Beszédem a Polgári Válasz nevű jobbközép párt első kongresszusán

2021. október 24. 12:54

Puzsér Róbert
Facebook
Elégszer rajzoltam f@szt a szavazólapra.

„Két éve én álltam a helyetekben. Eszköztelenül, pénz és médiafelület nélkül tartottam magasba az elitellenesség zászlórúdját, hátha kibomlik belőle valami vászon. Elégszer rajzoltam f@szt a szavazólapra, és mindig meg is választották – akkor hát föliratkoztam magam alternatíva gyanánt. Mert itt lent rég az a probléma, hogy lakhatatlan, zsúfolt, fullasztó és mérgező a város, míg ott fent az, hogy melyik oligarcha merre helikopterezzen a közvagyonnal. Mi itt lent egy élhető Budapestet kínáltunk, ők ott fent végtelen polgárháborút és közgyűlöletet.

Nincs mit szépíteni: az övék volt a jobb ajánlat. Győztek, ahogy 1956 november 4-e óta mindig. Az viszont kiderült, hogy van mögöttünk erő. Ez az az erő, ami ott van a kétfarkú kutyák mögött, és ez az az erő, ami ott van Márky-Zay Péter mögött: a kisemmizett polgárság ereje.Ma nem az a kérdés, hogy jobb vagy bal, hanem az, hogy fent vagy lent. Merőlegest állítunk a jobb-bal tengelyre, melynek két végpontja oly egyívású és oly homogén, hogy az elit egyre bestiálisabb közbeszéddel, egyre polarizáltabb pártstruktúrával, egyre intenzívebb identitáspolitikával, őrjöngő kultúrharccal és hazug radikalizmussal takargatja a polgárháborús szekértáborok közt fennálló neoliberális konszenzust, Magyarország közös kifosztását és az újra meg újra beígért elszámoltatás örökös elmaradását.

Balközép, jobbközép, zöld vagy civil éppoly csekély jelentőségű ma, mint 1956-ban volt. Mert mi azért küzdünk, hogy holnap is jelentsen még valamit a konzervativizmus, a szociáldemokrácia és az ökopolitika, hogy létezzen egyáltalán értelmes diskurzus Orbán Ferenc és Gyurcsány Viktor kommunistázásának, fasisztázásának és hazaárulózásának árnyékában. Titáni erőt igénylő küzdelem ez. Ma az a siker, ha ebben a kurzusok közti térben politizáló középutas polgárság végre megérezi az erejét, ha képes intézményeket, pártokat, szakszervezeteket és újságokat létrehozni, ha a centrum tüske lesz az elit tagjainak körme alatt.

Nincs más választás, mint tüskévé válni a körmük alatt: ez az elit tőzsdén játssza el a bolygó erőforrásait, a nemzet vagyonát meg az itt élők jövőjét anyagi, szellemi és lelki értelemben egyaránt. Le kell őket váltani – először a lelkekben, aztán a szellemi szférában, és végül elzavarni őket a hatalom intézményeiből. A célunk nem lehet más, mint 1956-ban: az ország visszafoglalása. Évtizedek óta nem volt ekkora erőnk. Az erőterünk miniszterelnököt jelöl, és az erőterünk pártjain múlhat a parlamenti kétharmad. Itt az alkalom, hogy nyerjünk Magyarországnak 20-30 évet. Vezéreljen minket a jelzőfény Orbán és Gyurcsány közt egyenlő távolságra. Soha nem fognak megszabadulni tőlünk.”

Kép: Polgári Válasz közösségi oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kellett ennyi zagyvaságot végigolvasni, hogy aztán lássuk, ahogy Puzsér büszkén leszavaz Gyurcsány listájára?

Ráadásul Bana már bele is állt szügyig a Moslékba... konkrétan Gyurcsányék jelöltje lesz a választáson, mint LMP-s... szép, tiszta, egyenes pályaív, na.

A tegnapi bődületes leszerepléseteket nézve egyelőre a Moslékellenzék jött zavarba, de nagyon.

"Elégszer rajzoltam f@szt a szavazólapra."

Önarckép.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés