Francia lap: Az eufória helyét átvették a Márki-Zayval szembeni ellenérzések

2021. december 2. 12:25
A La Croix megjegyzi: Gyurcsány Ferenc nagy veszélyt jelenthet Márki-Zay Péter vállalkozására, hiszen bármikor elárulhatja azt.

Portrécikkben mutatta be Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet a francia La Croix liberális-keresztény lap. A portál felidézi, hogy Márki-Zay mögött hat ellenzéki párt szövetsége áll, akikben nem sok közös vonás van. A La Croix emlékeztet, hogy Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen már legyőzte a Fideszt, és hogy „autodidakta politikai fellépésével” kényelmesen kritizálhatja Orbán Viktort.

Márki-Zay a lapnak azt mondta, hogy Orbán elárulta Magyarország és az EU érdekeit Oroszország és Kína kedvéért. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbánnak „nincs elve és értéke, nem keresztény és soha nem is volt az”.

A La Croix szerint Márki-Zay Péternek atipikus a profilja,

nem olyan, mint a magyar miniszterelnök eddigi ellenfelei. Azt ugyanakkor a La Croix is megjegyzi, hogy túlságosan jobboldali politikát mégsem folytathat az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hiszen baloldali szavazóira is gondolnia kell.

A francia újság kiemeli, hogy az ellenzéki oldalon alábbhagyott az előválasztás utáni eufória, s átvették a helyét a Márki-Zay Péterrel szembeni ellenérzések. De a lap szerint Márki-Zay elítéli a „homoszexuálisokat célzó gyűlöletkampányt”, s szilárdan kitart az európai értékek mellett.

A La Croix is megjegyzi, hogy Gyurcsány Ferenc nagy veszélyt jelenthet Márki-Zay Péter vállalkozására, hiszen bármikor elárulhatja azt. A közös miniszterelnök-jelölt mégis optimista a lap szerint, mivel a választók igénylik az erős ellenzéki együttműködést.

Fotó: JOHN THYS / AFP

***

Ez minden, csak nem ellenzékváltás és jobboldaliság – összeomlóban a Márki-Zay-jelenség

A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat. Az első rész a baloldali előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter állítólagos jobboldaliságáról, kereszténységéről, illetve arról szól, hogy bár egyesek azt mondják róla, mégsem váltotta le az ellenzéket.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A La Croix szerint Márki-Zay Péternek atipikus a profilja"

Így is lehet mondani. Szerintem unszimpatikus a pofija.

Meglepő és mulatságos, hogy valaki a saját országa és saját maga ellen is kampányol.

Ilyen még nem volt. Mert lehet őszíntének lenni de amit MZP csinált eddig: harakiri.

"A La Croix szerint Márki-Zay Péternek atipikus a profilja"

Magyarra fordítva azt jelenti, hogy vegyes felvágott a profilja. Másként fogalmazva, nincs meghatározható valódi profilja.
(atipikus=Nem tipikus, ritkán előforduló, nem jellemző.)

Atipikus futóbolond.
Alakul a profilja.

MZP szavakban katolikus, program szerint liberális. Szavakban jobboldali, tettekben balos. Szavakban "független", tettekben az ellenzék kegyeit keresi. Szavakban, rezsicsökkentésben, migrációtömegek befogadásában "felfelé", hitelességben, meggyőző erőben lefelé. MZP két lábon járó politikai összevisszaság, őszintétlenség, alakosokodás és hazudozás. Sok balost taszít, a jobbosokat elriasztja. A bizonytalanokat bizonyosságba helyezi: nem szabad rá szavazni áprilisban!

Az is lehet, hogy az újságíró antipatikust akart mondani, meg összetévesztette az autodidaktát a dilettánssal.

Még Szegedre is csak négereket (zuávokat) küldtek megszállni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés