Pár nap alatt eljutottunk Karácsonyék teljes tagadásától odáig, hogy csak „tanulmányt” készítettek, amikor a Városháza eladásáról tárgyaltak

2021. november 10. 6:51
Néhány napja még fake newsról, szánalmas propagandáról, lakájmédiáról beszélt – most már a főpolgármester sem tagadja, valóban tárgyaltak a Városháza eladásáról.

Bár Karácsony Gergely szerint „nincs Városháza-ügy”, a napokban több nyilvánosságra került hangfelvétel is arról tanúskodik, hogy a fővárosi vezetés komolyan fontolóra vette a Városháza eladását. A Mandiner arra vállalkozott, hogy összefoglalja: mit lehet tudni a hazai sajtóban egyre nagyobb nyilvánosságot magával ragadó fővárosi ingatlanügyekről. Az eseményeket, nyilatkozatokat igyekeztünk időrendben összefoglalni, hogy olvasóink a lehető legpontosabb képet kapják a történések láncolatáról.

Index: Karácsony eladná a budapesti Városháza épületét

2021. november 4-én az Index.hu megírta: Karácsony Gergely eladná a Városháza épületét. Mint fogalmaztak: információik szerint a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladása érdekében.

Karácsony: Fake news, most olvastam utoljára Indexet

„Az index.hu-t sajnálatos módon elérte a fake news korszelleme”reagálta Karácsony Gergely közösségi oldalán (lenti kép) az Index cikkére. A főpolgármester ekkor azt mondta:

az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.”

Index: Szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát

„A főpolgármester határozott tagadása kissé elhamarkodottnak tűnik, ugyanis egy, az Index birtokába jutott szerződés szerint már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen Budapest Főváros Önkormányzata valószínűleg egyik legértékesebb ingatlanára” – reagálta a portál Karácsony Gergely bejegyzéseire.

Az Index kiderítette azt is: a szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik annak paramétereiről, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt. 

Karácsony: Fake news, szánalmas dolog, „minden ténybeli alap nélküli”

Valamivel később kiderült: Karácsony Gergely mégis olvas Indexet, vagy legalábbis értesült róla, hogy a portál nem vonta vissza korábbi cikkének állításait, sőt, egy azokat alátámasztó szerződéssel egészítette ki azokat. A főpolgármester ekkor bejelentette, feljelentést tesz a Városháza „állítólagos” értékesítésének ügyében (lenti kép).

Fotó: Facebook

Rejtélyes hangfelvétel jelent meg a fővárosi ingatlanügyekről

2021. november 7-én hangfelvétel jelent meg a fővárosi ingatlanügyekrőlEgy álarcos alak által bemutatott hanganyagon két férfi beszélget, az nem derült ki, pontosan kik ők. Egyikük azonban egyértelműen, jól hallhatóan megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához.

Az esetet elmesélő férfi világossá tette azt is, hogy az ingatlanvétel 2019 után, már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt.

Anonymus az állítások súlyát erősítve megadta a szóban forgó ingatlan helyrajzi számát is.

Azonosították a leleplezett fővárosi ingatlanügyet

Az interneten elérhető adatok szerint a helyrajzi szám egy XXII. kerületi, a 2020-as iratok szerint 7400 négyzetméteres, beépítetlen telket jelöl, melynek vételára bruttó 101 millió volt – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Bemutatták a fővárosi ingatlanügyek egyik fontos szereplőjét, Gansperger Gyulát

Mint arról korábban írtunk, az Index szerint Grébics Zrt. vezérigazgatója, Gansperger Gyula lehet az Anonymus által küldött titokzatos hangfelvétel egyik szereplője. Az okleveles közgazdász 1998 és 2001 nyara között az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója volt, majd 2005 novemberében a Bajnai utódjaként a Wallis Zrt.-nél lett vezérigazgató – derül ki a Magyar Nemzet hétfői cikkéből

Gansperger Gyula<br>Fotó: MTI/Soós Lajos

Karácsony: Lakájmédia, „a Városháza nem létező eladása”

A fentiekre reagálva Budapest főpolgármestere kijelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat XXII. kerületi ingatlanának értékesítéséről a Tarlós-féle városvezetés döntött. Egy másik posztjában pedig a Városháza nem létező eladásáról beszélt, és lakájpropagandát emlegetett.

A főpolgármester állítását látszott alátámasztani a Városháza közösségi oldalán megosztott bejegyzés is.

Tarlós István: Karácsony hazudik

A korábbi főpolgármester, Tarlós István azonban a Hír TV műsorában világossá tette: „amit Karácsony Gergely mondott [...] ez hazugság.” Mint Tarlós István fogalmazott: „egy eladási folyamat akkor indul el, amikor az illető ingatlant vagy bármilyen értéket megpályáztatják, kiírják a pályázatot.

Itt Karácsony megint úgy hazudott, hogy megpróbált úgy csinálni, mintha nem hazudna”

– szögezte le Tarlós, hozzátéve, hogy távozása után fél évvel írták ki a XXII. kerületi ingatlan értékesítésére a pályázatot: „gondolom, senki nem akarja állítani, hogy a távozásom után 6 hónappal én írtam ki a pályázatot az ingatlanra”.

Karácsony: Nincs Városháza-ügy

Karácsony Gergely Bohár Dánielnek reagált, és mindent tagadott az ingatlanmutyival kapcsolatban. A főpolgármester arról beszélt, hogy nincs is ilyen ügy. Arra a kérdésre, hogy Berki Zsoltot ismeri-e, azt válaszolta: nem, annyit tud róla, amennyit a Google kereső kiadott. Vagyis

nem állunk vele semmilyen kapcsolatban” – állította Berki Zsolttal kapcsolatban Karácsony.

Karácsony: „Hülyeség”, hamarosan felújítjuk a Városháza parkját

Karácsony Gergely a fővárosi ingatlanügyek botrányának közepette felidézte, hogy főpolgármesteri kampányának „fontos ígérete” volt, hogy felújítják a Városháza Parkot. A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: a beruházás „hamarosan meg is valósulhat”.

Karácsony egy ekkor a Népszava szerint a park felújításával kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, nem indít belső vizsgálatot és nem tesz feljelentést, mert „hülyeség miatt nem tud feljelentést tenni”.

A fővárosi vagyonkezelő társaságában beszélnek a Városháza eladásáról, és arról, hogy a választások után szétrombolnák a közparkot

Kedden délután azonban a korábbihoz hasonlóanrejtélyes címről érkezett videó több szerkesztőségbe. Ismét az Anonymus-maszkot viselő alak jelentkezett be, aki azt ígérte, ezúttal egyértelmű bizonyítékot ad arra, hogy bizonyos üzleti körök elkezdtek dolgozni a Városháza eladásán.

A napvilágot látott felvételen a tervezett adásvétel előkészítéséről négy férfi beszélget, köztük Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Amit bemutatnék [...] az a régi Városháza épülete. És az előtte lévő, tehát a telek teljes egészében, ami a projektben van. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk”  – kezdődik a hanganyag, amelynek szereplője nemcsak arról beszél, hogy

eladnák a Városházát,

hanem arról is, hogy

az elképzelés megjárta a kabinetet is.

A felvételen még az is elhangzik, hogy beszélők tervei szerint „a tűzoltóságot tehermentesen” adják el. Hozzáteszik azt is: „a tűzoltóság benne lesz az új épületben”.

Lehull a lepel a beszélő kilétéről is

Barts Balázs vagyok, de ugye a Gyulát meg Zsoltot ismerem” – hangzik el a felvételen. Kiderül tehát, hogy az egyik szereplő nem más, mint Barts J. Balázs, a Karácsony vezette Budapest vagyonkezelő cégének vezérigazgatója.

A bemutatkozásnál említett másik férfi feltehetően Berki Zsolt. A harmadik férfi feltételezhetően Gansperger Gyula. 

Ez lenne a sorsa Karácsony egyik fő választási ígéretének

A szereplők beazonosítása után

szóba került Karácsony fentebb említett, egyik fő választási ígérete, a Városháza elé tervezett közpark is: létrehoznák ugyan, de rövid időn belül szét is rombolnák.

Karácsonyék: Voltak tervek a Városháza eladásáról

A legfrissebb videó megjelenése követően a Telex.hu oldalán a következő volt olvasható: „a Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozta a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készített döntés-előkészítő tanulmányt. (A tanulmány innen letölthető.) A Fővárosi Vagyonkezelő által készített döntés-előkészítő tanulmány számba vette a Városháza ingatlanának lehetséges rövid távú, középtávú és hosszú távú fejlesztési lehetőségeit, azok hozzávetőleges bevételeinek és költségeinek becslésével. Ahhoz, hogy ezek a hozzávetőleges becslések rendelkezésre álljanak, értelemszerűen piaci konzultációkat is folytatni kellett, írja a főpolgármesteri hivatal közleményben.” 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 217 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elképesztő, hogy vannak olyan emberek, akik ezek után az ótvaros, jellemtelen, összevissza hazudozó tehetségtelen bandára adnák a voksukat.

Nem hogy szavazni engedni nem kellene őket hagyni, hanem meg kellene vizsgálni, hogy börtönbe vagy gyámság alá kell- e őket helyezni, mert már a szavazóik is ön és/vagy közveszélyesek.

KamuGelit fogják lekapni a pályáról, aki szerintem ha nem is ártatlan
az ügyben, de semmiképp nem a főgazember. A főgazemberek maradni
fognak.

Geri egyetlen fegyvere, hogy borít. Csak az ásó, a kapa, meg a
nagyharang ne lenne ott a háttérben!

Karácsony védekezése szerintem ezer sebből vérzik. Számtalan kérdés merül fel, amire eddig nem adott választ.
Az 2011. évi CXCVI. törvény a nemzeti vagyonról rendelkezik a vagyonkezelő jogosítványairól. Ingatlan értékesítése, elzálogosítása tekintetében a vagyonkezelő nem rendelkezik tulajdonosi jogosítvánnyal. Ehhez tartozik, hogy a Városháza védett műemlék ingatlan és tudtommal beletartozik az önkormányzat törzsvagyonába.
Vagyis a kérdéses témában a tulajdonosi jogokat a Fővárosi Önkormányzat gyakorolja. Így már a tanulmány elkészítéséhez is szükséges volt a Fővárosi Közgyűlés határozata.
Hol található ez a határozat, a tárgyalási jegyzőkönyvvel és hangfelvétellel?
A tanulmányban írtakat kellett tárgyalnia a Fővárosi Közgyűlésen.
Hol található ez a határozat, a tárgyalási jegyzőkönyvvel és hangfelvétellel?
A járványra való tekintettel a főpolgármester a döntéseket saját határkörbe vonta.
Hol találhatók a Fővárosi Önkormányzat honlapján ezek a döntések?
Előzetesben ez csak néhány kérdés. Ennél sokkal több lenne, ha a kérdésekben foglaltakra választ kapnánk és a teljes dokumentációba betekintést nyerhetnénk.

Elvtársi tempo:
„Mi még magunktól is loptunk. Megvesztegettünk és hagytuk magunkat megvesztegetni. Hazudtunk jelentésekben, újságokban, magas pódiumokról és fetrengtünk a hazugságainkban. Ezalatt kitüntetéseket aggattunk egymásra. Mindezt fölülről lefele és alulról felfele is.”
(Nyikolaj Rizskov, szovjet miniszterelnök beszédéből a társadalom morális állapotáról, 1985-ben.)

Azt a szerző - https://mfor.hu/cikkek/makro/3.. - elfelejtette feltüntetni, hogy a frakció ülés költségeit a Fidesz frakciópénzéből fedezte, ahogy ezt tették korábban https://www.blikk.hu/aktualis/..

,,Pandémia alatt egyszemélyben dönthetett!,,

A döntésnek akkor is meg kell lenni írásban és fenn kellene, hogy legyen a FŐ honlapján.

Hasonló a történet íve, mint D-209 esetén.
Akkir ia a teljes tagadással kezdődött.

K: Feri, mi a bojler ez az egész Városháza ügy? Tudtál te erről?
F: Klárika, mondtam, hogy nem kell tudnod a tükrök, hukk, trükkök százait. Most téged visszavontunk a frontvonalból. Majd belegebedtem, hogy úgy tegyünk, mint aki meg akarja nyerni a választást.
K: De mégis ki venne városházát?
F: Hát a Hüttő. Vagy hogyishívják, Tüttő férje. De ha nem veszik meg, akkor is legalább elássák a Gergelyt.
K: Feri, de ugye minket nem ásnak el?
F: Hallgass már, dehogy ásnak el minket. Hadd intézzék el egymást. Utóbb kilövetjük a szemüket.

Budapest az ország fővárosa. Valamit tenni kell, hogy az országnak is köze legyen ahhoz, ami ott történik..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés