Leállt a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp

2021. október 4. 18:49
Hat órányi leállás után kelt újra életre a világ legnagyobb közösségi médiuma.

Leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram is a világ körül, magyar idő szerint hétfő délután.

A Down Detector adatai szerint a leállás fél hat körül kezdődött, beszámolók szerint a Facebook egyetlen szolgáltatása sem működik. A legtöbb problémát a Facebook weboldalával kapcsolatban jelentették, azonban az alkalmazás sem működik. Jelenleg nem lehet üzenetet sem küldeni, sem fogadni. 

A DailyMail információi szerint magyar idő szerint néhány perccel 18 óra előtt állt le az összes szolgáltatás, szerverhibára hivatkozva. A Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is a Facebook tulajdonában van, megosztott infrastruktúrán működtetik őket, így egy esetleges szerverhiba mindre kihat. Valószínűleg ez globális jelenség, nem csak hazánkat érinti.

A Facebook Twitteren reagált a leállásra. A cég azt írja, már dolgoznak a hiba elhárításán, az okozott kellemetlenségért pedig elnézést kér. 

Ez természetesen kihatott a Facebook részvényeire is.

Nagyjából 6%-ot zuhant a részvények árfolyama, immáron „csak” 323 dollárt ér egy, a nap eleji 343 dollárhoz képest.

Este megérkezett a Facebook reakciója is: „azon dolgozunk, hogy a lehető leggyorsabban helyreálljanak a dolgok, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért” írták.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy néhányaknak problémái vannak az alkalmazásaink és termékeink elérésében” – mondta Andy Stone, a vállalat szóvivője a Twitteren.

Háttér

A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső – az alkalmazottak által használt – rendszereik is összeomlottak. A társaság nem közölte, hogy mi okozhatja a szolgáltatás kimaradását, amely szakértők szerint nem ritka jelenség, azonban ritkán fordul elő globális szinten.

A Facebook és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy

az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Közben a The New York Times arról ír, hogy a cég belső kommunikációs platformja is leállt.

Szöllősi Gábor IT-szakértő Twitteren azt írja, valóban sokkal nagyobb baj húzódik a háttérben. A szakértő a 24.hu megkeresésére elmondta: a DNS probléma csak egy tünet. Amit tudni lehet az ügyről: a doménneveket (amiket beírunk a böngészőbe), a DNS-szerverek IP címekké alakítják, így érünk el weboldalakat. Az IP címek alapján a routerek felelnek az adatok közlekedéséért a Facebook szerverei és a felhasználók eszköze között. A routerek különféle protokollok segítségével tudják, hogy merre kell küldeni ezeket az adatcsomagokat, egyik elterjedt módszer a BGP.

A szakértők a postahivatalokhoz hasonlítják ezt a kommunikációt, tehát nem kell a teljes utat tudni ahhoz, hogy hogyan jut el egy csomag a facebookhoz, mindig csak a “jó irányba kell küldeni”, és a többit majd a következő állomás (postahivatal) intézi. Szóval a Facebooknak van egy csomó IP címe, ezek IP tartományokban vannak, és ezeket az IP tartományokat hirdetik BGP protokollon keresztül, hogy a routerek tudják, erre kell keresni a Facebook szervereket – magyarázta a szakember.

Frissítés:

A Facebook, WhatsApp és az Instagram

hat órányi leállás után kelt újra életre, magyar idő szerint éjfél körül.

Santos Janardhan, a Facebook infrastruktúráért felelős alelnöke közleményben közölte: sajnálják a leállás miatti kényelmetlenséget. Kifejtette: az adatközpontjaik közötti forgalmat koordináló gerinc routerek konfigurációs változtatásai miatt szakadozni kezdett a kommunikáció, és a forgalom elakadása miatt az adatközpontok kommunikálása is leállt, ami a szolgáltatások leállásával járt.

Janardhan szerint nincs bizonyíték arra, hogy a felhasználó adatok sérültek volna a leállás során.

Nyitókép: Lionel Bonaventure / AFP

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Többlépcsős támadás érte Mark Zuckerberg szervereit!

Nem kell sietni:-)
A magyar ellenzéknek két nap kellett a javításhoz:-)))

Húhaaa! A magyar ellenzék azt fogja mondani, hogy a Karmelita kolostorból hekkelték meg:-))))

Reméljük semmilyen excel tábla nem csúszik el, így kitudják javítani a hibát......

Persze! Az egész világ fb-jat OV hekkelte meg:-)

A ciprusi biztosnő is megbukik? Igaz, ő csak 4millio eurót kaphatott

Nálam minden más oldal is nehezen töltődik.

A támadás mögött a hírhedt karmelita kolostor hekkerei állhatnak...

Szerintem hagyják így, mindenkinek jobb lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés