Az Országgyűlés alakuló napja mutatta meg a legjobban, miért bukott ekkorát az ellenzék

2022. május 4. 9:28

Balogh Gábor
Azonnali
A NER-t kivétel nélkül legitim rezsimnek ismerte el mindenki, aki valamelyik körzetben elindult.

„Hetek óta attól hangos a magyar nyilvánosság, hogy az a példátlanul kevés ellenzéki képviselő, akiknek sikerült bejutniuk az Országgyűlésbe, felvegyék-e mandátumukat; ha felveszik, letegyék-e az esküt; ha leteszik, vállaljanak-e a pozíciókat; ha vállalnak, milyeneket fogadjanak el.

A polémia fő eredője, hogy »legitimálhatják-e« a fennálló rendszert.

E kérdésnek azonban kizárólag akkor van bármi értelme, ha a rendszer legitimitása megkérdőjelezhető.

A jelenlegi hatalmi és médiaviszonyok mellett, illetve azután, hogy választójogi törvényt 12 év alatt milliméterre pontosan rászabták a kormánypártra, ez a felvetés akár lehet jogos is.

Csakhogy ezt a döntést egyetlen egyszer lehet meghozni: a választások előtt.

A rendszert ugyanis nem az alakuló ülésen elmormogott pár soros szöveg, vagy a képviselők névjegyére felkerülő titulusok legitimálják, hanem az, ahogyan bejutnak az Országházba. Ha valaki ezt vállalhatatlannak tartja, annak rajthoz állnia sem szabad, ha pedig megtette, akkor el kell fogadnia az eredményt. (Kivéve, ha a választások közben történnek tömeges törvénytelenségek, ám ilyet az ellenzéktől sem hallhattunk, és miután az összes választókörben ott ültek a delegáltjaik, ez aligha lenne komolyan vehető kifogás.)

A NER-t kivétel nélkül legitim rezsimnek ismerte el mindenki, aki valamelyik körzetben elindult, vagy valamelyik listára felkerült. Akkor is, ha programja a NER leváltása, lebontása, vezetőinek elszámoltatása volt. Ehhez ugyanis bizalmat a választóktól a rendszer szabta kereteken belül kért. Azon kevesek, akik ezt végül megkapták, a választások után a repülőszerencsétlenségek túlélőinek lelkiismeretfurdalásával küzdenek – illetve sok esetben ezt játsszák el saját táboruk csalódott és dühös keménymagjának.

Mások, vagyis az ország nagy többsége számára pedig már nincs is érdemi mondanivalójuk.”

Fotó: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés