Olaf Scholz: A választás nyerteseinek kell kormányt alakítaniuk

2021. szeptember 28. 8:37
Az SPD kancellárjelöltje kijelentette továbbá, hogy a vasárnapi Bundestag-választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP).

Azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásból – jelentette ki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a vasárnapi Bundestag-választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ezért ennek a három pártnak kell kormányt alakítania, méghozzá a választás győztese, az SPD vezetésével.

Az FDP azon javaslatával kapcsolatban, miszerint először a liberálisoknak és a Zöldeknek kellene tárgyalniuk a közös kormányzás lehetőségeiről, újságírói kérdésre azt mondta: „teljesen oké, ha egymással is beszélnek, akikkel együtt akarunk dolgozni”.

Hogyan tervezik az együttműködést?

Az együttműködést a bizalomra kell felépíteni, és azzal a szándékkal kell nekivágni a kormányzásnak, hogy a következő választás után is együtt maradjon a koalíció – mondta, felidézve, hogy amikor az FDP legutóbb kormányon volt és a jobbközép CDU/CSU partnereként tevékenykedett, végül kiesett a Bundestagból.

Ugyancsak a bizalomra hivatkozva Olaf Scholz kiemelte, hogy nem a nyilvánosság előtt vitatják meg az együttműködés lehetőségeinek feltérképezését szolgáló előzetes megbeszélések és a koalíciós tárgyalások menetrendjét és témáit, és azt sem, hogy az SPD mihez ragaszkodik a választási programjából, és milyen ügyekben tehet engedményeket partnereinek. Elmondta, hogy karácsony előtt szeretnék megalakítani az SPD-Zöldek-FDP kormányt.

SPD-FDP

Felidézte, hogy Németországban volt már szociálliberális – SPD-FDP összetételű – szövetségi kormány (1969-től 1982-ig), és volt már „szociálökológiai” – SPD-Zöldek összetételű – kormány is (1998-tól 2005-ig). Ezekre az előzményekre csatlakozva a három párt összefogásából

sikerülhet valami jó országunk számára most, a húszas évek elején”

– mondta Olaf Scholz.

Hozzátette: igen figyelemreméltó, hogy a német politikában éppen ennek a három pártnak van „elbeszélése a haladásról”, elképzelése arról, hogy miként fejlődhet, léphet előre az ország és a társadalom. A szociáldemokraták a mindenkit megillető tiszteletet a középpontba helyező programjában foglalta össze ezt az elbeszélést, a Zöldek által képviselt „fejlődéstörténet” középpontjában a klímavédelem áll, és a liberálisoknak is van ilyen elbeszélésük a „modern társadalomról” – fejtette ki a politikus, kiemelve, hogy eredményes lehet egy kormány, amelyet ugyan más-más alapállásból, de ugyanúgy a haladást, a fejlődést képviselő pártok alkotnak.

Mi várható a külpolitika terén?

A szociáldemokraták kancellárjelöltjét kérdezték a többi között külpolitikai törekvéseiről is, amelyekkel kapcsolatban a mindenkori berlini vezetés politikájában megmutatkozó folyamatosságot, az Európai Unió (EU) és a transzatlanti kapcsolatok erősítésének igényét emelte ki. Mint mondta, a legfontosabb a jogállamiság, a demokrácia, a piacgazdaság, a szociális állam és a technológiai fejlődés, mindezt pedig csak együtt tudják biztosítani az EU tagállamai.

Németország az EU közepén fekvő „nagy országként, nagy lakosságával és nagy gazdasági erejével különleges felelősséget visel”, ami azt jelenti, hogy „nemzeti üggyé kell tennie az EU fejlődését, a Kelet és a Nyugat és az Észak és Dél közötti jó együttműködést, és azt, hogy ne próbálja senki dominálni az EU-t, hanem mindenki számára jó perspektívát nyújtson” a közösség – fejtette ki Olaf Scholz.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kívülről csodásan gyönyörű portéka az Olafé, és hatásosan ajánlja.
Ez már egy kissé dermesztő, ismerős, tudjuk, mi lett ebből:
"sikerülhet valami jó országunk számára most, a húszas évek elején”
A szociknak van "elbeszélése a haladásról”,
a Zöldek által képviselt „fejlődéstörténet” középpontjában a klímavédelem áll, és
a liberálisoknak is van ilyen elbeszélésük a „modern társadalomról”
Tehát: haladás-fejlődéstörténet-modern társadalom, ez így együtt
A halál három útja, mert CSUPÁN EGYETLEN TENNIVALÓT TAKAR:
G. SOROS NYÍLT TÁRSADALMÁT.
Ott pedig nincs törvény, nincs jogállam, nincs emberi méltóság, csak a
ZSIGERI ÖSZTÖNURALOM, a Mindent szabad!, kivéve azt, amit mi tiltunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés