A DK-s Arató szerint semmire sem elég a pedagógusok béremelése

2021. december 3. 15:09
Az ellenzéki politikus szerint „megalázóan alacsony” a béremelés, az ilyen, „koncepciótlan és semmit nem érő intézkedések” pedig csak a válságot mélyítik.

Megszólalt a pedagógusok béremelése kapcsán Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció oktatáspolitikusa is. Az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében a DK-s politikus szerint a kormány az elmúlt tizenegy évben módszeresen verte szét az oktatást, a mostani, „megalázóan alacsony” béremelés pedig semmit sem old meg, amíg az a 2014-es minimálbérhez van kötve.

A Demokratikus Koalíció politikusa szerint a fiatalon más pályát választó pedagógusok magas számának figyelmeztetésül kellene szolgálnia a kormánynak, hogy „a koncepciótlan és semmit nem érő intézkedések csak a szakma válságának elmélyítését szolgálják a megoldás helyett”.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,2014-es minimálbérhez van kötve.,,

Az állítás hamis.

A kiindulási vetítési alap nem a 2014 évi minimálbér - ez csak egyezik vele. Ehhez az alaphoz jön hozzá a végzettség és eltöltött évek korrekciója. Ez utóbbi kettőt folyamatosan emelték, ahogy ez most is történik.
Lásd részleteiben: https://officina.hu/belfoeld/2..

Ez a jellemző. Az alkalmazkodás minimuma is hiányzik.

A 10% nem sok, de ez egy trend, ami nyilván folytatódna. A pedagógusok munkája, mivel a tanfelügyelői rendszert felszámolták, lényegében ellenőrizetlen. Vannak jó és egészen gyenge iskolák. Túl nagy a szórás a minőségben. Az szóba sem kerül, h. pl. az iskolák sikeressége alapján is lehetne emelni, vagy a munka nehézségi foka szerint, vagy először a természettudományos szakokat oktatóknak, h. egyáltalában legyenek. Vissza kéne állítani a tanfelügyelői rendszert, folyamatosan, éppúgy, mint más foglalkozási ágakban, szükség van rendszeres ellenőrzésre!!!

A kibicnek semmi sem drága. Az MSZP-SZDSZ kormányok sara, h. mikor nyilvánvalóvá vált a gyerekszám csökkenés, nem kis létszámú, max. 20-25 fős osztályokban gondolkodtak, hanem elbocsátásokban, iskolabezárásban. Lehetett volna kialakítani Közép-Európa legjobb iskolarendszerét.

Ennyit az oly igen "szimpatikus" Aratóról. Lehetne többet is.

Arató esze kereke ugyanazon a vágányon jár, mint a Vörös Csepel munkásmozgalmi indulóban a burzsujé:
"Még, még, még és még!
A burzsujnak sosem elég."

Bezzeg amikor konkrétan Aratóék kormányoztak, azok voltak a daliás idők!
Mennyit ia keresett akkor egy pedagógus?

Igen, a duplája lenne a minimum. Drukkolok, mert nehéz menet lesz. Most attól félek, h. fejvesztett kapkodás folyik, ijesztő az ellenzéki szavazók tömege és ha Ripacsék visszajönnek, az várható, ami a Fővárosban folyik, vagyon felélés, fejlődés, közhaszon nélkül.

A választások előtt már nem lesz változás, utána társadalmi támogatottságot felhasználva kéne kiállni azért, h. bárhogyan is, de pedagógus fronton is legyen igazság téve. Sajnos, igazság az orvosoknál sem igazán van, nyilván az ország teherbíró képességének megfelelő volt az általános emelés, de a műtéti szakmákat művelők helyzete ugyan biztosabb lett, viszont a jövedelme kevesebb. Csak a szolgálat idő számít.

Szerintem iskolánként, szakmánként és egyénenként is nivellálni kellene, de ez olyan békétlenséget szülne, amit eddig nem mertek felvállalni.

A hosszú távú megoldás a mindenkinek egyformán, azzal, h. ha lesz merítési lehetőség, az alkalmatlanokat majd kiszűri az idő. Ahhoz viszont, h. erre sor kerülhessen, minimum 50%-os emelés kéne, h. legyen miből meríteni. Egyelőre, jó szándékom és együttműködésem jelzéseként elfogadnám a 10%-ot, az is valami, ha nyilván nem is elég.

Köszönöm, h. írtad, h. VAN tanfelügyelet. Röstellem, h. nem vagyok igazán tájékozott.

Drukkolok, h. jövőre rendeződjék a helyzet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés