszkváig, jelenleg Brüsszelig.

Ezek a vérmániát nem tudják abbahagyni.
Részlet Szamuely Tibor beszédéből Győrött, 1919. április 20-án, Húsvét vasárnap:

„A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába.
A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különös áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér omoljon. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, amely az igazi kommunvilághoz elvezet minket.
Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát…”

Tekintettel, hogy 100 literesnél nagyobb tankkal kevés kocsi rendelkezik, ez amolyan jereváni rádió hír. Azért megható, hogy Csirkefarhát Ildinéne így aggódik a Hummer tulajdonosok tankolási kényelmetlenségei miatt. Biztos ő is azzal jár.

Döntsd el végre, hogy ebben a háborúban ki fog tönkremenni? Az oroszok akiket nyugaton már gazdaságilag padlón lévőnek látnak, vagy az EU, a NATO, mert az oroszok ide csak ezeket legyőzve tudnának eljutni.

Rendezni kéne a gondolataidat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés