Trapéz alakban épül vissza a Honvéd Főparancsnokság

2021. december 3. 6:46
A háború óta torzóként álló tömböt új formában építenék vissza.

Látványterv terjed az interneten a budavári, Dísz tér és Szent György tér közötti, a háború óta torzóként álló épülettömbbel kapcsolatos új tervekről. A témáról az Építészfórum is beszámolt. Eszerint tavaly óta az a koncepció formálódott, hogy a Szent György tér felé nem az eredeti tömb, hanem egy újonnan tervezett, trapéz alaprajzú tömb épülne meg, a friss hírek szerint erre ráhúzva az eredeti épülethez hasonlító, historizáló homlokzatot.

Az eredeti épület a Szent György tér felől

„A Honvéd Főparancsnokság jelenlegi torzóját a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredeti épülethez illeszkedő homlokzat egészíti majd ki. Az újjászülető épület hiánypótló funkciókat fog betölteni, és a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd: helyet kapnak itt közösségi terek, kiállítások, információs pontok és vendéglátóhelyek is” – közölte a Várkapitányság Zrt.

Az Építészfórum azt írja: a Nemzeti Hauszmann Programot megvalósító Várkapitányság felhívta a figyelmet, hogy a látványterv egyelőre csak egy részleteket mellőző munkaközi koncepció, amelyet a jövőben még részletesen kidolgoznak. Azt azonban megerősítették, hogy az épület tömege valóban trapéz alakot fog követni, a kortárs megoldással ellentétben pedig a homlokzat tényleg historizáló részletmegoldásokkal fog rendelkezni a jövőben.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hatvanas években diákként kellett menni téglát pucolni a Várba. A pucolt téglákat aztán nem a Várban hasznosították, ahol nem épült semmi évtizedekig, hanem káderdűlőkön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés