A Scotland Yard terrorellenes osztaga nyomoz a brit képviselő halála kapcsán

2021. október 15. 21:16
Gyilkosság áldozata lett pénteken Sir David Amess, a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője. A képviselő délkelet-angliai választókerületében elkövetett késeléses bűncselekmény gyanúsítottját elfogták.

A rendőrség péntek estig nem ismertetett részleteket a gyilkosság lehetséges indítékairól, de közölte, hogy a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja. A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess éppen képviselői fogadóórát tartott az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.

Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt

Az Essex megyei rendőrség a 25 éves feltételezett elkövetőt röviddel a támadás után, gyilkosság gyanújával őrizetbe vette.

A helyszínen megtalálták a támadáshoz használt kést is.

A rendőrség közölte, hogy más gyanúsítottat nem keres az ügyben, és a lakosságnak nem kell tartania további fenyegetéstől. Sir David egyik utolsó, keddi keltezésű Twitter-bejegyzésében éppen azt tudatta választóival, hogy péntek délután, Leigh-on-Sea metodista egyházközösségének központjában tartja következő választókerületi fogadóóráját.

 

 

A képviselőt ebben az intézményben, a meghirdetett fogadóórán érte a késes támadás, amelyben életét vesztette. Ben-Julian Harrington, az Essex megyei rendőrség főparancsnoka péntek esti tájékozatóján elmondta: a vizsgálat igen korai szakaszában jár, és a nyomozók feladata annak megállapítása, hogy terrorcselekmény történt-e.

Hozzátette: a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

Kérdések merülnek fel a megválasztott képviselők biztonsága terén

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police – a londoni rendőrség, de terrorelhárító parancsnokságának hatásköre az egész országra kiterjed. Harrington elmondta: a helyszínre percek alatt kiérkező rendőrök és mentősök megállapították, hogy Sir David Amess számos sérülést szenvedett. A mentőszolgálat tagjai rendkívül keményen dolgoztak Amess életének megmentéséért, de a képviselő a helyszínen meghalt – tette hozzá.

Boris Johnson miniszterelnök péntek esti nyilatkozatában a brit politika egyik legkedvesebb, sokak által szeretett személyiségének nevezte a meggyilkolt képviselőt.

Priti Patel belügyminiszter a demokrácia ellen elkövetett, észnélküli támadásnak nevezte Sir David Amess meggyilkolását. Hozzátette: a bűncselekmény nyomán jogos kérdések merülnek fel az ország választott képviselőinek biztonságával kapcsolatban.

Patel szóvivője péntek este közölte: a belügyminiszter a parlamenti képviselők biztonságát szolgáló intézkedések azonnali felülvizsgálatára kérte az ország összes rendőrparancsnokságát.

Sir David Amess csaknem négy évtizedig volt a londoni alsóház konzervatív frakciójának tagja

Először 1983-ban választották képviselővé, és 1997-ben, a jelenlegi legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt Tony Blair vezetésével aratott akkori földcsuszamlásszerű győzelme, valamint a további két nagyarányú munkáspárti győzelem után is megőrizte mandátumát.

Sir David erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson, amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, David Amess – Boris Johnson jelenlegi miniszterelnökhöz hasonlóan – a kilépésért kampányolt, és utána is az egyik legnagyobb Brexit-kampánycsoport, a Leave Means Leave (A kilépés kilépést jelent) aktív tagja volt.

Sir David harcolt Raoul Wallenberg londoni szobráért

A csoport a referendum utáni időszakban a népszavazás eredményének mielőbbi érvényesítéséért küzdött. Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának – aki a magyarországi holokauszt idején több tízezer üldözött zsidó életét mentette meg – szobrot emeljenek Londonban. E célja megvalósult;

a szobrot, amely London egy belvárosi zsinagógája előtt áll, 1997-ben II. Erzsébet királynő avatta fel.

Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el. Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel az EU-népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták. Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt. Nagy-Britanniában az utóbbi négy évtizedben ötször ért fegyveres támadás parlamenti képviselőket; ezek közül – a péntekivel együtt – négy volt halálos végű.

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés