Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

2022. január 26. 19:47
Bulgária együttműködik a NATO kollektív biztonsági rendszere elemeinek megteremtésében.

Egyetlen bolgár katona sem fog részt venni egy Ukrajna területén zajló, esetleges hadműveletben – jelentette ki Sztefan Janev bolgár védelmi miniszter szerdán a parlamentben. „Egyetlen bolgár katona sem vesz részt semmilyen katonai akcióban Ukrajna vagy más állam területén, a nemzetgyűlés vagy a kormány döntése nélkül (...) ilyen lehetőséget nem veszünk figyelembe” – szögezte le Janev a parlamenti ülésen elhangzott felszólalásában, amelyet a Nova News televízió élőben közvetített.    

A miniszter elmondta: országa együtt fog működni a NATO kollektív biztonsági rendszere elemeinek megteremtésében,

elsősorban saját védelmi képességének fejlesztésére, hadseregének és fegyverzetének korszerűsítésére összpontosítva. A NATO hadgyakorlatain történő részvételre pedig felállítanak egy bolgár zászlóaljat, amely bolgár parancsnokság alatt fog működni.

A bolgár parlament szerdán rendkívüli ülést tartott, amelyen Kiril Petkov miniszterelnök, Sztefan Janev, a védelmi tárca irányítója és Teodora Gencsovszka külügyminiszter, valamint a különleges szolgálatok vezetői válaszoltak a bolgár kormánynak a NATO és Oroszország közötti feszültséggel kapcsolatos álláspontjára vonatkozó képviselői kérdésekre. Az ülés nagy része zárt ajtók mögött zajlott.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt, hogy jóban vagyunk az oroszokkal köztudott. Jó, hogy nem mi jelentjük be elsőnek. Gyurcsány a tegnapi megszólalásával megint pofára esett. Orbán meg kér még egy virslit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés