Orbán beszéde a menekülő beszéde volt: országomat egy lóért!

2021. október 24. 13:58

Ki lehet az új budai pasa – kérdezi, s közben retteg, hiszen a mostani budai pasa ő maga.

2021. október 24. 13:58
null
Gábor György
Gábor György

„»Aki eddig belénk harapott, annak belénk is tört vagy elvásott a foga« – mondja Orbán, felolvasva az elé tett szöveget, amely semmi más, csak hablaty, szózuhatag, értelmetlen szófoszlányok, s amelyet garantáltan nem ért sem szövegíró, sem szövegfelolvasó, sem hallgatóság. Viszont robbannak a legközönségesebb és legértelmetlenebb frázisok, hadd legyenek boldogok a messziről idebuszoztatottak.  

»Belénk is tört vagy elvásott.« Nem mindegy. A »belénk tört« azonnal kiváltott állapotot ír le, az »elvásott« egy hosszabb időtartamot jelent, a sok használattól valami (például a fog) megrongálódik, tönkremegy. Akár évtizedeket is magában foglalhat. Juhász Gyula tisztában volt a szó jelentésével, s a Temetők c. versében helyesen is használja: »Királyi bíbor itt elvásik / És rongy lesz a föltámadásig.«

A Bibliában ez olvasható: »Az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele.« (Jeremiás 31,29; Ezékiel 18,2) Orbán, mint mindig, szakrálisan feloszt: ahogy akkor is kiderült, »ki a jó és ki a rossz, ki áll a történelem jó, és ki a rossz oldalán”, ma is így van ez, hiszen »mi az Istennel vagyunk.« Hamis prófétákat vizionál, csakhogy a hamis próféták az uruk asztalánál esznek (1Királyok 18,19), s az úr terít meg nekik. Az igaz próféta viszont az igaztalan, gonosz, kegyetlen és korrupt hatalmat támadja, még akkor is, ha ezért megalázzák, megverik, börtönbe vetik vagy pöcegödörbe hajítják.

Kik esznek manapság uruk asztalánál? Mondjuk fel a névsort, esetleg ábécérendben? És kiket aláznak meg nap mint nap? Őket is felsorolhatjuk? Ki lehet az új budai pasa – kérdezi, s közben retteg, hiszen a mostani budai pasa ő maga. Orbán beszéde a menekülő beszéde volt: országomat egy lóért! Álljatok ki mellettem, védjetek meg engem, a tőletek rabolt vagyonomat, a mindenemet, mert én vagyok a nemzet. »És ha eljön az idő, álljatok ki a házatok elé, és védjétek meg.« De vajon kinek a háza az? Kinek a kastélya elé kell kiállni? Mert hogy az a viskó nem a nemzeté, az biztos.”

Kép: Gábor György Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baan56
2021. október 27. 20:18
Szégyent hozott Elie Wieselre ...... ennyi !
grad
2021. október 26. 11:27
Rég olvastam ennyire S Z Á N A L M A S - és amúgy idióta - elemzést.
MZperXXL
2021. október 25. 15:50
Betintázhatott erősen. Szövegel, de nem mond semmit. Nárcisztikus szereplésmániás.
NTLLK
2021. október 25. 15:08
Gyurika! Nem! Mondom, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik