Ylva Johansson: A migránsok nélkülözhetetlenek gazdaságunk és társadalmunk számára

2021. október 27. 21:14
A koronavírus-járvány sokak szemét felnyitotta arra vonatkozóan, hogy a migránsok nélkülözhetetlenek a gazdaságunk és társadalmunk számára – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben szerdán.

Ylva Johansson civil szervezetek bevonásával tartott hatodik Európai Migrációs Fórumon elmondott beszédben hangsúlyozta: migránsok nélkül Európa nem tudott volna megbirkózni a világjárvánnyal, sok alapvető feladatot ellátó munkavállaló – köztük orvosok, nővérek, bolti eladók vagy takarítók – ugyanis migráns vagy bevándorló hátterű volt. A járvány utáni helyreállítás csak akkor történhet meg, ha a migránsok és migránsszervezetek is részt vesznek abban – mondta.   

Migránsok nélkül nem tudtuk volna legyőzni a járványt 

A migránsok hozzánk tartoznak, ennek elismeréshez ragaszkodnunk kell”

– fogalmazott. Kijelentette: meg kell erősíteni a migrációval kapcsolatos pozitívabb narratívát. Hangsúlyozni kell, hogy nem kell félni a migrációtól, nem kell félni a migránsoktól – mondta.    

Társadalmainknak szükségük van migránsokra, valamint az általuk hozott energiára és ambíciókra”

– fogalmazott. 

Az Európai Bizottság számos intézkedést mutatott be a migráció kezelésére vonatkozóan

Ezen túl elmondása szerint komolyan kűzd a Bizottság az embercsempészet és az illegális foglalkoztatás felszámolásáért is. Egyik ilyen a tavaly előterjesztett új migrációs és menekültügyi paktum „erős és kiegyensúlyozott” javaslatcsomagja, amely – szavai szerint – megfelel a jövő kihívásainak. Illetve a májusban bemutatott, az unión kívüli országok magasan képzett állampolgárainak uniós alkalmazását lehetővé tevő, úgynevezett kék kártya-irányelv reformjáról szóló javaslat.    

Minél jobban kezeljük az illegális migrációt, annál több lehetőség lesz az Európába vezető legális útvonalak létrehozására”

– fogalmazott. Az uniós biztos közölte: az uniónak szüksége van a civil szervezetekre az európai kék kártya-program sikeréhez, és arra kérte a munkaadókat, hogy támogassák az új munkatársakat. Biztosítsanak számukra vonzó munkakörülményeket, és adjanak meg nekik minden segítséget, hogy „boldoguljanak Európában, azok pedig segítsék Európát boldogulni”.    

Javítani kell Európa migrációkezelési képességét

Be kell fogadni azokat, akinek joguk van Európába jönni. Azok számára pedig, akik nem részesülnek ebben a jogban, humánus bánásmód mellett méltó visszatérést kell biztosítani az uniós értékekkel és elvekkel összhangban.    

Közölte: az uniós védelemhez való jog ismét középpontba került az Afganisztánban kialakult helyzet miatt.

Tájékoztatása szerint egy, a témában rendezett magas szintű fórumon többéves támogatási rendszer létrehozására irányuló javaslatot terjesztett elő a veszélyeztetett afgánok számára. Ennek részleteit ismertetve azt közölte: rövid távon védelmet kell nyújtani számukra, például a kimenekítés, és a határokon való biztonságos átjutás biztosításával, közép távon pedig az áttelepítés, a humanitárius befogadás, a családegyesítés és egyéb intézkedések segíthetnek.    

Humanitárius befogadási ígéreteket fontolgatnak az afgánoknak is

Elmondása szerint az uniós tagállamok pozitívan álltak a javaslathoz, többen konkrét áttelepítési és humanitárius befogadási ígéreteket fontolgatnak az afgánok számára. Mások alternatív lehetőségek kialakításán dolgoznak: például Olaszország humanitárius folyosók létrehozásán, vagy Írország a kiterjedt családegyesítés megvalósításán. Kiemelte:

az áttelepítés nem csak a biztonságos utazásról, hanem az otthonteremtésről is szól.

A befogadó közösségeknek ezért sokkal erősebb szerepet kell vállalniuk az újonnan érkezők befogadásában és integrációjában. Hangsúlyozta továbbá: mivel az integráció felé vezető legjobb utat a munkán kívül az oktatás jelenti, a migráns gyermekek oktatáshoz történő hozzáférése az integrációról és befogadásról szóló cselekvési terv egyik legfontosabb prioritása. Az iskoláinkat a gyermekek és a szülők integrációjának központjává kell tenni – tette hozzá az uniós biztos.

(MTI)

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

130.000 kínai bevándorlóval mi is az élvonalban vagyunk.

Szerbiába se mennének, aztán mégis ott ragadnak. Ha szabadon beengednénk őket, így járnánk mi is, mert az osztrákok lezárnák a határokat. Tudod ezt te is de csak lököd a hülye dumádat. De így járnának a lengyelek is, mert nyugati "barátaink" ott is zárnák a határokat, így oldanák meg hogy a V4 országokat is elárasszák a migránsok.

Orbán felvetette, hogy ha csak ez a baj, ha az az érv, hogy nem ide akarnak jönni, akkor nyitunk egy folyosót, hogy szabadon mehessenek Németországba. De akkor aki ide belép, azt az osztrák határon beengedik. Érdekes módon erre nem volt válasz.

Akkor miért nem kűldenek értük buszokat Görögországba, Szerbiába?

Munkavállalási engedélye van a 130.000.ből kevesebb, mint 1400-nak(!)

Migránsok befogadása rossz esetben terrorizmus fokozódására vezet, jó esetben modern rabszolgakereskedelem.

Ez ma dagadékfej még Gurmai Zitát is alulmúlja, ami nem semmi.

Amelyik ország ezt így gondolja, vegye be őket. Amelyik meg nem, azt tessék békén hagyni!

Esetleg gyorsírással operálhatna...

Nektek lehet. Magatoktól a gyümölcsöt se vagytok képesek leszedni a fáról.
Mi itt jól megvagyunk nélkülük, köszi. Vihetitek a mi részünket is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés