Müller Cecília: A gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család védetté váljon

2021. december 16. 20:12
Az egyéni védelmen túl a gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család - köztük szüleik, nagyszüleik - védetté váljon – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos csütörtökön a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Müller Cecília úgy fogalmazott: „nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk” azzal, hogy miután az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az 5-11 éves gyerekek oltását is a koronavírus ellen, Magyarországon is megkezdődött ezek beadásának folyamata.    

Felhívta a figyelmet: az, hogy a gyermekeket kevésbé érinti a koronavírusos megbetegedés, igaz volt, főképp a járvány a kezdetén az eredeti, vuhani törzsnél. Később viszont a szakemberek azt látták, hogy a mutálódás következtében már a gyermekek korosztályát is egyre inkább érintette a fertőződés – tette hozzá.    

Ezekben a napokban is mintegy 50-60 gyermeket ápolnak a magyarországi kórházakban koronavírus miatt – ismertette a tisztifőorvos, megjegyezve: tehát nem nagy számban, de előfordul súlyos, akár szövődményes eset is.    

A tisztifőorvos kiemelte: a gyermekek védőoltása nemcsak őket, hanem családjukat – szüleiket, nagyszüleiket, dédnagyszüleiket –, közösségüket is megvédi. „Ha az egész családi közösség védelmet élvez, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint korábban voltunk” – fogalmazott. Nagyon fontos, hogy együtt ünnepelhessen a család – jelentette ki Müller Cecília, aki mindenkinek biztonságban, békességben, szeretetben eltöltött családi ünnepeket kívánt.

A legnagyobb, 10 millió lelket számláló tartományban, Lombardiában, már 70 ezer gyereket regisztráltak. Toszkánában 25 ezret, valamint ugyanennyit Lazio tartományban is. Az 5 és 11 év közöttiek első oltási napján Milánóban ezer kisgyerek kapott oltást a vásártéren kialakított oltóponton. A déli Bariban a város oltalmazója Szent Miklós, vagyis a Mikulás várta az oltásra jelentkező gyerekeket, miközben a Spallanzani római járványkórház oltóhelyére érkező gyermekeknek a rendőrök adtak játékot ajándékba. Az egészségügyi tárca adatai szerint 3,5 millió gyerek jogosult az oltásra.

Franco Locatelli, a Közegészségügyi Intézet (ISS) vezetője úgy nyilatkozott, hogy a szülők legszebb karácsonyi ajándéka gyermekeiknek az oltás lehet. Locatelli bejelentette, hogy újabb szigorítás bevezetését tervezik, miszerint bizonyos tömeges eseményeken az oltottak is csakis akkor vehetnének részt, ha negatív teszteredményt mutatnak fel. A 12 év feletti olaszok több mint 85 százaléka vett fel két adag oltást, emlékeztető oltást pedig több mint 13 millióan kaptak már. A többi európai országhoz képest Olaszországban a negyedik hullám még csak most ível felfelé: az utóbbi egy nap alatt több mint 26 ezer beteget azonosítottak a szerdai kevesebb mint 21 ezer után. Utoljára ilyen sok esetet március 12-én regisztráltak.

(MTI)

Fotó:  Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hüje.
:DDDDDDDDD

Ez aztán az adekvát válasz!
:D

Te nyamvadt gyilkos nyanya.

Ma a Kossuth Rádióban egy, a gyermeke oltásán túlesett anyuka beszélt, a történteket nyugtázva, támogatva, majd a végén megemlítette, hogy gyermekorvosként egyetért az oltással. Magam nem tudok dönteni, pedig az élet folyton a döntések megkerülhetetlenségéről szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés