A remek Magyar Passióval régi és fontos adósságát rótta le a magyar filmművészet

2021. november 10. 20:04

Szalma György
Kontra
A kommunista keresztényüldözés történetét ezidáig nem dolgozták fel játékfilmben.

„Nincs igazság. Nem beszélhetünk rendszerváltásról, amíg a kommunista tömeggyilkosokat nem nevezzük meg, és nem kapunk elégtételt!

Ezekben a gondolatokban sok százezer magyar ember egyetért. Mindannyiunknak voltak olyan olvasmányélményei, amelyek tehetetlen dühöt ébresztettek amiatt, hogy a kommunista utódpártok és az azokat kiszolgáló értelmiségi körök nemhogy a számonkérést megúszták, de habzó szájjal nyilasozhatták a magyarokat évtizedeken keresztül.

Az MSZP–SZDSZ éppen abban az évben nyerte meg a parlamenti választást, mikor kézbe vettem Mindszenty József visszaemlékezéseit. A reform- és keményvonalas kommunisták újra koalícióra léptek az ávós szocializációjú kereszténygyűlölő liberálisokkal. Az ország vezetésére kaptak megbízást azok, akik egy igazságosabb világban valamelyik vidéki gyűjtőfogházban vártak volna az ítéletükre.

Azóta eltelt 20 év, részleges igazságtétel történt. Részleges. A katarzis elmaradt. A gyilkosok megúszták, közvetlen munkatársaik és gyermekeik pedig a mai napig meghatározó alakjai a magyarországi baloldalnak.

A magyar filmművészet tehát már régóta adós volt a kommunista keresztényüldözés történetének feldolgozásával. Ideje volt elmesélni, mi történt a keresztény egyházak papjaival, híveivel, nővéreivel. Az üldözött magyar egyházak sosem kaptak elégtételt, sosem történt meg a szembenézés, senki nem kért bocsánatot.”

Fotó: Film-Art Stúdió

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És? Hányszor tudott erre bárki valódi, releváns választ adni?
Soha, senki.

A téma, hivatás rendek, társadalmi osztályok erőszakos felszámolása, elbírna több filmet is. A protestánsok is megszenvedték a maguk veszteségeit.

Évtizedek alatt "sikerült" egy vallástól elfordult, erkölcsében általánosan alacsonyabb szinten álló társadalmat felépíteni, nemcsak a kézzelfogható nemzeti vagyont herdálták el.

Fura, jobban élünk, de szegényebbek lettünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés