Németh Zsolt: Az Európa Tanácsnak szerepet kell vállalnia a megromlott európai biztonsági helyzet megoldásában

2022. január 27. 18:16
Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke kifejtette, hogy az európai biztonság helyzete rendkívül aggasztó.

Az elmúlt időszakban lényegesen romlott az európai biztonsági helyzet, ezért fontos, hogy az Európa Tanács páneurópai szervezetként vezető szerepet vállalva segítsen a megoldásban – jelentette ki az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes téli ülésszakát követően csütörtökön. Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kedden a közgyűlés politikai bizottsága elnökévé választotta.

Tájékoztatása szerint az európai biztonsági helyzetről szóló, csütörtökön tartott vitán a szakbizottság elnökeként elmondott beszédében kiemelte:

az európai biztonság jelenlegi helyzete rendkívül aggasztó,

amelyet nem csak az orosz-ukrán határon kialakult feszültség, hanem a Balkánon megnövekedett biztonsági kockázatok, valamint a fehérországi és a kazahsztáni helyzet is okoz.

Kiemelte, hogy a demokratikus biztonság és a demokratikus stabilitás hangsúlyosan szerepel az Európa Tanács nyelvezetében, ezért is fontos, hogy a területen hatáskörrel és mozgástérrel rendelkező páneurópai szervezet segítse a helyzet megoldását.

Fontosnak tartjuk, hogy az Európa Tanács szorosabb kapcsolatot alakítson ki az Európai Unióval, hiszen az Unió bővítési politikája és az Európa Tanács biztonság területén végzett tevékenysége jobban összekapcsolódhatna”

 – fogalmazott.

A politikus fontosnak nevezte, hogy az Európa Tanács segítségével a nemzetközi közösség kiemelten kezelje a nemzeti kisebbségek kérdését, ugyanis – mint mondta – szinte minden kiújuló konfliktusnak nemzeti, kisebbségi dimenziója van. Noha az Európa Tanács rendelkezik a feszültségek csökkentésére alkalmas eszközrendszerrel, annak rugalmasabbnak és gyorsabban alkalmazhatónak kell lennie azért, hogy a szervezet vezető szerepet tudjon betölteni a konfliktusok megelőzésében, kezelésében és megoldásában – tette hozzá Németh Zsolt.

(MTI)

Nyitókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés