Mit mond az ombudsman arról, hogy miért nem lehet helyi népszavazást tartani a Magyarországon, amikor országosat igen?

2022. január 11. 12:45

Szél Bernadett
MTI-OS
A lényeg az, ha tényleg a járványügyi szempontok a döntőek, az ellenzéki népszavazásnak is aznap kell lenni!

„A lényeg az, ha tényleg a járványügyi szempontok a döntőek, az ellenzéki népszavazásnak is aznap kell lenni!Az ombudsman válaszában két lényeges dolog van. Azt írja, bár valóban csak országos népszavazást lehet kezdeményezni és tartani, az Országgyűlés »megteremtette annak törvényi lehetőségét is, hogy az országos népszavazás az országgyűlési választásokkal egy időben legyen megtartható. Amennyiben az országgyűlési választás és a népszavazás azonos időpontban kerül megtartásra, ez a járványügyi kockázatok növelése nélkül tenné lehetővé a népszuverenitással összefüggő alapjogok gyakorlását a választópolgárok számára.« Vagyis a választásokkal egy napon megtartott országos népszavazás nem növeli a járványügyi kockázatot, míg a más napon tartott helyi (vagy akár országos!) növelné.

A másik lényeges állítás, hogy csak akkor alkotmányos a tilalom, ha azt időnként felülvizsgálják. Idézem, »elvi jelleggel« a népszavazás kapcsán is felhívhatóak lehetnek az Alkotmánybíróságnak a gyülekezési jog kapcsán tett megállapításai. Eszerint »alkotmányos követelmény (...), hogy a jogalkotónak észszerű időközönként meg kell vizsgálnia, hogy a korlátozásra okot adó körülmény továbbra is indokolja-e az alapjog felfüggesztését«. Az ombudsman szerint »a jogalkotónak a helyi népszavazás korlátozása kapcsán is azt kell folyamatosan vizsgálnia, hogy az ezen alapjog korlátozására okot adó körülmény, a járványhelyzet alakulása indokolja-e az adott alapjog gyakorlásának további felfüggesztését.«   

Két dolog tehát kiderült: egyrészt ha megtiltják egy alapjogunk gyakorlását, akkor az a minimum, hogy rendszeresen megvizsgálják, járványügyileg indokolt-e a fenntartása. Nem »utánanéznek«, mint Gulyás Gergely mondta, aztán soha többé nem hallunk róla. Tudjuk, hogy nem szeretik, ha helyben mozgolódás van, és a saját sorsukat a saját kezükbe akarják venni az emberek, nálunk Pest2-ben is több ügyben a helyi népszavazás tudna tiszta helyzetet teremteni. De ha akkor itt a különbségtételnek járványügyi indoka van, egy biztos: akkor csak a választások napján lehet megtartani a Fudan népszavazást is. Várjuk a kormány reakcióját, megyünk tovább!”

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végre egy tömör hsz!
:-)

1. Akinek ez a kommunikációs stílusa, vajon miért megy tanárnak? Mit tanítasz a gyerekeknek?
2. Szél Bernadett meg évről évre egyre nemsemlegesebb külsőt ölt, ennek oka természetesen sokféle lehet, de az ezen való élcelődést - sajnos - egy politikusnak tűrnie kell. Varga Judit ellenben nőies mint mindig. Nála nem egy általa felmutatott viselkedési minta a b.zizás tárgy, hanem szimpla karaktergyilkosság.

1. Valóban személyeskedés, igazad van. Ugyanakkor, ha az én gyermekem tanáráról derülne ki, hogy indulatait így kezeli, elgondolkoznék az alkalmasságán.
2. Komoly szövegértési nehézségeid vannak.

Akkor mégegyszer neked, gyengének: Varga Judit olyan, mint volt: vonzó jelenség.
Szél Bernadett meg a nőies külsőt gendersemlegesre cserélte, tehát aktívan változtatott a megjelenésén. Egy közszereplő pedig ilyenkor kérdéseket, élceket kap. Ez van. Nem állítom, hogy ez jó, és nem is olvashatsz tőlem ilyen jellegű bejegyzéseket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés